Freepik: 8,3 millió felhasználó adatát lovasították meg

​A Freepik egy súlyos biztonsági incidens áldozata lett, aminek következtében 8,3 millió adatrekord került illetéktelen kezekbe.
 

A grafikus tartalmakkal foglalkozó Freepik weboldal havi szinten 18 millió egyedi látogatót és 100 millió letöltést számlál. A széles körben ismert és használt webhelynek 8,3 millió regisztrált felhasználója van, akiknek az adatai egy kibertámadás következtében veszélybe kerültek.
 
A Freepik üzemeltetője szerint a feketekalapos hackerek egy SQL injection alapú támadásra lehetőséget adó sebezhetőséget használtak ki, aminek következtében 8,3 millió felhasználó e-mail címéhez és bejelentkezési adatához is hozzáférést szereztek. A cég jelezte, hogy a jelszavak esetében 4,5 millió felhasználóhoz nem tárolt jelszóhash-t. Ezek a látogatók egyéb hitelesítési módszerrel (Google, Facebook vagy Twitter) regisztráltak, így az ő esetükben az elkövetők kizárólag e-mail címeket tudtak meglovasítani. Mindemellett az is kiderült, hogy az illetéktelen kezekbe került jelszavak közül 3,55 millió bcrypt alapú hash-eléssel volt ellátva, de 229 ezer felhasználó jelszava csak a jóval gyengébb, MD5-hash révén volt védve.
 
A Freepik a 3,55 millió felhasználó értesítését már megkezdte, de különösebb intézkedések meghozatalára az üzemeltetők szerint nincs szükség. A gyengébb védelemmel ellátott 229 ezer fiók tulajdonosa viszont olyan levelet kapott, amiben az áll, hogy azonnal módosítani kell a jelszavakat nemcsak a Freepiken, hanem minden egyéb olyan szolgáltatás esetében, ahol azonos bejelentkezési adatokat adott meg a felhasználó.
 
Az üzemeltetők közölték, hogy külső szakértők bevonásával jelenleg is folyamatban vannak a vizsgálatok. A szakemberek egy teljes biztonsági auditot is lefolytatnak.
Vélemények
 
  1. 3

    A Juniper fejlesztői öt biztonsági rést foltoztak be a Junos OS-en.

  2. 4

    Az IBM a QRadar SIEM megoldásához két biztonsági frissítést tett letölthetővé.

  3. 1

    A Rozena.XM trójai kártékony programokkal halmozza el a fertőzött számítógépeket.

 
Partnerhírek
Androidon terjedő kémprogramot fedeztek fel az ESET kutatói

Egy androidos kémprogram új verzióját kezdték vizsgálni az ESET kutatói, amely mögött az APT-C-23 nevű, 2017 óta főként a Közel-Keleten aktív, hírhedten veszélyes bűnözői csoport áll.

​Az ESET egy globális művelet keretében harcol a Trickbot ellen

Az ESET kutatói is részt vesznek abban a globális összefogásban, amelynek célja a Trickbot megállítása, amely 2016-os működése óta több mint egymillió számítógépet fertőzött meg.

hirdetés
Közösség