Hangjegyzetekkel támadnak az adathalászok

​Újabb támadási felületet szemeltek ki maguknak az adathalászok. Ezúttal OneNote hangjegyzetekkel trükköznek. Mutatjuk, hogy miként ismerheti fel ezeket a visszaéléseket.
 

Az adathalászok folyamatosan újítják meg az eszköztárukat. Újabb és újabb - általában jól ismert - szolgáltatásokat vetnek be annak érdekében, hogy a felhasználóktól bizalmas adatokat szerezzenek. Az esetek többségében felhasználóneveket és jelszavakat igyekeznek kipuhatolni. Nincs ez másként a legutóbbi támadások során sem.
 
A Michael Gillespie biztonsági kutató által feltárt adathalászat alapvetően a OneNote-ra épül, egészen pontosan az abban készíthető hangjegyzetekre. A támadók olyan kéretlen leveleket küldözgetnek, amelyek általában "New Audio Note Received" tárggyal kerülnek a postafiókokba. Az üzenetük pedig tartalmaz egy linket, amelyre kattintva megnyílik egy hamisított OneNote weboldal. Ezt a csalók a sharepoint.com domain alatt helyezik el, ami egyben azt is jelenti, hogy ha a felhasználó esetleg megtekinti a webböngésző által megjelenített tanúsítványt, akkor azt fogja látni, hogy a Microsoft neve fémjelzi, így még kisebb valószínűséggel fog gyanút.


Forrás: Michael Gillespie
 
Érdemes megjegyezni, hogy az adathalász levelek láblécében is egyre gyakrabban tűnnek fel olyan kiegészítések, amelyek arra utalnak, hogy a levelet valamely biztonsági szoftver már ellenőrizte, és így nincs ok az aggodalomra. Ezúttal a McAfee nevével élnek vissza a csalók, és azt próbálják elhitetni, hogy a McAfee egyik védelmi szolgáltatása ártalmatlannak ítélte a levelet. A valóságban azonban ez is csak kamu.
 
A problémás weboldal hasonlít a OneNote Online oldalra, és egy linket tartalmaz az állítólagos hanganyag meghallgatásához. Csakhogy jelen esetben semmiféle hangjegyzetről nincs szó, mindez csak a megtévesztést szolgálja. A hivatkozásra való kattintás után ugyanis egy szintén meghamisított, Microsoft-féle bejelentkező oldal nyílik meg, amelyen ha a felhasználó megadja a felhasználónevét és a jelszavát, akkor azok rögtön a csalókhoz kerülnek. A meglehetősen gondosan lemásolt, de ártalmas weblap a core.windows.net domain alól működik. Ez szintén megtévesztő, hiszen azt nem a Microsoft hozta létre.


Hamis bejelentkező oldal
Forrás: Michael Gillespie
 
Biztonsági szakértők arra hívták fel a figyelmet, hogy a Microsoft online szolgáltatásaihoz tartozó, hivatalos hitelesítő weboldalak az alábbi domain nevek alól működnek:
 • microsoft.com
 • live.com
 • microsoftonline.com
 • outlook.com.
 
Ezért a címsorban megjelenő webcímekre fokozottan érdemes figyelni.
Vélemények
 
 1. 3

  A PHP kapcsán egy közepes veszélyességű sebezhetőségre derült fény.

 2. 2

  Az OpenSSH fejlesztői biztonsági hibajavítást tettek elérhetővé.

 3. 1

  A Theaabo trójai sok funkcióval képes támogatni a kiberbűnözők által végrehajtott károkozásokat.

 
Partnerhírek
Módosított pályázati kiírás - az „Év információvédelmi szak- és diplomadolgozata - 2020” cím elnyerésére

A Hétpecsét Információbiztonsági Egyesület 2020 évre is meghirdeti az „Év információvédelmi szak- és diplomadolgozata - 2020” címet.

667%-kal nőtt a koronavírushoz kapcsolódó támadások száma – az ESET meghosszabbítja ingyenes akcióját

A koronavírus terjedése miatt egyre nagyobb mértékben támaszkodunk digitális megoldásokra a mindennapi életünk során.

hirdetés
Közösség
1