Ezzel a szoftverrel mentheti meg a fájljait

A Bitdefender elérhetővé tette azt az ingyenes eszközét, amellyel a GandCrab zsarolóvírus által tönkretett fájlok válhatnak helyreállíthatóvá.
 
hirdetés

A GandCrab zsaroló program az év elején kezdett tömegesen terjedni. A Microsoft adatai szerint viszonylag hamar a harmadik legfertőzőbb ransomware lett. Globális szinten kezdte ostromolni a számítógépeket, de főként Brazíliában, az Egyesült Államokban, Indiában, Indonéziában és Pakisztánban okozott komolyabb fennakadásokat.
 
A vélhetőleg orosz fejlesztésű zsaroló program ellenszerét úgy sikerült kidolgozni, hogy a munkából a hatóságok is kivették a részüket. Az Europol és a román rendszerőség együttműködésének köszönhetően olyan szerverek nyomára sikerült akadni, amelyek lefoglalásakor értékes adatok kerültek elő. Ezekről kiderült, hogy alkalmasak lehetnek a dekódolások elvégzéséhez. Ettől kezdve a Bitdefender vette át az irányítást, amelynek fejlesztői elkészítették a Gandcrab Decrypter alkalmazást, amit mindenki ingyenesen használhat.
 
A Bitdefender Gandcrab dekódoló eszköz használata nem túlságosan bonyolult. Arra viszont szükség van, hogy a zsaroló program által megjelenített, öt darab mintafájl dekódolására alkalmas felület elérhető legyen, mivel a szoftver ebből tudja kiolvasni a PC-hez tartozó egyedi azonosítót. Ezt feltölti a Bitdefender szerverére, ahol egy webes szolgáltatás ellenőrzi, hogy elérhető-e a dekódoló kulcs. Amennyiben rendelkezésre állnak az adatok, akkor megkezdődhet a fájlok helyreállítása.
 
Az eddigi visszajelzések szerint a kis program sajnos nem minden esetben hatásos, de a fejlesztők még csiszolgatják, ezért érdemes próbálkozni.
Vélemények
 
  1. 3

    A Jenkins fontos biztonsági frissítéseket kapott.

  2. 3

    A HAProxy két biztonsági rés kapcsán szorul frissítésre.

  3. 2

    A Trickbot trójai egy meglehetősen komplex felépítésű kémprogram, amely többféle módon képes értékes adatokhoz juttatni a terjesztőit.

 
Partnerhírek
Trendek a vállalati biztonságban

A felhasználók negyede soha egyetlen munkahelyén sem kapott biztonságtudatossági képzést.

Oktatással a zsarolóvírusok ellen

A legtöbb biztonsági incidensnek kevesebb fájó következménye lenne, ha a vállalat minden munkatársa tudná, hogy mit kell tennie vészhelyzet esetén.

hirdetés
Közösség
1