Egyre sokszínűbbek a mobilvírusok, és ez baj

Az okostelefonokat, táblagépeket ostromló ártalmas programok egyre változatosabbak és kártékonyabbak.
 
hirdetés

Olyan mértékben függünk az okostelefonjainktól, mobil készülékeinktől, hogy az azokon lévő alkalmazások, adatok elérhetetlenné válása komoly fejtörést, és nem utolsó sorban nagy bosszúságot tud okozni. Mindezt a kiberbűnözők is tudják, és igyekeznek is kihasználni e kiszolgáltatott helyzetet.
 
A számítógépeket fertőző ransomware programokhoz hasonlóan a mobil zsarolóvírusoknak is két típusuk ismert: a blokkolók és a titkosítók. Miként az a nevükből is kiderül, a titkosítók kódolják a fájlokat, a blokkolók pedig megakadályozzák a készüléken lévő alkalmazásokhoz, adatokhoz való hozzáférést. A legrosszabb, amikor e két nemkívánatos funkció egyetlen vírusban egyesül. (Ilyen például a Svpeng nevű trójai is.)
 
A PC-ket megbénító, zárolást végző zsaroló programok száma az utóbbi időben visszaesett, de mindez nem mondható el a mobilokat ostromló károkozókról. Az elmúlt évben azonosított mobil zsarolóvírusok 83 százaléka a Congur trójai családhoz tartozik. Ezek a károkozók PIN-kóddal zárolják a fertőzött mobilokat.
 
A PC-s világban is több olyan zsaroló programmal lehetett már találkozni, amelyek a felhasználókat különféle törvénytelen tevékenységekkel vádolták meg. Ekkor egy olyan ablak jelent meg, amely látszólag hatóságok (nem egyszer az FBI) nevével ékeskedtek, és próbálták rászedni vagy még inkább megijeszteni az áldozatokat. Az ilyen jellegű csalások már az okostelefonok, táblagépek tulajdonosait sem kímélik, vagyis egy újabb csalási módszert vettek át a mobilvírusok készítői.
 
Gyalu
 
A mobil wiper programok komoly károkat képesek okozni azáltal, hogy törlik az áldozat készülékén található fájlokat. Ezeket a szerzeményeket olyan kiberbűnözők vetik be, akiknek a célpontjai főként nagyvállalatok vagy kormányzati intézmények. Ezért inkább célzott támadásokról beszélhetünk, amelyek viszonylag ritkán ütik fel a fejüket. Csakhogy ettől még nem szabad félvállról venni a jelenlétüket.
 
Mobil bányászok
 
A kriptobányászat a kiberbűnözés berkein belül is nagyon elterjedt tevékenységnek számít. Alapvetően PC-ket és szervereket vonnak be a bányászatba. Ilyen módon a fertőzött rendszerek erőforrásainak felhasználásával nagyobb haszonra tehetnek szert. Ugyanakkor sok kicsi sokra megy alapon napjainkban már a mobil eszközöket sem kímélik.
 
Ha egy mobil eszköz kriptobányász programmal fertőződik meg, akkor melegszik, lelassul és gyorsan lemerül az akkumulátora. Közvetlen károk ez esetben nem jelentkeznek, de az akadozó készülék miatti bosszúság sem elhanyagolható. Emellett az ilyen károkozók a készülék, illetve annak akkumulátorának élettartama szempontjából sem kívánatosak.
 
Mit tehetünk a kártékony programok ellen?
 
A Kaspersky Lab szakértői néhány jó tanáccsal szolgáltak a mobil károkozók elleni védekezéshez:
 
 • Csak megbízható forrásból származó alkalmazást telepítsen!
 • A készülék beállításai között tiltsa le a harmadik féltől származó programok telepítését!
 • Rendszeresen készítsen a mobil készülékein található adatairól, fájljairól biztonsági mentést!
 • Rendszeresen frissítse a készülék operációs rendszerét, valamint az alkalmazásokat!
 • Ne nyisson meg gyanús vagy ismeretlen helyről származó linkeket, üzeneteket, e-maileket!
 • Használjon korszerű mobilbiztonsági alkalmazást!
Vélemények
 
 1. 3

  A pfSense esetében egy közepes veszélyességű biztonsági hiba látott napvilágot.

 2. 3

  Az Apple legutóbbi frissítésével az AirPort Base Station tehető biztonságosabbá.

 3. 2

  ​A Blasqui.A féreg egy összetett kártékony program, amely cserélhető meghajtókon és hálózati megosztásokon keresztül is terjed.

 
Partnerhírek
Hamis kriptovaluta appok kerülik meg a Google védelmét

Az ESET szakemberei olyan hamis kriptovaluta alkalmazásokat fedeztek fel, amelyek eddig még nem látott technikával játsszák ki az SMS-alapú kétfaktoros azonosítást (2FA), megkerülve a Google nemrégiben életbelépett korlátozásait.

​A G DATA bőrébe bújna egy kártevő

A G DATA elemzői egy olyan kártevőt fedeztek fel, amely a G DATA ikonjával él vissza, és a német biztonsági megoldásnak igyekszik álcázni magát.

hirdetés
Közösség
1