Év végi hajrába kezdtek a Mac-es vírusok

Év végére meglehetősen aktívvá váltak a macOS kompatibilis kártékony programok. Érdemes óvatosnak lenni a Mac-gépeken is.
 
hirdetés

A macOS kompatibilis kártékony programokról viszonylag kevés szó esik, ami abból a szempontból nem meglepő, hogy ezekből sokkal kevesebb van, mint például a Windows-os vagy androidos károkozókból. Csakhogy azért azt sem lehet kijelenteni, hogy a macOS egyáltalán nincs a kiberbűnözők célkeresztjében. Sajnos a vírusírók közbe-közbe megmutatják, hogy az Apple-ös világban is képesek bosszúságot okozni.
 
Adam Thomas, a Malwarebytes víruskutatója a napokban éppen arra hívta fel a figyelmet, hogy egy meglehetősen megtévesztő szerzemény kezdett terjedni Mac-en. A LamePyre névre keresztelt ártalmas program célja, hogy adatokat szivárogtasson ki, illetve hátsó kaput nyisson a fertőzött számítógépeken. Az adatlopáshoz egy egyszerű trükköt használ: rendszeresen képernyőképeket ment le, amelyeket feltölt egy távoli kiszolgálóra. A hátsó kapu létesítéséhez pedig a nyílt forráskódú EmPyre backdoort használja, amit egy Pythonban készült kód segítségével tölt le a rendszerekre.
 
A LamePyre igazán azért okozhat meglepetést, mert kizárólag a háttérben fut. A jelenlegi variánsa a Discord üzenetküldő ismertségével él vissza, és a Discord nevet viselő telepítő formájában kerülhet fel a számítógépekre. Amikor azonban a felhasználó elvégzi a telepítést, akkor nem az ismert alkalmazás kerül fel a rendszerre, hanem a kártevő.
 
Van még másik is
 
A Malwarebytes arra is rávilágított, hogy a LamePyre mellett viszonylag aktívan terjed a DarthMiner nevű trójai is, amely az Adobe Zii szoftvernek álcázza magát. Ugyanakkor egy kis hiba csúszott a vírusírásba, mivel a program telepítése után nem a Zii, hanem a Creative Cloud logója jelenik meg.
 
Mindezek mellett érdemes megemlékezni a szintén aktív BadWord trójairól is, amely Word makrók segítségével próbál minél több rendszerre felkerülni. Ehhez egy Wordös sérülékenységet is kihasznál, ezért az Office frissítésére is célszerű figyelmet fordítani.
Vélemények
 
  1. 3

    A pfSense esetében egy közepes veszélyességű biztonsági hiba látott napvilágot.

  2. 3

    Az Apple legutóbbi frissítésével az AirPort Base Station tehető biztonságosabbá.

  3. 2

    ​A Blasqui.A féreg egy összetett kártékony program, amely cserélhető meghajtókon és hálózati megosztásokon keresztül is terjed.

 
Partnerhírek
Hamis kriptovaluta appok kerülik meg a Google védelmét

Az ESET szakemberei olyan hamis kriptovaluta alkalmazásokat fedeztek fel, amelyek eddig még nem látott technikával játsszák ki az SMS-alapú kétfaktoros azonosítást (2FA), megkerülve a Google nemrégiben életbelépett korlátozásait.

​A G DATA bőrébe bújna egy kártevő

A G DATA elemzői egy olyan kártevőt fedeztek fel, amely a G DATA ikonjával él vissza, és a német biztonsági megoldásnak igyekszik álcázni magát.

hirdetés
Közösség
1