Fürdőszobák titkaival zsarolnak a neten

​Ha éppen egy olyan e-mailt kap, amelyben a fürdőszobatitkainak leleplezésével zsarolják, akkor ne dőljön be a trükknek!
 
hirdetés

Az internetes zsarolás az elmúlt években számos módon öltött testet. A leggyakoribb formája, amikor a csalók a számítógépeket (vagy épp az okostelefonokat) zárolják, illetve fájlokat titkosítanak, és a helyreállításért cserébe pénzt követelnek. Azonban egyre gyakrabban fordulnak elő olyan esetek, amikor a zsarolók e-mailekkel próbálják rászedni a felhasználókat. Előfordul például, hogy azt állítják, hogy a postafiókunkhoz megszerezték a jelszót, és ha nem fizetünk, akkor elérhetetlenné teszik számunkra a leveleinket, rosszabb esetben tovább is küldözgetik azokat. De vannak olyan alvilági trükkök is, amikor még alattomosabban próbálnak zsarolni.
 
A legutóbbi esetre a BleepingComputer munkatársai hívták fel a figyelmet, akik szerint egy olyan támadáshullám indult, aminek során a zsarolók fürdőszobatitkokkal próbálnak félelmet kelteni a potenciális áldozataikban.
 
Ezúttal arról van szó, hogy a felhasználó kap egy - általában angol nyelvű - levelet, amiben az áll, hogy az e-mail feladójának (azaz a zsaroló) birtokába jutott egy videófelvétel, ami a felhasználó fürdőszobájában készült, és intim részleteket tartalmaz. Ezt követően a zsarolók kifejtik, hogy ha a címzett nem fizet egy napon belül 1500 dollárnak megfelelő Bitcoint, akkor a videót elküldik az áldozat minden ismerősének és a szomszédoknak. Eközben azt is hangoztatják, hogy a videó mellett megkaparintották a felhasználó összes jelszavát és a címlistáit is. Ezeket pedig csak akkor törlik, és akkor tekintenek el a visszaélésektől, ha a (kripto)pénzt megkapják.
 
A biztonsági szakemberek ez esetben is kiemelték, hogy nem szabad bedőlni az ilyen jellegű zsarolásoknak. E széles körben folytatott támadások alkalmával semmiféle kompromittáló videóval nem rendelkeznek a csalók, mindössze a félelemkeltés a céljuk. Az ilyen típusú leveleket célszerű kéretlen küldeményként, vagyis spamként kezelni.
Vélemények
 
  1. 4

    A VirtualBoxhoz fontos hibajavítások váltak letölthetővé.

  2. 3

    A Comodo Antivirus esetében több biztonsági rés vár befoltozásra.

  3. 1

    A Fenkrib trójai nem közvetlenül okoz károkat a számítógépeken, hanem azon ártalmas programok révén, amelyeket letölt a PC-kre.

 
Partnerhírek
​Vírusok ihlette művészeti kiállítás nyílt Rotterdamban

Ha az elkövetkező időszakban Hollandiában, közelebbről Rotterdamban jártok, akkor feltétlenül keressétek fel a nem túl szokványos művészeti kiállítást, ahol a legrégebbi vírusok ihlette művészeti alkotásokban gyönyörködhetünk.

Windows sérülékenységet kihasználó kártevő a láthatáron

​Az ESET szakemberei nemrégiben fedeztek fel és elemeztek egy új 0-day sebezhetőséget kihasználó programot (exploit), amely kelet-európai célpontok ellen irányult.

hirdetés
Közösség
1