Duplázódott az adathalász támadások száma

​Tavaly kétszer több adathalász támadással kellett szembe nézniük a biztonsági technológiáknak és a felhasználóknak, mint egy évvel korábban.
 
hirdetés

Az adathalászok sokszor nem túl bonyolult módszerekkel veszélyeztetik a bizalmas adatokat. Egy ilyen célokat szolgáló weboldalhoz elég egy népszerű, megbízható weblap másolatát létrehozni, majd odacsalogatni a gyanútlan felhasználókat, és rávenni őket, hogy adják meg személyes adataikat. Az adattolvajok gyakorta próbálnak így megkaparintani személyes, pénzügyi és hitelesítő információkat.
 
A Kaspersky Lab adathalászat ellen védő technológiái 2018-ban több mint 482 millió alkalommal akadályozták meg csaló weboldalak felkeresését, ami duplája a 2017-es számnak, amikor körülbelül 236 millió ilyen kísérletet blokkolt a cég.
 
Az adathalász támadások számának 2018-as, radikális növekedése egy hosszú távú trend része, hiszen mind 2017-ben, mind 2016-ban 15 százalékkal nőtt az incidensek mennyisége.
 
A pénzügyi szektor különösen érintett volt: a biztonsági cég által észlelt összes adathalász támadás több mint 44 százaléka bankokat, fizetési rendszereket és online üzleteket érintett.
 
Az adathalász támadások által leginkább érintett ország Brazília volt, de Portugáliában romlott a legtöbbet a helyzet, mivel az ország a toplistán a tavalyi hetedikről a második helyre került. A képzeletbeli dobogó harmadik fokára pedig Ausztrália lépett fel.
 
"A 2018-as évet az új módszerek és trükkök aktív kiaknázása - mint például a csalásokról szóló kamu értesítések - és a régi módszerek tökéletesítése - a fekete péntek és az egyes ünnepnapok körül megjelenő átverések - egyaránt jellemezték" - mondta Tatyana Scherbakova, a Kaspersky Lab biztonsági kutatója.
Vélemények
 
  1. 3

    A tcpdump kapcsán egy közepes veszélyességű biztonsági hiba látott napvilágot.

  2. 3

    Az F5 egy több termékét érintő sérülékenységről számolt be.

  3. 1

    A Fenkrib trójai nem közvetlenül okoz károkat a számítógépeken, hanem azon ártalmas programok révén, amelyeket letölt a PC-kre.

 
Partnerhírek
​Állandóan követhetők a Bluetooth eszközök

A Bluetooth kommunikációs protokoll egyik most felfedezett sérülékenysége miatt állandóan követni lehet egy eszközt.

​Vírusok ihlette művészeti kiállítás nyílt Rotterdamban

Ha az elkövetkező időszakban Hollandiában, közelebbről Rotterdamban jártok, akkor feltétlenül keressétek fel a nem túl szokványos művészeti kiállítást, ahol a legrégebbi vírusok ihlette művészeti alkotásokban gyönyörködhetünk.

hirdetés
Közösség
1