Ismert androidos appok hasalnak el ezen a hibán

Népszerű androidos alkalmazások válhatnak támadások áldozataivá egy újabb módszer miatt. Most elsősorban a fejlesztőknek kellene lépniük.
 

Az Android világában is folyamatosan jelennek meg az újabb és újabb támadási felületek. Ezek egy része a kiberbűnözőktől származik, míg másokat biztonsági kutatók hoznak felszínre annak érdekében, hogy az operációs rendszer vagy az alkalmazások fejlesztői minél gyorsabban tudjanak reagálni a problémákra. Ezúttal a Check Point szakértői számoltak be egy olyan fenyegetettségről, amely jól ismert alkalmazásokkal történő visszaélésekhez is felhasználhatóvá válhat.
 
A biztonsági cég szerint a támadási módszer alapjául az szolgál, hogy egyes appok nem kezelik megfelelően a külső adathordozókon tárolt fájlokat. Márpedig gyakori, hogy az alkalmazások előnyben részesítik például a készülékekbe behelyezett SD-kártyákat, mivel így nem emésztik fel a telefon, táblagép korlátozottabb kapacitású belső memóriáját. Csakhogy, ha ezt nem olyan módon teszik, ahogy az a "nagykönyvben" meg van írva, akkor abból bonyodalmak adódhatnak.
 
Közbeékelődéses támadás
 
A Check Point kutatói kifejlesztettek egy olyan alkalmazást, amely látszólag elemlámpaként funkcionál. A valóságban azonban a háttérben appok manipulálására alkalmas. Mindössze annyit kér a felhasználótól a telepítéskor, hogy adjon engedélyt a külső (SD) adattároló eléréséhez. Ezt követően kétféle módon tud problémát előidézni úgynevezett Man-in-the-Disk (MitD) támadással. Egyrészt manipulálhat más - akár jóval több engedéllyel rendelkező alkalmazásokhoz tartozó fájlokat - amivel a jogosultsági szint emelés sem kizárható. Másrészt pedig módosíthatja azon alkalmazások telepítő/frissítő állományait, amelyek a verzióváltáskor a külső adattárolót is igénybe veszik. Ilyenkor egy frissítéssel nemkívánatos összetevők telepítésére is sor kerülhet.
 
A Check Point szerint az ilyen jellegű MitD támadások alapvetően az alkalmazások összeomlását idézhetik elő, vagy más ártalmas tevékenységek végrehajtásához járulhatnak hozzá. További probléma, hogy olyan neves alkalmazások is sérülékenyek e tekintetben, mint például a Google Translate, a Google Voice Typing, a Xiaomi Browser, a Yandex Translate és a Yandex Search.
 
A biztonsági cég munkatársai az eddig vizsgált és sebezhetőnek minősített szoftverek fejlesztőit már értesítették a felfedezésükről. A Google jelezte is, hogy a Google Translate esetében megtette a szükséges intézkedéseket a kockázatok csökkentése érdekében.

 
A fejlesztőkön múlik
 
A Check Point hangsúlyozta, hogy ezúttal sok múlik a fejlesztőkön. A Google ugyanis már korábban kiadott egy útmutatót a külső adattárolók kezelését illetően, de mit várhatunk, ha még a Google saját alkalmazásai is sérülékenynek bizonyultak. Mindenesetre a legfontosabb óvintézkedések a következők:
 • a bemeneti adatok fokozott ellenőrzése külső adattárolók esetén
 • külső adattárolókon a futtatható fájlok és a class állományok tárolásának mellőzése
 • külső adattárolók esetén digitális aláírással vagy egyéb kriptográfiai ellenőrző eszközökkel történő, dinamikus fájlbetöltés biztosítása.
Vélemények
 
 1. 4

  A Moodle kapcsán egy veszélyes biztonsági résről jelentek meg információk.

 2. 4

  Az XnView több sebezhetőséget is tartalmaz.

 3. 1

  A Fakeslic trójai a felhasználók megtévesztésével próbál felkerülni a kiszemelt számítógépekre.

 
Partnerhírek
​Kiberbűnözés a dark weben

A kiberbűnözés 3 billió (milliószor millió) dolláros kiadást jelentett világszerte 2015-ben, és az előrejelzések szerint ez az összeg 2021-re 6 billióra emelkedik.

​Több millió autó(s) lehet veszélyben az okos riasztók miatt

Több millió autóba szerelték be olyan, mobiltelefonnal irányítható riasztókat, amelyek komoly biztonsági hibáik miatt nemhogy megvédik, de sokkal sérülékenyebbé teszik az autókat és az autósokat is.

hirdetés
Közösség
1