Elkészült a GandCrab zsaroló program ellenszere

Jó hírek jelentek meg azok számára, akik a GandCrab nevű zsaroló program áldozatai lettek az elmúlt hónapokban. Sok fájl vált helyreállíthatóvá.
 

A Bitdefender adatai szerint a GandCrab zsaroló program eddig legalább félmillió számítógépet fertőzött meg világszerte. Elsősorban az amerikai, brit, kínai, indiai, brazil és német felhasználók adataira jelentett veszélyt, de egyéb régiókba is betette a lábát. A széles körű elterjedését egyebek mellett annak is köszönheti, hogy a mögötte álló kiberbűnözői csoport szolgáltatás alapon (ransomware-as-a-service) is elérhetővé tette a kártékony programot az internet sötétebbik oldalán.
 
Az ellenszer
 
A biztonsági cég szakemberei sikeresen kifejlesztettek egy olyan, ingyenesen elérhető alkalmazást, amelynek segítségével a GandCrab 1-es, 4-es és 5-ös verziói által titkosított fájlok válhatnak dekódolhatóvá. Ezeket leginkább arról lehet felismerni, hogy a kiterjesztéseikben szerepel a GDCB vagy a KRAB karaktersorozat, amiket általában 10 véletlenszerű karakter követ. Az új segédprogram használata egyszerű, tulajdonképpen csak azt a mappát kell megadni, amelyben a tönkretett állományok megtalálhatók.
 
A Bitdefender jelezte, hogy a dicsőség korántsem csak a saját szakembereit illeti. Ahhoz ugyanis, hogy az alkalmazás elkészülhetett, nemzetközi együttműködésre volt szükség, amiben a román rendőrség mellett az FBI, az Europol és további hatóságok is kivették a részüket. A hírek szerint magyar segítségnyújtás is hozzájárult a sikerhez.
 
A biztonsági cég most azon dolgozik, hogy a GandCrab 2-es és 3-as verziói által lerombolt állományok is helyreállíthatóvá váljanak. Minden érintett felhasználónak azt javasolta, hogy legyen türelmes, és ne fizesse ki a követelt váltságdíjat, ami 600-6000 dollár között mozog.
Vélemények
 
  1. 4

    A Moodle kapcsán egy veszélyes biztonsági résről jelentek meg információk.

  2. 4

    Az XnView több sebezhetőséget is tartalmaz.

  3. 1

    A Fakeslic trójai a felhasználók megtévesztésével próbál felkerülni a kiszemelt számítógépekre.

 
Partnerhírek
​Kiberbűnözés a dark weben

A kiberbűnözés 3 billió (milliószor millió) dolláros kiadást jelentett világszerte 2015-ben, és az előrejelzések szerint ez az összeg 2021-re 6 billióra emelkedik.

​Több millió autó(s) lehet veszélyben az okos riasztók miatt

Több millió autóba szerelték be olyan, mobiltelefonnal irányítható riasztókat, amelyek komoly biztonsági hibáik miatt nemhogy megvédik, de sokkal sérülékenyebbé teszik az autókat és az autósokat is.

hirdetés
Közösség
1