Így is törhetők az okostelefonok

Több millió okostelefon és táblagép lehet kiszolgáltatott az úgynevezett AT-támadásoknak. A támadók akár teljes hozzáférést szerezhetnek a készülékekhez.
 

Két amerikai egyetem (University of Florida, Stony Brook University) és a Samsung amerikai kutatóközpontjának munkatársai egy közös projektet indítottak annak érdekében, hogy egy támadástípus hatásait az eddigieknél pontosabban lehessen feltérképezni. Jelesül az AT-támadásokat vették szemügyre, amelyekről már az elmúlt években is lehetett néha-néha hallani. Ez a fajta károkozás onnan kapta a nevét, hogy a már 1980-as évek óta létező AT (ATtention) parancsokat használja fel.
 
A kutatók arra jöttek rá, hogy a probléma jóval nagyobb, mint azt korábban sejtették. Ennek oka, hogy az okostelefonokat és tableteket gyártó cégek az AT-parancsok köré nem építettek fel megfelelő védelmi mechanizmusokat. Léteznek előírások, hogy a mobil készülékeknek milyen AT-parancsokat kell támogatniuk, de ezeket a gyártók szabadon kiegészíthetik. Ezt pedig meg is teszik, mivel a kutatás során több mint 3500 különféle AT-paranccsal találkoztak a szakemberek. Ehhez több mint 2000 androidos firmware-t elemeztek olyan gyártók repertórájából, mint amilyen például az ASUS, a Google, a HTC, a Huawei, a Lenovo, az LG, a Motorola, a Samsung, a Sony és a ZTE.
 
Vannak kockázatok
 
A kutatás arra derített fényt, hogy a mai modern okostelefonok az AT-parancsok nem körültekintő kezelése miatt kiszolgáltatottá válhatnak a támadásokkal szemben. A szakértők első körben azt vizsgálták, hogy USB-n keresztül milyen módon aknázhatók ki a kínálkozó lehetőségek. A kockázatok és a negatív hatások készülékenként eltérőek, de lehetőség adódhat például a következő műveletek elvégzésére:
 • firmware manipuláció
 • védelmi mechanizmusok megkerülése
 • adatlopás
 • képernyőzár feloldása
 • egyéb műveletek végrehajtása.
 
Az esetek nagyobb részében az AT-támadásokat a képernyőzárak képesek meggátolni, és csak akkor működnek, ha az USB-hibakeresés (debug) funkció engedélyezett. Sajnos azonban mindez nem minden készülék esetében jelent kellő védelmet, hiszen van olyan okostelefon, amely zárolt képernyő esetén is reagál az AT-parancsokra.

 
Kevin Butler, a University of Florida professzora hozzátette, hogy sok esetben nem dokumentált AT-parancsok is léteznek, amelyek összességében ahhoz vezethetnek, hogy egy támadó teljes mértékben átveheti az irányítást az adott készülék felett.
 
A kutatók már értesítették az érintett gyártókat a felfedezésükről. Azonban ezzel nem fejezték be a munkát, mivel most azt fogják vizsgálni, hogy a szóban forgó támadások vajon milyen mértékben válhatnak kivitelezhetővé WiFi vagy akár Bluetooth kapcsolaton keresztül. Emellett az Apple megoldásainak háza táján is szét fognak nézni.
Vélemények
 
 1. 3

  A CoreFTP FTP és SFTP Server egy közepes veszélyességű sebezhetőséget tartalmaz.

 2. 3

  A Drupal fejlesztői egy biztonsági hibajavítást adtak ki.

 3. 1

  A Fakeslic trójai a felhasználók megtévesztésével próbál felkerülni a kiszemelt számítógépekre.

 
Partnerhírek
​Kiberbűnözés a dark weben

A kiberbűnözés 3 billió (milliószor millió) dolláros kiadást jelentett világszerte 2015-ben, és az előrejelzések szerint ez az összeg 2021-re 6 billióra emelkedik.

​Több millió autó(s) lehet veszélyben az okos riasztók miatt

Több millió autóba szerelték be olyan, mobiltelefonnal irányítható riasztókat, amelyek komoly biztonsági hibáik miatt nemhogy megvédik, de sokkal sérülékenyebbé teszik az autókat és az autósokat is.

hirdetés
Közösség
1