Cápaveszély fenyegeti a számítógépeket

​A CryptoMix zsaroló program úgy szaggatja szét a fájlokat, mint ha egy megtermett cápa lenne. Aztán persze a váltságdíj követeléséről sem feledkezik meg.
 
hirdetés
A Cryptomix zsaroló programnak már több variánsa ismert, de mind közül az egyik legnagyobb ismertségre a napokban felfedezett példánya tehet szert. Ez Shark néven kezdett terjedni az interneten, és az elődjeihez hasonlóan komoly pusztítást képes véghez vinni a fertőzött számítógépeken.
 
A zsaroló program legújabb variánsáról Lawrence Abrams, a Bleeping Computer szakértője rántotta le a leplet, majd elemezte azt. A vizsgálatok során kiderült, hogy a kártékony szerzemény fájlok titkosításával okozhat akár helyreállíthatatlan károkat. A nevét onnan kapta, hogy a kompromittált állományok kiterjesztését „.SHARK”-ra módosítja. Sok más hasonló kártevőtől eltérően azonban a fájlok nevét sem hagyja érintetlenül, ugyanis azokat véletlenszerű karakterekkel cseréli le.


Sorakoznak a letitkosított fájlok - Forrás: Bleeping Computer
 
A Cryptomix szóban forgó variánsa által tönkretett fájlok megmentésére egyelőre nincs más lehetőség, mint a biztonsági mentésekből történő helyreállítás. Ráadásul az elemzések során az is bebizonyosodott, hogy a kártevő akkor is képes a rombolásra, ha nincs internetkapcsolata. Ezt úgy éri el, hogy a kódjába tizenegy nyilvános RSA-kulcs is megtalálható, amelyek révén el tudja végezni az állományok kódolását. A dekódoláshoz szükséges privát kulcsok pedig sajnos a zsarolók birtokában vannak. Velük néhány e-mail cím segítségével lehet felvenni a kapcsolatot. Ezek a címek a fertőzött rendszerekre felmásolt, zsaroló üzenetet tartalmazó szöveges fájlokban találhatók. Ugyanakkor ezúttal sincs garancia arra, hogy a csalók követeléseinek teljesítését követően megérkeznek a dekódoló kulcsok. Ezért nem is javasolt a fizetés.
 
Abrams a védekezés kapcsán először a biztonsági mentések fontosságát hangsúlyozta. Aztán elmondta, hogy nagyon lényeges a korszerű vírusvédelem használata. Olyan biztonsági szoftvereket érdemes telepíteni, amelyek képesek a zsaroló programokhoz kötődő tevékenységek felismerésére, blokkolására, illetve az esetlegesen tönkretett állományok helyreállítására.
Vélemények
 
  1. 4

    A McAfee Web Gateway egy fontos hibajavítást kapott.

  2. 4

    Az RSA Authentication Managert két Cross-Site Scripting típusú sebezhetőség veszélyezteti.

  3. 4

    A Google Chrome egy veszélyes biztonsági hibától vált meg.

 
Partnerhírek
Új sérülékenység a Flashben

Nulladik napi sérülékenységet fedezett fel, és tapasztott be az Adobe.

VPNFilter router feltörés: mit tegyünk?

Indítsa újra a routerét! Az FBI ezt javasolja a feltehetően orosz hackerek által terjesztett VPNFilter nevű vírus megfékezéséhez.

hirdetés
Közösség
1