Brutálisan nőtt az adatlopások száma

Tavaly több mint 12 ezer napvilágra került adatbiztonsági incidens történt, ami nagyon komoly növekedést jelent 2017-hez képest.
 

A 4iQ vállalat közzétette a 2018-ra vonatkozó biztonsági tanulmányát. Ebben elsősorban a tavaly bekövetkezett adatbiztonsági incidenseket vizsgálta, és térképezte fel az adatlopásokkal, adatszivárgásokkal kapcsolatos trendeket. A felmérések készítése során hivatalos forrásokon kívül az internetes alvilági oldalakon, fórumokon stb. keringő, lopott adatokkal kapcsolatos fejleményeket is figyelembe vette.
 
Rossz évünk volt
 
A felmérések arra világítottak rá, hogy tavaly világszerte összesen 12.449 adatbiztonsági incidens következett be. Legalábbis a 4iQ az említett források alapján ennyit azonosított, de valószínűsíthető, hogy a napvilágra nem került esetek száma ennél jóval több. Mindenesetre a több mint 12 ezer biztonsági esemény is 424 százalékkal több, mint amit a vállalat 2017-ben regisztrált. Vagyis nagyon komoly mértékű növekedés tapasztalható ezen a téren.
 
Miközben az incidensek száma jelentősen emelkedett, aközben az egy eseményre jutó kiszivárgott, eltulajdonított adatmennyiség 4,7-szer kevesebbre adódott. Egy-egy incidens során átlagosan 216.884 adatrekord került illetéktelen kezekbe. A szakemberek szerint a csökkenés arra vezethető vissza, hogy a kiberbűnözők a nehezebben támadható, nagyobb vállalatok, szervezetek helyett elkezdték célkeresztbe állítani a kisebb cégeket. Ezek sokszor nem rendelkeznek komoly védelmi arzenállal, így könnyebben támadhatók, viszont kevesebb meglovasítható adatot kezelnek, tárolnak.
 
A támadások megoszlása
 
2018-ban az Egyesült Államokban történt a legtöbb adatlopási eset. Az eltulajdonított adatok 37,2 százaléka USA-ban működő rendszerekről szivárgott ki. Ebből a szempontból a második helyre Kína került. Ha pedig a szektorokat nézzük, akkor a legtöbb probléma az állami és kormányzati szerveknél volt kimutatható. Itt 291 százalékos növekedést tapasztaltak a szakértők az adatlopások tekintetében. E trendre az egyik magyarázat, hogy az adattolvajok körében egyre népszerűbb prédának számítanak az állampolgárok bizalmas adatai, köztük a szavazói adatbázisok. Emellett azonban a többi szektor is folyamatos nyomás alatt volt, elég, ha csak a Facebook botrányaira vagy a Marriott esetére gondolunk.


Forrás: 4iQ
 
Mit hoz a jövő?
 
Egyelőre nem látszik a fény az alagút végén. Ezért a 4iQ szerint idén még jobban fel fog értékelődni a védelmi megoldások szerepe, és azok tudatos használata. Ezek közül különösen fontos lesz a többfaktoros azonosítás jelenleginél szélesebb körben történő elérhetővé tétele, és a jelszókezelő megoldások fokozottabb igénybevétele. Mindemellett egyre felkapottabbá válhatnak az azonosságlopásokkal kapcsolatos szolgáltatások, amik révén az érintettek adatszivárgás esetén riasztásokat és kockázatcsökkentő tanácsokat kaphatnak.
Vélemények
 
  1. 3

    A CoreFTP FTP és SFTP Server egy közepes veszélyességű sebezhetőséget tartalmaz.

  2. 3

    A Drupal fejlesztői egy biztonsági hibajavítást adtak ki.

  3. 1

    A Fakeslic trójai a felhasználók megtévesztésével próbál felkerülni a kiszemelt számítógépekre.

 
Partnerhírek
​Kiberbűnözés a dark weben

A kiberbűnözés 3 billió (milliószor millió) dolláros kiadást jelentett világszerte 2015-ben, és az előrejelzések szerint ez az összeg 2021-re 6 billióra emelkedik.

​Több millió autó(s) lehet veszélyben az okos riasztók miatt

Több millió autóba szerelték be olyan, mobiltelefonnal irányítható riasztókat, amelyek komoly biztonsági hibáik miatt nemhogy megvédik, de sokkal sérülékenyebbé teszik az autókat és az autósokat is.

hirdetés
Közösség
1