Ingyenes ellenszer a GandCrab zsaroló programhoz

A Bitdefender tovább küzd a GandCrab zsaroló programmal. Szerencsére nem sikertelenül, így ismét felcsillant a remény, hogy a károkozó által tönkretett fájlok megmenthetővé válnak.
 

A GandCrab 2018-ban az egyik legtöbb fertőzést és kárt okozó zsaroló program volt, de még napjainkban is aktív. Így nem csoda, hogy a biztonsági cégek kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy a ransomware által okozott károkat felszámolhatóvá tegyék. E küzdelem egyik élharcosának a Bitdefender számít, amely már korábban is adott ki olyan eszközt, amivel a GandCrab egyes variánsai által titkosított fájlok váltak dekódolhatóvá teljesen ingyenesen.
 
A probléma azonban az volt, hogy mihelyt megjelent ez a kis segédprogram, a GandCrab készítői azonnal léptek, és olyan módosításokat eszközöltek, amik révén a biztonsági cég megoldása hatástalanná vált. Egészen mostanáig, ugyanis megjelent a legújabb dekódoló program, amely már képes a GandCrab 1-es, 4-es és 5-ös verzió mellett az 5.1-es kiadással tönkretett állományok helyreállítására is.
 
Egyes felmérések szerint a GandCrab a tavaly januári megjelenése óta legalább 500 ezer számítógépre kerülhetett fel, és a zsarolók sok millió dolláros bevételre tehettek szert. A károkozó kifejezetten gyorsan terjed, amióta szolgáltatásként is igénybe vehetővé vált az internet sötét oldalán. A biztonsági cég szerint jelenleg 60/40 százalékos részesedés mellett adják bérbe a kártevőt a készítői azon csalók számára, akik nem tudnak vagy nem akarnak zsaroló program fejlesztésével foglalkozni.
 
A GandCrab mind az egyéni, mind a vállalati felhasználók körében terjed, és nagyon gyorsan fejlődik. Amikor az előző dekódoló programot kiadta a Bitdefender, akkor 12 órán belül már fel is bukkant az új GandCrab variáns. Így érthető, hogy még a biztonsági cég szakemberei is csak átmeneti sikerekről beszélnek.
 
"Miközben ez már a harmadik alkalom, hogy feltörtük a GandCrab titkosítását, az öröm meglehetősen rövid ideig tart. Nincs kétségem afelől, hogy mire holnap ismét bejövünk dolgozni, addigra a vírusírók új technikával és taktikával állnak elő" - nyilatkozta Bogdan Botezatu, a Bitdefender kutatási igazgatója.
 
A GandCrab ellenszere a NoMoreRansom projekt keretében is elérhető. Ennek a kezdeményezésnek mostanra már megközelítőleg 100 tagja van, főként biztonsági cégek, különféle szervezetek, rendőrségek és nem utolsó sorban az Europol. Ez utóbbi szerint az elmúlt évben a Bitdefender ellenszerét 400 ezer alkalommal töltötték le, és legalább 10 ezer áldozatnak sikerült helyreállítania az állományait. Ezzel pedig legalább 5 millió dollárnyi váltságdíj kifizetését sikerült megspórolni.
Vélemények
 
  1. 3

    A CoreFTP FTP és SFTP Server egy közepes veszélyességű sebezhetőséget tartalmaz.

  2. 3

    A Drupal fejlesztői egy biztonsági hibajavítást adtak ki.

  3. 1

    A Fakeslic trójai a felhasználók megtévesztésével próbál felkerülni a kiszemelt számítógépekre.

 
Partnerhírek
​Kiberbűnözés a dark weben

A kiberbűnözés 3 billió (milliószor millió) dolláros kiadást jelentett világszerte 2015-ben, és az előrejelzések szerint ez az összeg 2021-re 6 billióra emelkedik.

​Több millió autó(s) lehet veszélyben az okos riasztók miatt

Több millió autóba szerelték be olyan, mobiltelefonnal irányítható riasztókat, amelyek komoly biztonsági hibáik miatt nemhogy megvédik, de sokkal sérülékenyebbé teszik az autókat és az autósokat is.

hirdetés
Közösség
1