Ezeket a sorozatokat imádják a kiberbűnözők

​A kiberbűnözők is figyelemmel kísérik a különböző TV-sorozatok nézettségi adatait, hogy aztán minél több felhasználó számára tudjanak kárt okozni.
 

A TV-sorozatok továbbra is nagy népszerűségnek örvendenek az internetezők körében, akik a kedvenc műsoraik megtekintése érdekében gyakorta tévednek kétes tartalmú weboldalakra. Látva, hogy az ilyen helyekről letöltött filmeket, sorozatokat milyen egyszerűen fertőzik meg a kiberbűnözők különféle ártalmas kódokkal, a Kaspersky Lab kutatói alaposabban is szemügyre vették a kialakult helyzetet. Egyebek mellett arra voltak kíváncsiak, hogy a csalók mely sorozatok ismertségével, népszerűségével élnek vissza a legtöbbször.
 
Az ilyen módon felállított toplista élére a 2018-as adatok alapján a Trónok harca került. Ez tavaly az összes fertőzött kalóz tartalom 17 százalékát tette ki. A toplista második helyére a The Walking Dead jutott fel, míg a harmadik A zöld íjász lett. Mindez azt is jelenti, hogy ez a három sorozat jelentette a legtöbb veszélyforrást a filmeket nem éppen hivatalosan terjesztő weboldalakon.
 
A biztonsági kutatók azt is megfigyelték, hogy a kártékony programok terjesztői elsősorban az évadok első és utolsó részeit választották ki a fertőzésekhez. Ez abból a szempontból nem meglepetés, hogy általában az évadindító epizódok nézettsége a legnagyobb, vagyis ezekkel a részekkel tudják a legtöbb felhasználók rászedni a támadók.
 

"Nyilvánvaló, hogy a vírusterjesztők kihasználják azokat a televíziós műsorokat, amelyekre nagy kereslet van a kalóz weboldalakon: általában az intenzíven reklámozott drámákat vagy akciósorozatokat szemelik ki maguknak. Az online csalók kihasználják az emberek hűségét és türelmetlenségét, ezért újabb és újabb letölthető anyagokat ígérgetnek. Figyelembe véve, hogy a Trónok Harca záró évadát nagy figyelem övezi, figyelmeztetni szeretnénk a felhasználókat, hogy a sorozat új részei között - nem hivatalos források esetén - nagy valószínűséggel rengeteg vírusos tartalom is lesz"

- mondta Anton V. Ivanov, a Kaspersky Lab biztonsági kutatója.
Vélemények
 
  1. 4

    A Google 39 biztonsági rést foltozott be a Chrome böngészőn.

  2. 4

    A Fujifilm FCR röntgen berendezései kapcsán egy súlyos sérülékenységre derült fény.

  3. 1

    A Scranos trójai rootkit technikák alkalmazásával éri el, hogy nehéz legyen kiszúrni azokon a rendszereken, amelyekről adatokat lop.

 
Partnerhírek
​Törvény az álhírek és a zaklatás ellen

A brit kormány a közösségi oldalakat működtető vállalatokat vonná felelősségre a platformjaik segítségével terjesztett ártalmas online viselkedéséért és tartalmakért.

​EU-s GDPR vizsgálat indul a Microsoft ellen

Az ellenőrzést a holland kormány vizsgálatának eredményei indították el, mely szerint a redmondi óriás termékei nem GDPR-kompatibilisek.

hirdetés
Közösség
1