Egy egész országot zártak szívükbe a vírusírók

A GandCrab zsaroló program készítői megkegyelmeztek a szíriai áldozataiknak, és elérhetővé tették a fájlok helyreállításához szükséges információkat. Másokkal viszont nem ennyire jószívűek.
 

A GandCrab zsaroló program komoly károkhoz járult hozzá világszerte. Jelenleg már az 5-ös főverziója terjed, ami könnyen helyreállíthatatlan károkat okozhat a számítógépeken, különösen, ha nincs megfelelő biztonsági mentés. 

A zsaroló program legújabb variánsa ezúttal szíriai számítógépeket is megfertőzött, aminek eredményeként egy szír apa olyan üzenetet írt a Twitterre, amely meghatotta a vírusterjesztőket, legalábbis látszólag. Az apa leírta, hogy a háborúban minkét fiát kegyetlenül meggyilkolták, és csak fényképek, videók maradtak emlékül. Ezeket azonban a GandCrab titkosította. A zsarolók 600 dollárt követelnek, amit nem tud kifizetni. 

A GandCrab fejlesztői jelezték, hogy hibát követtek el akkor, amikor a kivételek listájára nem vették fel Szíriát. (Ez egy olyan lista, amellyel szabályozni tudják, hogy a szerzeményük mely országokban fertőzzön számítógépeket.) Mostantól azonban a GandCrab már nem fog károkat okozni az országban. 

A víruskészítők még tovább mentek, és egy olyan fájlt is feltöltöttek az internetre, amely 978 darab dekódoló kulcsot tartalmaz olyan Szíriában működő számítógépekhez, amikre a zsaroló program felkerült. E kódok segítségével az áldozatok helyreállíthatják a fájljaikat, amihez egy útmutatót is kapnak. Azonban a helyreállítás valójában csak akkor válik majd könnyebbé, ha ezen kulcsok felhasználásával valamely biztonsági cég kifejleszt egy segédprogramot, ami a helyreállítást leegyszerűsíti. 

Felmerülhet a kérdés, hogy mi történik azokkal a szír felhasználókkal, akik nem találják a listában a megfelelő kódot. Nos, az ő számukra a vírusírók egy "forró drótot" is fenntartanak. Erre az áldozatnak el kell küldenie a fényképét, az útleveléről készült másolatot, valamint a GandCrab által generált egyedi azonosítót. Itt persze rögtön felmerül a kérdés, hogy vajon jó ötlet-e hivatalos dokumentumok másolatával ellátni a csalókat. Biztosan nem!

A rossz hír

A GandCrab fejlesztői egyúttal rögtön leszögezték, hogy más országok felhasználóival nem lesznek ennyire előzékenyek, és senkinek sem fogják ingyen elárulni a dekódoláshoz szükséges adatokat. Sőt, ha egyszer felhagynak a tevékenységükkel, akkor minden helyreállítási információt visszaállíthatatlanul megsemmisítenek. 

Vélhetőleg a mostani akciójukkal is inkább arra akartak rávilágítani, hogy ha valaki fizet, akkor birtokában vannak azon adatoknak, amikkel helyre lehet állítani a titkosított fájlokat. A biztonsági cégek azonban a követelések teljesítését nem javasolják.
Vélemények
 
  1. 4

    A Moodle kapcsán egy veszélyes biztonsági résről jelentek meg információk.

  2. 4

    Az XnView több sebezhetőséget is tartalmaz.

  3. 1

    A Fakeslic trójai a felhasználók megtévesztésével próbál felkerülni a kiszemelt számítógépekre.

 
Partnerhírek
​Kiberbűnözés a dark weben

A kiberbűnözés 3 billió (milliószor millió) dolláros kiadást jelentett világszerte 2015-ben, és az előrejelzések szerint ez az összeg 2021-re 6 billióra emelkedik.

​Több millió autó(s) lehet veszélyben az okos riasztók miatt

Több millió autóba szerelték be olyan, mobiltelefonnal irányítható riasztókat, amelyek komoly biztonsági hibáik miatt nemhogy megvédik, de sokkal sérülékenyebbé teszik az autókat és az autósokat is.

hirdetés
Közösség
1