Elszabadult az Emotet trójai

Nagyon intenzíven kezdett terjedni az újjászületett Emotet trójai, így a múlt év végére a második legfertőzőbb károkozóvá vált.
 

A Check Point Research (CPR) kiadta a 2021 decemberére vonatkozó biztonsági elemzését, és vele együtt a legfertőzőbb kártékony programok toplistáját. Ez utóbbi élén nem történt változás, hiszen továbbra is a Trickbot trójai okoztak a legtöbb problémát. Cseppnyi vigasz, hogy 5 százalékról 4 százalékra csökkent a "részesedése" a számítógépes vírusok világában.
 
A vírusok topilistáján a legfontosabb változás, hogy az Emotet trójai a novemberi hetedik helyről egészen a második helyre kapaszkodott fel, vagyis nagyon gyors ütemben kezdett terjedni. Ez azért is rossz hír, mert ez eredetileg banki trójai programnak készült károkozó időközben alkalmassá vált arra, hogy további nemkívánatos programokkal halmozza el az áldozatául eső számítógépeket. Így az Emotet egyéb kártékony programok terjedését is magával hozza.
 
A Check Point kutatói kiemelték, hogy az elmúlt hónapban jelentős mértékben megszaporodtak azon támadások, amelyek az Apache Log4j sérülékenységet használták ki. A rengeteg alkalmazást sújtó sebezhetőség miatt a biztonsági frissítésekre most minden korábbinál nagyobb odafigyelést kell szentelni.
 

"Decemberben a Log4j-vel voltak tele a hírek. Ez a valaha volt egyik legkomolyabb sérülékenység, figyelembe véve a kijavításának összetettségét és azt, hogy milyen könnyű kihasználni. Valószínűleg évekig velünk marad, hacsak a vállalatok nem tesznek azonnali lépéseket a megállítása érdekében"

- mondta Maya Horowitz, a Check Point Software kutatási elnökhelyettese.
 
2021. decemberének legfertőzőbb vírusai:
1. Trickbot
2. Emotet
3. Formbook
 
2021. decemberének legfertőzőbb mobilvírusai:
1. AlienBot
2. xHelper
3. FluBot.
Vélemények
 
  1. 4

    Az NVIDIA fontos biztonsági frissítést tett letölthetővé grafikus driverekhez.

  2. 4

    Az OpenLDAP kapcsán egy biztonsági hibára derült fény.

  3. 1

    ​A Hermwiz féreg meglehetősen gyorsan képes terjedni a helyi hálózatokba.

 
Partnerhírek
A technológiai fejlődés jövője

Az ESET új megközelítéssel és kiemelkedő véleményvezérekkel mutatja be, hogyan látja a technológia fejlődésének jövőjét.

Biztonsági hibák a Lenovo notebookokban

Az ESET kutatói három olyan sebezhetőséget fedeztek fel és elemeztek ki, amelyek a Lenovo gyártmányú laptopokat érintik.

hirdetés
Közösség