Frissítésért kiált az Apache Tomcat

​Érdemes mihamarabb frissíteni az Apache Tomcatet, mivel az egy veszélyes sérülékenységet tartalmaz.
 

Ahogy arról a múlt héten a Biztonságportál Prémium weboldalain már beszámoltunk, az Apache Tomcat kapcsán egy súlyos sebezhetőségre derült fény. A biztonsági szakértők arra hívták fel a figyelmet, hogy mielőbb érdemes frissíteni a szoftvert, mivel a biztonsági rés valós veszélyeket rejt. A kockázatai között megtaláljuk a jogosulatlan fájlhozzáférést, de egyes esetekben a jogosulatlan távoli kódfuttatás lehetőségét sem lehet kizárni.
 
A CVE-2020-1938 azonosítójú sebezhetőséget a kínai Chaitin Tech biztonsági cég kutatói fedezték fel, és jelezték az Apache fejlesztőinek január 3-án. A hibajavítások mostanra váltak elérhetővé mindenki számára.
 
A biztonsági hiba a 6-os, 7-es, 8-as és 9-es verziókat is érinti, de mivel a 6-os kiadások már nem támogatottak, ezért e régi verziók továbbra is sebezhetők maradhatnak. A Chaitin Tech ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy mivel már a 6-os változatokban is megtalálható a biztonsági rés, ezért feltételezhetően a sérülékenység már legalább egy évtizede létezik.
 
A sebezhetőséget az AJP (Apache JServ Protocol) protokoll támogatását biztosító egyik összetevő tartalmazza. A kihasználásához nincs szükség arra, hogy a támadó előzetesen authentikálja magát a rendszerbe, ami a kockázatokat fokozza. Amennyiben sikerül a hibát kihasználnia az elkövetőnek, akkor konfigurációs állományokhoz, illetve forráskódokhoz férhet hozzá, illetve bizonyos körülmények között JSP kódokat futtathat le az érintett szerveren.
 
A biztonsági rés kihasználására alkalmas kódok már elérhetővé váltak az interneten, ami szintén a frissítés fontosságára hívja fel a figyelmet.
Vélemények
 
  1. 3

    Az Oracle VirtualBoxhoz hét biztonsági hibajavítás vált elérhetővé.

  2. 4

    Az Adobe kritikus veszélyességű hibákat javított az Adobe Illustrator szoftverében.

  3. 1

    A Rozena.XM trójai kártékony programokkal halmozza el a fertőzött számítógépeket.

 
Partnerhírek
Androidon terjedő kémprogramot fedeztek fel az ESET kutatói

Egy androidos kémprogram új verzióját kezdték vizsgálni az ESET kutatói, amely mögött az APT-C-23 nevű, 2017 óta főként a Közel-Keleten aktív, hírhedten veszélyes bűnözői csoport áll.

​Az ESET egy globális művelet keretében harcol a Trickbot ellen

Az ESET kutatói is részt vesznek abban a globális összefogásban, amelynek célja a Trickbot megállítása, amely 2016-os működése óta több mint egymillió számítógépet fertőzött meg.

hirdetés
Közösség