Így támadják az okostelefonokat a mobilvírusok

Az okostelefonokat fertőző kártékony programok továbbra is kitartanak az Android mellett, és egyre inkább rászoknak a zsarolásra, illetve az emelt díjas SMS-ezésre.
 

A root jogokkal rendelkező és ezt kihasználó rosszindulatú programok az egyik legelterjedtebb kiberfenyegetéseknek számítottak az elmúlt években a mobilok világában. Ezek a károkozók gyakorta észrevétlenül telepítettek más, nemkívánatos alkalmazásokat. Sokszor a fertőzött készülékeket addig bombázták hirdetésekkel, mígnem azok használhatatlanná váltak. Nem utolsó sorban pedig az eltávolításuk sem mindig volt triviális feladat. 

A Kaspersky Lab megfigyeléseiből azonban az látszik, hogy tavaly csökkent e trójai programok száma. Ennek egyik oka, hogy folyamatosan tűnnek el a süllyesztőben azok az okostelefonok, táblagépek, amelyek olyan régi Android operációs rendszerekre épültek, amik esetében a rootolás még könnyebb feladatnak számított. 

A biztonsági cég statisztikái alapján tavaly a felhasználók 57 százaléka használt Android 5.0-ás vagy régebbi operációs rendszert, míg 2016-ban ez az arány még 85 százalék volt. Eközben az Android 6.0-át futtató készülékek aránya több mint duplájára nőtt. 

A mobil reklámprogramokat sem kerülte el a változás szele. Tavaly ezek a nemkívánatos appok is új módszereket kezdtek alkalmazni, és egyre inkább rászoktak az emelt díjas SMS szolgáltatásokkal való visszaélésekre. 

Mobil zsarolóvírusok

2017-ben a globális zsarolóvírus járványok megrázták a világot: a WannaCry és az ExPetr támadásai rengeteg rendszert bénítottak meg. A Kaspersky Lab több mint félmillió zsarolóvírust azonosított, ami duplája a 2016-os adatoknak. Ebből a szempontból a mobilok frontján sem volt éppen kedvező a helyzet. A legtöbb probléma a Congur trójai család miatt következett be. Ezek a kártevők átállították a fertőzött készülékek PIN-kódját, és a feloldásért cserébe pénzt követeltek. 

Tavaly a mobil zsaroló programok elsősorban a készülékek zárolásával igyekeztek rávenni a felhasználókat a váltságdíjak kifizetésére, de azért volt néhány olyan károkozó is, amelyek - a PC-s társaikhoz hasonlóan - fájlok titkosítására is alkalmassá váltak. Ezek közé tartozott a Svpeng és a Faketoken mobilvírus is. 

Összességében elmondható, hogy 2017-ben a biztonsági cég 42,7 millió mobil malware támadást detektált. A legtöbbet Iránban, Bangladesben és Indonéziában.

"Manapság a root jogokat szerző mobil banki trójai programok visszaszorulóban vannak. Ugyanakkor, ha az Android új verziói sérülékenynek bizonyulnak, akkor a bűnözők is új lehetőségeket fognak keresni, és nem kétséges, hogy visszatérnek ezekhez az eszközeikhez. Eközben nem lesz meglepő az olyan mobilkártevők megjelenése sem, amelyek kriptobányász modullal rendelkeznek annak ellenére, hogy a mobil készülékek teljesítménye nem olyan nagy, mint az asztali számítógépeké"

- nyilatkozta Roman Unuchek, a Kaspersky Lab biztonsági szakértője. 

A kockázatok csökkentése és a védelem megerősítése érdekében követezzen néhány általános jó tanács:
 • Figyeljen a telepített alkalmazásaira, és ne töltsön le ismeretlen forrásból származó applikációkat.
 • Mindig frissítse készülékén az operációs rendszert és az alkalmazásokat.
 • Rendszeresen végezzen ellenőrzést a készülékein, hogy azonosíthassa a potenciális fertőzéseket.
 • Használjon megbízható és hatékony mobilbiztonsági szoftvereket.
Vélemények
 
 1. 4

  A Moodle kapcsán egy veszélyes biztonsági résről jelentek meg információk.

 2. 4

  Az XnView több sebezhetőséget is tartalmaz.

 3. 1

  A Fakeslic trójai a felhasználók megtévesztésével próbál felkerülni a kiszemelt számítógépekre.

 
Partnerhírek
​Kiberbűnözés a dark weben

A kiberbűnözés 3 billió (milliószor millió) dolláros kiadást jelentett világszerte 2015-ben, és az előrejelzések szerint ez az összeg 2021-re 6 billióra emelkedik.

​Több millió autó(s) lehet veszélyben az okos riasztók miatt

Több millió autóba szerelték be olyan, mobiltelefonnal irányítható riasztókat, amelyek komoly biztonsági hibáik miatt nemhogy megvédik, de sokkal sérülékenyebbé teszik az autókat és az autósokat is.

hirdetés
Közösség
1