Év végi hajrába kezdtek a Mac-es vírusok

Év végére meglehetősen aktívvá váltak a macOS kompatibilis kártékony programok. Érdemes óvatosnak lenni a Mac-gépeken is.
 

A macOS kompatibilis kártékony programokról viszonylag kevés szó esik, ami abból a szempontból nem meglepő, hogy ezekből sokkal kevesebb van, mint például a Windows-os vagy androidos károkozókból. Csakhogy azért azt sem lehet kijelenteni, hogy a macOS egyáltalán nincs a kiberbűnözők célkeresztjében. Sajnos a vírusírók közbe-közbe megmutatják, hogy az Apple-ös világban is képesek bosszúságot okozni.
 
Adam Thomas, a Malwarebytes víruskutatója a napokban éppen arra hívta fel a figyelmet, hogy egy meglehetősen megtévesztő szerzemény kezdett terjedni Mac-en. A LamePyre névre keresztelt ártalmas program célja, hogy adatokat szivárogtasson ki, illetve hátsó kaput nyisson a fertőzött számítógépeken. Az adatlopáshoz egy egyszerű trükköt használ: rendszeresen képernyőképeket ment le, amelyeket feltölt egy távoli kiszolgálóra. A hátsó kapu létesítéséhez pedig a nyílt forráskódú EmPyre backdoort használja, amit egy Pythonban készült kód segítségével tölt le a rendszerekre.
 
A LamePyre igazán azért okozhat meglepetést, mert kizárólag a háttérben fut. A jelenlegi variánsa a Discord üzenetküldő ismertségével él vissza, és a Discord nevet viselő telepítő formájában kerülhet fel a számítógépekre. Amikor azonban a felhasználó elvégzi a telepítést, akkor nem az ismert alkalmazás kerül fel a rendszerre, hanem a kártevő.
 
Van még másik is
 
A Malwarebytes arra is rávilágított, hogy a LamePyre mellett viszonylag aktívan terjed a DarthMiner nevű trójai is, amely az Adobe Zii szoftvernek álcázza magát. Ugyanakkor egy kis hiba csúszott a vírusírásba, mivel a program telepítése után nem a Zii, hanem a Creative Cloud logója jelenik meg.
 
Mindezek mellett érdemes megemlékezni a szintén aktív BadWord trójairól is, amely Word makrók segítségével próbál minél több rendszerre felkerülni. Ehhez egy Wordös sérülékenységet is kihasznál, ezért az Office frissítésére is célszerű figyelmet fordítani.
Vélemények
 
  1. 4

    A Python, illetve a széles körben használt NumPy modul kapcsán egy biztonsági hiba került napvilágra.

  2. 4

    A Drupal fejlesztői két veszélyes biztonsági rést foltoztak be.

  3. 1

    A Windtail trójai a Mac-gépekre jelent veszélyt, mivel azokon egy hátsó kaput létesít, ami további károkozásokhoz járulhat hozzá.

 
Partnerhírek
Office 365 pár száz forintért?

Ugyan jól hangzik, hogy egy életre szóló előfizetést kaphatunk a Microsoft népszerű irodai programcsomagjához csupán háromszáz forintért, de átverésről van szó, amelynek végén akár személyes adataink is veszélybe kerülhetnek.

​Amikor a rendőrséget támadja a zsarolóvírus

Amikor bűnözők áldozatává válunk, olyankor a rendőrséghez fordulunk segítségért. De kihez fordul a rendőrség, amikor mondjuk egy zsarolóvírus bénítja meg a rendszereit?

hirdetés
Közösség
1