Feltámadt a Mirai botnet

Egyre több jel utal arra, hogy az egy évvel ezelőtt komoly fennakadásokat okozó Mirai botnet ismét éledezik.
 
hirdetés
A Mirai botnet 2016 októberében kezdett jelentős mértékben növekedni, amikor IoT (Internet of Things) eszközöket állított a kiberbűnözők szolgálatába. Mindezt elsősorban telneten keresztül történő fertőzésekkel érte el, amik során alapértelmezett, gyári jelszavakkal működő internetes készülékeket ostromolt. Október végére több mint 164 országban lehetett kimutatni a jelenlétét, vagyis globális fenyegetést jelentett.
 
Az első támadási hullám után némi csend következett, mígnem idén nyáron az Akamai arról számolt be, hogy több jel utal arra, hogy a Mirai mögött álló kiberbűnözői csoport ismét bontogatja a szárnyait. A megújult botnet többféle támadásban tudott szerepet vállalni, sőt bérelhetővé vált az internetes feketepiacon.
 
Az elmúlt napokban pedig a Netlab szakemberei figyeltek fel arra, hogy egy újabb Mirai-hoz köthető botnet kezdte meg a térhódítását. Ez a 23-as, illetve a 2323-as portot használja, és elsősorban ZyXEL eszközöket támad. Ehhez a következő két felhasználónév/jelszó párost használja: admin/CentryL1nk vagy admin/QwestM0dem. Amennyiben ezek révén képes kapcsolódni egy célkeresztbe állított készülékhez, akkor arra felmásolja a támadókódokat.
 
Az eddigi vizsgálatok azt mutatják, hogy a célország ez esetben Argentína, ahol több mint 100 ezer támadási kísérletet lehetett regisztrálni. Sajnos ez nem jelenti azt, hogy az új Mirai feltétlenül megragad Argentínában, és nem próbál majd meg ennél szélesebb körben terjedni.
Vélemények
 
  1. 3

    Az IBM DB2 kapcsán több biztonsági hibajavítás is letölthetővé vált.

  2. 3

    Az Apache ZooKeeper sebezhetősége adatmanipulációra adhat lehetőséget.

  3. 3

    A Joomla! fejlesztői két biztonsági rést foltoztak be.

 
Partnerhírek
Kvantumszámítógép forgatja fel a titkosítás és a kriptovaluták világát

Földi halandónak egyelőre túl bonyolult dolog kvantumszámítógépet építenie, ám szakértők szerint öt éven belül annyira elterjednek ezek az eszközök, hogy gyökerestül felforgatják az életünket.

Turla Mosquito – dominálnak az általános eszközök

A Turla egy hírhedt kémcsoport, amely már legalább tíz éve tevékenykedik. A csoport először még 2008-ban tűnt fel, amikor betört az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumának rendszerébe.

hirdetés
Közösség
1