Ezt tegye mielőtt túlad a régi kütyükön!

Évente több mint 4000 Eiffel-toronynyi elektronikai hulladék keletkezik világszerte, ezért egyáltalán nem mindegy, hogy miként kezeljük a régi készülékeinket.
 

Vannak, akik a régi mobiljaikat elteszik tartaléknak arra az esetre, ha bármi gond adódna az újjal. Mások szeretik az ünnepi hangulat jegyében tovább ajándékozni azokat. Megint mások inkább eladják a már feleslegessé vált eszközeiket. Bármelyik opciót is választjuk, néhány dolgot meg kell tennünk a biztonság érdekében.
 
Alapszabály
 
A szabály, amelyet mindig be kell tartanunk, az az adatok biztonsági mentése. Erre egyébként nemcsak a készülék cseréjekor kell figyelnünk, hanem egyébként is: célszerű rendszeresen biztonsági másolatot készíteni adatainkról, legyen szó akár munkáról vagy kedvenc családi fotóinkról. Ha például okostelefonról van szó, akkor adatainkról a felhőbe vagy a számítógépünkre is készíthetünk mentést.
 
Vigyázzunk, hogy adataink ne kerüljenek illetéktelen kezekbe!
 
Fontos, hogy ha kiadjuk kezünkből a régi készülékünket, akkor ne maradjanak rajta érzékeny adatok. Attól függően, hogy milyen eszközről van szó, más-más lépések megtételére lesz szükség.
 
A biztonságtudatosság jegyében számítógépük továbbadása előtt a legtöbben formázzák gépük merevlemezét. A baj az, hogy a legtöbb felhasználó úgy gondolja, hogy ezzel véglegesen le is törölték az adataikat a meghajtóról, ami sajnos nem igaz, ugyanis az adatok még formázás után is visszaállíthatók lehetnek. Ha nem magánszemélyként, hanem cégként járunk el, akkor az eleve fennálló kockázathoz még hozzáadódnak a GDPR-problémák is.
 
Ha Mac-ünk van, a folyamat meglehetősen egyszerű és könnyen kivitelezhető. A meghajtó törléséhez használhatjuk a beépített lemezkezelő segédprogramot (Disk Utility) - még azt is kiválaszthatjuk, hogy mennyire alapos törlést szeretnénk.
 
Ha Windows operációs rendszert futtatunk, akkor kereshetünk megfelelő eszközt az interneten, melyet data eraser, wiper vagy shredder néven találhatunk meg: ingyenes és fizetős programok közül is választhatunk. (SSD-k esetén segédprogramokat a gyártók weboldalain is találhatunk.)
 
Természetesen az adattörlés során érdemes nagyon figyelmesen eljárni, nehogy olyan meghajtókat, illetve olyan adatokat is töröljünk vagy semmisítsünk meg véletlenül, amelyeket nem is akarunk.
 
Okostelefonok
 
Az okostelefonoknak megvannak a saját segédprogramjaik annak érdekében, hogy a folyamat a lehető legegyszerűbb legyen. Ha túladunk régi iPhone-unkon, először jelentkezzünk ki minden olyan szolgáltatásból, mint az iTunes, az iCloud, az App Store stb. Ezt követően lépjünk be a Beállítások közé (Settings), aztán a Reset menübe, majd válasszuk az összes tartalom és beállítás törlése (Erase All Content and Settings) opciót.
 
Ha androidos eszközünkön tervezünk túladni, akkor a folyamat gyártóktól függően kissé eltérhet, de az eljárás alapvetően ugyanolyan minden esetben. Távolítsuk el azt a fiókot, amellyel be vagyunk jelentkezve. A biztonság kedvéért titkosíthatjuk a telefonunk adatait, majd ezt követően válasszuk a gyári alapállapot visszaállítását (Factory Data Reset). Ha SD-kártyát is használunk, mindenképp vegyük ki a készülékből.
Vélemények
 
  1. 4

    A McAfee Network Security Manager egy biztonsági hibát tartalmaz.

  2. 3

    Az Apache Guacamole fejlesztői két biztonsági résről számoltak be.

  3. 1

    A Devilshadow trójai sok funkcióval képes támogatni a kiberbűnözők által végrehajtott károkozásokat.

 
Partnerhírek
Az ESET kutatói feltérképezték a katonai és diplomáciai célpontokat támadó InvisiMole csoport működését

Az InvisiMole új kampányát vizsgálva az ESET kutatóinak sikerült feltárniuk a csoport frissített eszközkészletét, valamint a Gamaredon hackercsoporttal való szoros együttműködésük részleteit is.

​LinkedIn-en keresztül támadó hackereket lepleztek le az ESET kutatói

Álláshirdetésnek álcázott adathalász támadásokat lepleztek le az ESET kutatói, melyek vélhetően az észak- koreai illetőségű Lazarus csoporthoz köthetők.

hirdetés
Közösség