Freepik: 8,3 millió felhasználó adatát lovasították meg

​A Freepik egy súlyos biztonsági incidens áldozata lett, aminek következtében 8,3 millió adatrekord került illetéktelen kezekbe.
 

A grafikus tartalmakkal foglalkozó Freepik weboldal havi szinten 18 millió egyedi látogatót és 100 millió letöltést számlál. A széles körben ismert és használt webhelynek 8,3 millió regisztrált felhasználója van, akiknek az adatai egy kibertámadás következtében veszélybe kerültek.
 
A Freepik üzemeltetője szerint a feketekalapos hackerek egy SQL injection alapú támadásra lehetőséget adó sebezhetőséget használtak ki, aminek következtében 8,3 millió felhasználó e-mail címéhez és bejelentkezési adatához is hozzáférést szereztek. A cég jelezte, hogy a jelszavak esetében 4,5 millió felhasználóhoz nem tárolt jelszóhash-t. Ezek a látogatók egyéb hitelesítési módszerrel (Google, Facebook vagy Twitter) regisztráltak, így az ő esetükben az elkövetők kizárólag e-mail címeket tudtak meglovasítani. Mindemellett az is kiderült, hogy az illetéktelen kezekbe került jelszavak közül 3,55 millió bcrypt alapú hash-eléssel volt ellátva, de 229 ezer felhasználó jelszava csak a jóval gyengébb, MD5-hash révén volt védve.
 
A Freepik a 3,55 millió felhasználó értesítését már megkezdte, de különösebb intézkedések meghozatalára az üzemeltetők szerint nincs szükség. A gyengébb védelemmel ellátott 229 ezer fiók tulajdonosa viszont olyan levelet kapott, amiben az áll, hogy azonnal módosítani kell a jelszavakat nemcsak a Freepiken, hanem minden egyéb olyan szolgáltatás esetében, ahol azonos bejelentkezési adatokat adott meg a felhasználó.
 
Az üzemeltetők közölték, hogy külső szakértők bevonásával jelenleg is folyamatban vannak a vizsgálatok. A szakemberek egy teljes biztonsági auditot is lefolytatnak.
Vélemények
 
  1. 3

    A Jupyter Notebook egy közepes veszélyességű hibát tartalmaz.

  2. 4

    A Drupal két veszélyes sebezhetőségtől vált meg.

  3. 1

    A Rozena.XM trójai kártékony programokkal halmozza el a fertőzött számítógépeket.

 
Partnerhírek
Nem csitulnak az e-mailes támadások

A modern üzleti kommunikáció alapját képező elektronikus levelezés továbbra is a rosszindulatú programok terjesztésének egyik leghatékonyabb és legelterjedtebb csatornája.

Valamelyest csökkent a koronavírushoz köthető kibertámadások száma, de a Távoli Asztali Protokoll kapcsolatai továbbra is sebezhetők

A zsarolóvírusok történetében először vizsgáltak egy támadást emberölésként, miután meghalt egy megtámadott kórház betege

hirdetés
Közösség