Ismét élre került a Trickbot trójai

​Nem tartott sokáig az öröm, hiszen a Trickbot trójai ismét a vírusok toplistájának élére került.
 

A Check Point Research kiadta a 2021 szeptemberére vonatkozó Global Threat Index elemzését. Ennek egyik legfontosabb megállapítása, hogy a megelőző hónapban kicsit gyengélkedő Trickbot banki trójai ismét komoly lendületet vett, és olyan sok számítógépet fertőzött meg, hogy újból a leggyorsabban terjedő kártékony programok toplistájának élére került. A Trickbot személyes, pénzügyi és banki adatok eltulajdonítására képes, de esetenként zsarolóprogramok terjesztéséből is kiveszi a részét.
 
"Ugyanabban a hónapban, amikor a Trickbot újra a legelterjedtebb kártékony program lett, jött a hír, miszerint az egyik bandatagot letartóztatták egy amerikai nyomozás eredményeként. Az év során a trójaival szembeni harc kapcsán emelt további vádak mellett, reméljük, hogy a banda dominanciáját hamarosan sikerül aláásni" - adott hangot reményeinek Maya Horowitz, a Check Point Software kutatásokért felelős vezetője.
 
A vírusok szeptemberi toplistáján egy új szereplő is feltűnt. Az njRAT trójai első alkalommal került fel a tízes listára, átvéve a helyet a már nem aktív Phorpiex-től.
 
2021 szeptemberében az alábbi három kártékony program terjedt a leggyorsabban:
1. Trickbot
2. Formbook
3. XMRig
 
2021 szeptemberének legfertőzőbb mobilvírusai:
1. xHelper
2. AlienBot
3. FluBot
 
"Október elején a kutatóink arról számoltak be, hogy 2020-hoz képest a szervezetek globális szinten idén 40 százalékkal több támadást szenvedtek el, miközben azok jórészt - ha nem is mind - kivédhetők lettek volna. A szervezetek nem késlekedhetnek a megelőzésen alapuló kiberbiztonsági megközelítésre való átállással" - tette hozzá Horowitz.
Vélemények
 
  1. 3

    A NETGEAR egy közepes veszélyességű sérülékenységről számolt be.

  2. 3

    Az IBM QRadar SIEM-hez egy jelentős biztonsági frissítőcsomag vált elérhetővé.

  3. 3

    ​A Lockbit.YEB zsarolóvírus a szerverek és a szerveralkalmazások esetében is komoly pusztításra képes.

 
Partnerhírek
Így kezelhetjük az árnyékinformatika biztonsági kockázatait

A táv- és hibrid munka korszakában egyre égetőbb problémává válik, ha az alkalmazottak nem engedélyezett hardvereket és szoftvereket használnak.

A távozó munkavállalók közel fele magával visz vállalati adatokat

A kilépő vagy elbocsátott munkavállalók közel fele titokban letölt, elment, továbbküld vagy kiszivárogtat munkával kapcsolatos dokumentumokat, mielőtt elhagyja régi munkahelyét.

hirdetés
Közösség