Fortnite: kíváncsi játékosokat szednek rá a netes csalók

A Fortnite fejlesztői a nyárra ígérték az androidos verziót, de a hamis változatok már elkezdtek terjedni.
 

A Fortnite Battle Royale nevű játék az új Pokémon Go, vagyis a slágerjáték a fiatalabb játékosok körében. A hivatalos besorolás szerint az app a 12 éveseknél idősebbeknek szóló lövöldözős játék, ahol az az egyszerű szabály, hogy az utolsó élve maradt a győztes.
 
Rendkívül népszerű
 
A játék tavaly szeptemberben kelt életre, és például az iOS kompatibilis verzióját hosszú ideig csak meghívóval lehetett játszani. Idén április elején tették szabaddá a regisztrációt. A játék népszerűségét – és azt a tényt, hogy az androidos verzió még várat magára – kihasználva számos hamis változat jelent meg az interneten. A fejlesztőknek ugyanis nincs könnyű dolguk: Android operációs rendszerből nagyon sok verzió van a piacon, a játéknak pedig az összes változaton működnie kell.
 
A játékosok türelmetlenségét azonban a csalók könnyen kihasználják. A YouTube-hoz hasonló videómegosztó portálokon tucatjával találni olyan videókat, melyek a Fortnite telepítési utasításait tartalmazzák. Ezek a videók a fiatalabb játékosokat célozzák meg, akik a szünidőben szüleik eszközein gyakran felügyelet nélkül játszanak. A hamis játékok nem a hivatalos Play áruházból, hanem az áruházat megkerülve, internetről letöltött telepítő segítségével kerülnek fel az androidos eszközökre.
 
A pénzünk is bánhatja
 
A hamisított Fortnite alkalmazásokat elemző G DATA szakértői három különböző csalási forgatókönyvvel is találkoztak.
 
A hamisított weboldalakon a Fortnite alkalmazást ígérik a játékosoknak, ahol elkérik a felhasználók mobiltelefonszámát. Az apróbetűs részből derül ki csupán, hogy a játékot letölteni szándékozók ezzel egy heti 3-7 eurós (990-2300 forint) előfizetésre mondanak igent.
 
Hasonlóan rossz az az eset is, amikor a hamis alkalmazás telepítése során egy trójait is feljuttatunk a készülékünkre, amely hozzáférést biztosít a bűnözőknek a mobilunkhoz. Így a telefonról bármilyen adatot ellophatnak, illetve más nemkívánatos műveleteket hajthatnak vége.
 
A harmadik forgatókönyv szerint pedig a csalók teljesen más alkalmazásokat próbálnak feljuttatni a mobilokra kihasználva a felhasználó kíváncsiságát, óvatlanságát.
 
Hogyan védekezzünk?
 
Noha a hivatalos Google Play áruházba is becsúsznak káros alkalmazások, azért az oda bekerülő appokat a Google szigorúan ellenőrzi. Ezért érdemes csak hivatalos forrásból származó játékokat letölteni. Mobilszolgáltatónknál be lehet állítani, hogy az emelt díjas SMS-eket ne engedélyezze. A gyerekeknek csak felügyelet mellett engedjük a telefonok használatát, és védjük jelszóval azokat. Végül, de nem utolsó sorban érdemes biztonsági megoldást is telepíteni az androidos készülékekre.
Vélemények
 
  1. 3

    Az RSA Authentication Manager több olyan hibát tartalmaz, amelyek XSS-alapú támadásokat tehetnek lehetővé.

  2. 3

    Az Apache HTTPD biztonsági hibája szolgáltatásmegtagadási támadásokat segíthet elő.

  3. 1

    A Zexlex trójainak egy célja van: szabad bejárást biztosítani a támadók számára a fertőzött számítógépekbe.

Partnerhírek
Kézzel írták a járatinformációkat - zsarolóvírus miatt

​Zsarolóvírusos támadás miatt a bristoli repülőtér utastájékoztató információs táblái nem működtek, helyette kézzel írott információs táblákon tájékoztatták az utasokat.

Egyszerűen feltörhető a gyenge jelszóval védett wifi hálózat

Relatíve egyszerűen feltörhető a wifi hálózatok jelszava, ezért a következő szabvány érkezéséig azt javasoljuk, mindenki hosszabb és bonyolultabb jelszóval védje helyi hálózatát.

hirdetés
Közösség
1