Firefox: egyre gyorsabb a biztonságos DNS

Egyre szélesebb körben válnak elérhetővé a Firefox azon funkciói, amelyek a DNS-lekérdezéseket hivatottak biztonságosabbá tenni.
 

A Mozilla a nyáron jelentette be, hogy intenzíven beleveti magát a DNS-over-HTTPS (DoH) támogatásának hatékony kialakításába, és a biztonságos DNS-használat (főként teljesítmény) optimalizálásába. Úgy tűnik, hogy a fejlesztők munkája kezd beérni, mivel a legutóbbi visszajelzések, felmérésék szerint a DoH egyre jobban teljesít a titkosított DNS-lekérdezések indítása, illetve a szintén kódolt DNS-válaszok fogadása és feldolgozása terén is.
 
A DoH kompatibilitást biztosító összetevők, szolgáltatások továbbfejlesztése során a Mozilla szorosan együttműködik a Cloudflare-rel, és a munka előrehaladtával immár lehetőség nyílt arra, hogy az eddig viszonylag szűkkörű tesztelés egy következő lépcsőfokra lépjen. Még koránt sincs szó arról, hogy a Firefox stabil kiadásában alapértelmezetten megjelenne a DoH (és a Cloudflare DoH névfeloldás), de a béta tesztelők már kipróbálhatják.
 
"Az első tesztjeink alatt azt vizsgáltuk, hogy miként alakul a válaszidő a Cloudflare DoH névfeloldásának használata során. Az eredmények nagyon pozitívak, és a leglassabb kapcsolatok esetén is jelentős teljesítménynövekedés volt megfigyelhető. A DoH használata nem okozott problémákat a tesztelők körében. Azonban hozzá kell tenni, hogy csak a DNS-műveleteket vizsgáltuk, ami a történetnek csak egy része" - nyilatkozta a Mozilla, utalva arra, hogy azért még szükség van némi óvatosságra a bevezetést illetően.
 
Beállítási tippek
 
A Firefox esetében a DoH manuális bekapcsolására az about:config felület révén van lehetőség. Itt a network.trr paraméter értékét kell kettesre állítani, majd meggyőződni arról, hogy a network.trr.uri értéke "https://mozilla.cloudflare-dns.com/dns-query". A beállítások elvégzését követően a Cloudflare erre a célra kialakított weboldalán ellenőrizhető a beállítások helyessége.

Vélemények
 
  1. 4

    A Microsoft a SharePoint Serverhez két újabb hibajavítást tett elérhetővé.

  2. 4

    A Microsoft rengeteg biztonsági rést foltozott be a webböngészői, különösen az Edge esetében.

  3. 2

    ​A Pots zsaroló program a rendszerfájlokon kívül minden állomány tönkretételére alkalmas, miközben még egy hamis Windows frissítést is kap a nyakába a felhasználó.

 
Partnerhírek
Lehallgathat az iPhone?

Noha az Apple nagy hangsúlyt fektet a biztonságra, még vele is megeshet, hogy hibázik. Most egy programozói hiba varázsolt lehallgató készüléket a iPhone-okból.

Az e-mailek védelme nem ér véget egy erős jelszónál

Az e-mailek fontos részei mindennapi életünknek, mégis kevesen gondolunk bele, miként biztosíthatjuk fiókjainkat a jelszavak beírásán túl.

hirdetés
Közösség
1