Duplázódott az adathalász támadások száma

​Tavaly kétszer több adathalász támadással kellett szembe nézniük a biztonsági technológiáknak és a felhasználóknak, mint egy évvel korábban.
 

Az adathalászok sokszor nem túl bonyolult módszerekkel veszélyeztetik a bizalmas adatokat. Egy ilyen célokat szolgáló weboldalhoz elég egy népszerű, megbízható weblap másolatát létrehozni, majd odacsalogatni a gyanútlan felhasználókat, és rávenni őket, hogy adják meg személyes adataikat. Az adattolvajok gyakorta próbálnak így megkaparintani személyes, pénzügyi és hitelesítő információkat.
 
A Kaspersky Lab adathalászat ellen védő technológiái 2018-ban több mint 482 millió alkalommal akadályozták meg csaló weboldalak felkeresését, ami duplája a 2017-es számnak, amikor körülbelül 236 millió ilyen kísérletet blokkolt a cég.
 
Az adathalász támadások számának 2018-as, radikális növekedése egy hosszú távú trend része, hiszen mind 2017-ben, mind 2016-ban 15 százalékkal nőtt az incidensek mennyisége.
 
A pénzügyi szektor különösen érintett volt: a biztonsági cég által észlelt összes adathalász támadás több mint 44 százaléka bankokat, fizetési rendszereket és online üzleteket érintett.
 
Az adathalász támadások által leginkább érintett ország Brazília volt, de Portugáliában romlott a legtöbbet a helyzet, mivel az ország a toplistán a tavalyi hetedikről a második helyre került. A képzeletbeli dobogó harmadik fokára pedig Ausztrália lépett fel.
 
"A 2018-as évet az új módszerek és trükkök aktív kiaknázása - mint például a csalásokról szóló kamu értesítések - és a régi módszerek tökéletesítése - a fekete péntek és az egyes ünnepnapok körül megjelenő átverések - egyaránt jellemezték" - mondta Tatyana Scherbakova, a Kaspersky Lab biztonsági kutatója.
Vélemények
 
  1. 4

    A Google 39 biztonsági rést foltozott be a Chrome böngészőn.

  2. 4

    A Fujifilm FCR röntgen berendezései kapcsán egy súlyos sérülékenységre derült fény.

  3. 1

    A Scranos trójai rootkit technikák alkalmazásával éri el, hogy nehéz legyen kiszúrni azokon a rendszereken, amelyekről adatokat lop.

 
Partnerhírek
​Törvény az álhírek és a zaklatás ellen

A brit kormány a közösségi oldalakat működtető vállalatokat vonná felelősségre a platformjaik segítségével terjesztett ártalmas online viselkedéséért és tartalmakért.

​EU-s GDPR vizsgálat indul a Microsoft ellen

Az ellenőrzést a holland kormány vizsgálatának eredményei indították el, mely szerint a redmondi óriás termékei nem GDPR-kompatibilisek.

hirdetés
Közösség
1