Így támadják az okostelefonokat a mobilvírusok

Az okostelefonokat fertőző kártékony programok továbbra is kitartanak az Android mellett, és egyre inkább rászoknak a zsarolásra, illetve az emelt díjas SMS-ezésre.
 
hirdetés
A root jogokkal rendelkező és ezt kihasználó rosszindulatú programok az egyik legelterjedtebb kiberfenyegetéseknek számítottak az elmúlt években a mobilok világában. Ezek a károkozók gyakorta észrevétlenül telepítettek más, nemkívánatos alkalmazásokat. Sokszor a fertőzött készülékeket addig bombázták hirdetésekkel, mígnem azok használhatatlanná váltak. Nem utolsó sorban pedig az eltávolításuk sem mindig volt triviális feladat. 

A Kaspersky Lab megfigyeléseiből azonban az látszik, hogy tavaly csökkent e trójai programok száma. Ennek egyik oka, hogy folyamatosan tűnnek el a süllyesztőben azok az okostelefonok, táblagépek, amelyek olyan régi Android operációs rendszerekre épültek, amik esetében a rootolás még könnyebb feladatnak számított. 

A biztonsági cég statisztikái alapján tavaly a felhasználók 57 százaléka használt Android 5.0-ás vagy régebbi operációs rendszert, míg 2016-ban ez az arány még 85 százalék volt. Eközben az Android 6.0-át futtató készülékek aránya több mint duplájára nőtt. 

A mobil reklámprogramokat sem kerülte el a változás szele. Tavaly ezek a nemkívánatos appok is új módszereket kezdtek alkalmazni, és egyre inkább rászoktak az emelt díjas SMS szolgáltatásokkal való visszaélésekre. 

Mobil zsarolóvírusok

2017-ben a globális zsarolóvírus járványok megrázták a világot: a WannaCry és az ExPetr támadásai rengeteg rendszert bénítottak meg. A Kaspersky Lab több mint félmillió zsarolóvírust azonosított, ami duplája a 2016-os adatoknak. Ebből a szempontból a mobilok frontján sem volt éppen kedvező a helyzet. A legtöbb probléma a Congur trójai család miatt következett be. Ezek a kártevők átállították a fertőzött készülékek PIN-kódját, és a feloldásért cserébe pénzt követeltek. 

Tavaly a mobil zsaroló programok elsősorban a készülékek zárolásával igyekeztek rávenni a felhasználókat a váltságdíjak kifizetésére, de azért volt néhány olyan károkozó is, amelyek - a PC-s társaikhoz hasonlóan - fájlok titkosítására is alkalmassá váltak. Ezek közé tartozott a Svpeng és a Faketoken mobilvírus is. 

Összességében elmondható, hogy 2017-ben a biztonsági cég 42,7 millió mobil malware támadást detektált. A legtöbbet Iránban, Bangladesben és Indonéziában.

"Manapság a root jogokat szerző mobil banki trójai programok visszaszorulóban vannak. Ugyanakkor, ha az Android új verziói sérülékenynek bizonyulnak, akkor a bűnözők is új lehetőségeket fognak keresni, és nem kétséges, hogy visszatérnek ezekhez az eszközeikhez. Eközben nem lesz meglepő az olyan mobilkártevők megjelenése sem, amelyek kriptobányász modullal rendelkeznek annak ellenére, hogy a mobil készülékek teljesítménye nem olyan nagy, mint az asztali számítógépeké"

- nyilatkozta Roman Unuchek, a Kaspersky Lab biztonsági szakértője. 

A kockázatok csökkentése és a védelem megerősítése érdekében követezzen néhány általános jó tanács:
 • Figyeljen a telepített alkalmazásaira, és ne töltsön le ismeretlen forrásból származó applikációkat.
 • Mindig frissítse készülékén az operációs rendszert és az alkalmazásokat.
 • Rendszeresen végezzen ellenőrzést a készülékein, hogy azonosíthassa a potenciális fertőzéseket.
 • Használjon megbízható és hatékony mobilbiztonsági szoftvereket.
Vélemények
 
 1. 3

  A Microsoft a Visual Studiohoz egy biztonsági hibajavítást tett letölthetővé.

 2. 4

  Az Apache Storm legújabb frissítése egy veszélyes sérülékenységet orvosol.

 3. 4

  Az Adobe az Acrobat és a Reader alkalmazásaihoz több tucat biztonsági hibajavítást tett elérhetővé.

 
Partnerhírek
A nyár toplistás kártevői

A Top10 listát ezúttal is a CoinMiner trójai vezeti. Ez egy olyan szkript, amely a felhasználó tudta és jóváhagyása nélkül képes a kriptovaluták bányászatára.

​Fertőzött androidos Fortnite terjed

A Fortnite fejlesztői a nyárra ígérték az androidos verziót, de a hamis változatok már elkezdtek terjedni.

hirdetés
Közösség
1