Chrome: hiba vagy nem hiba?

A napokban derült ki, hogy a Chrome böngésző Android kompatibilis kiadásának egyik biztonsági hibáját három éven keresztül javította a Google.
 

A webböngészők biztonsága épp olyan fontos a mobil eszközök esetében, mint az asztali és a hordozható számítógépeken. A mobilos böngészők is rendszeresen frissülnek, aminek során gyakorta biztonsági résektől is megválnak. A hibajavítások az esetek többségében viszonylag gyorsan meg szoktak születni, de azért itt is vannak kivételek. Főleg akkor, ha azon megy a vita, hogy egy biztonsági hiba valóban sebezhetőségnek tekintendő-e.
 
A Chrome for Android tavaly egyebek mellett októberben is kapott egy fontos frissítést, a 70-es verziójú kiadás formájában. Azonban arra csak a napokban derült fény, hogy ez a verzió egy olyan sérülékenység kockázatát csökkenti, amelyről még 2015-ben szerzett tudomást a vállalat. A biztonság rendellenesség kihasználásával elsősorban adatszivárogtatásra nyílhat lehetőség. Többek között a mobil eszköz típusához, a firmware verziójához és a biztonsági frissítések szintjéhez (patch level) ad hozzáférést. A hiba minden olyan webes alkalmazást érint, amely a Chrome adta lehetőségeket használja a webes tartalmak megjelenítéséhez.
 
Mi okozta a dilemmát?
 
Leginkább az, hogy a Google a hiba felfedezését követően arra a megállapításra jutott, hogy az nem biztonsági sérülékenység, igazából nem is hiba. Noha a Chrome dokumentációjában szerepelt, hogy a böngésző a "User Agent" értékben az Android verziószámát (és néhány build információt) megjelenít, a fenti extra paraméterek, adatok elérhetővé tételéről már nem emlékezett meg. Egyes biztonsági szakemberek szerint a kialakult helyzet leginkább azért problémás, mert meglátásuk szerint bizonyos körülmények között nyomon követhetővé teheti a felhasználókat, és digitális ujjlenyomatok képezhetők a felhasználó tudta, illetve belelegyezése nélkül, legyen szó akár HTTP, akár HTTPS alapú adatkommunikációról.
 
Érdekesség, hogy a Google még most sem igazán tekinti kiemelt problémának a szóban forgó rendellenességet, hiszen mostanra az is kiderült, hogy a Chrome for Android 70-es kiadása is csak részben orvosolta azt. Egészen pontosan a "közzétett adatokból" csak a firmware verziót távolították el a fejlesztők, egyelőre minden más maradt.
Vélemények
 
  1. 4

    A Firefox mellett a Thunderbird alkalmazás sem maradt ki a hibajavításokból.

  2. 3

    A Moodle legújabb verziónak segítségével három biztonsági rést lehet befoltozni.

  3. 2

    A Ryuk zsaroló program is fájlok titkosítására, illetve váltságdíj követelésére hangolódott.

 
Partnerhírek
Az ingyenes videostreamek veszélyei

Javában tart az IIHF Jégkorong Világbajnokság Szlovákiában, és az NHL Stanley Cup rájátszásai is zajlanak.

​Adatainkkal fizetünk az ingyenes szolgáltatásokért

Az interneten burjánzó ingyenes alkalmazásokról, szolgáltatásokról sorra kiderül, hogy mégsem teljesen ingyenesek, ehelyett végső soron adatainkkal fizetünk értük.

hirdetés
Közösség
1