Fürdőszobák titkaival zsarolnak a neten

​Ha éppen egy olyan e-mailt kap, amelyben a fürdőszobatitkainak leleplezésével zsarolják, akkor ne dőljön be a trükknek!
 

Az internetes zsarolás az elmúlt években számos módon öltött testet. A leggyakoribb formája, amikor a csalók a számítógépeket (vagy épp az okostelefonokat) zárolják, illetve fájlokat titkosítanak, és a helyreállításért cserébe pénzt követelnek. Azonban egyre gyakrabban fordulnak elő olyan esetek, amikor a zsarolók e-mailekkel próbálják rászedni a felhasználókat. Előfordul például, hogy azt állítják, hogy a postafiókunkhoz megszerezték a jelszót, és ha nem fizetünk, akkor elérhetetlenné teszik számunkra a leveleinket, rosszabb esetben tovább is küldözgetik azokat. De vannak olyan alvilági trükkök is, amikor még alattomosabban próbálnak zsarolni.
 
A legutóbbi esetre a BleepingComputer munkatársai hívták fel a figyelmet, akik szerint egy olyan támadáshullám indult, aminek során a zsarolók fürdőszobatitkokkal próbálnak félelmet kelteni a potenciális áldozataikban.
 
Ezúttal arról van szó, hogy a felhasználó kap egy - általában angol nyelvű - levelet, amiben az áll, hogy az e-mail feladójának (azaz a zsaroló) birtokába jutott egy videófelvétel, ami a felhasználó fürdőszobájában készült, és intim részleteket tartalmaz. Ezt követően a zsarolók kifejtik, hogy ha a címzett nem fizet egy napon belül 1500 dollárnak megfelelő Bitcoint, akkor a videót elküldik az áldozat minden ismerősének és a szomszédoknak. Eközben azt is hangoztatják, hogy a videó mellett megkaparintották a felhasználó összes jelszavát és a címlistáit is. Ezeket pedig csak akkor törlik, és akkor tekintenek el a visszaélésektől, ha a (kripto)pénzt megkapják.
 
A biztonsági szakemberek ez esetben is kiemelték, hogy nem szabad bedőlni az ilyen jellegű zsarolásoknak. E széles körben folytatott támadások alkalmával semmiféle kompromittáló videóval nem rendelkeznek a csalók, mindössze a félelemkeltés a céljuk. Az ilyen típusú leveleket célszerű kéretlen küldeményként, vagyis spamként kezelni.
Vélemények
 
  1. 3

    A Joomla webes tartalomkezelő rendszer egy újabb biztonsági hibától vált meg.

  2. 4

    A FortiClient fejlesztői egy biztonsági rést foltoztak be.

  3. 2

    A Ryuk zsaroló program is fájlok titkosítására, illetve váltságdíj követelésére hangolódott.

 
Partnerhírek
​Japán vírussal védekezne a kibertámadások ellen

Védekezési célokra használná a japán kormány azt a vírust, melyet a szigetország vállalkozásaival együtt dolgozna ki. A védekező kártevő a szigetország kibervédelmi stratégiájának része.

​Illegális webáruházakat zártak be

Komoly nemzetközi összefogással a hatóságok több országból lezártak két webshopot, mely az illegális interneten törvénytelen termékeket és szolgáltatásokat árusított.

hirdetés
Közösség
1