Brutális mennyiségű okostelefont fertőzött meg egy vírus

Akár egymillió Google fiókot is kiszolgáltatottá tehetett a Gooligan névre keresztelt androidos károkozó. A Google már megtette a szükséges lépéseket, de rengeteg fertőzött készülék lehet világszerte.
 
hirdetés
A Check Point még tavaly a SnapPea nevű alkalmazás vizsgálatakor egy kártékony kódot mutatott ki, amit Gooligan névvel illetett. Akkor ez a károkozó nem keltett különösebben nagy hírverést, és úgy tűnt, hogy nem is lesz hosszú életű. Aztán idén augusztusban ismét felütötte a fejét egy új variáns formájában, amely azóta igen komoly kiterjedésű támadást intézett az androidos okostelefonok és tábalgépek ellen. A legfrissebb elemzések azt mutatják, hogy az áldozatául eső készülékek száma meghaladthatja az egymilliót. A fertőzött eszközök száma nyár óta minden egyes nap átlagosan 13 ezerrel nőtt.
 
Így fertőz a károkozó
 
A trójai az Android 4 (Jelly Bean, KitKat), illetve az Android 5 (Lollipop) operációs rendszerekre épülő készülékek ostromlására alkalmas, ami azt jelenti, hogy a jelenlegi androidos eszközök 74 százalékára veszélyt jelent.
 
Alkalmazásáruházakból és kártékony weboldalakról is rákerülhet az okostelefonokra, tabletekre. Amikor ez megtörténik, és a felhasználó megadja számára az alapvető engedélyeket, akkor onnantól kezdve teljes mértékben kiszolgáltatottá teszi a mobilokat. Olya annyira, hogy két régi (VROOT, Towelroot) sérülékenységen keresztül rootolást is végez, aminek következtében minden rendszererőforráshoz hozzáférést kap, és az eltávolítása is körülményessé válik.
 
A root jogok megszerzését követően a vezérlőszerveréről letölt egy ártalmas modult, és feltelepíti azt. Ennek segítségével először e-mail címeket és a Google rendszereihez használt authentikációs tokeneket szivárogtatja ki. Ezekkel a csalók hozzáférést szerezhetnek a felhasználó Gmail, Google Photos, Google Docs, Google Play, Google Drive vagy akár a G Suite rendszerekben tárolt adataihoz, tartalmaihoz. Ennyivel azonban nem éri be a trójai, ugyanis további alkalmazásokat tölt le a készülékekre, amelyeket a felhasználó tudta nélkül, de annak nevében értékel a Google Play áruházban. Így különféle - akár ártalmas - programok esetében képes azt a látszatott kelteni, hogy az adott szoftverrel mindenki elégedett.


Értékel a károkozó - Forrás: Check Point
 
A Gooligan további kockázata, hogy reklámprogramokkal is el tudja halmozni a fertőzött mobilokat. Ezek pedig sok bosszúságot okozhatnak a felhasználók számára az állandóan felbukkanó hirdetések miatt.
 
A Check Point telemetriai adatai szerint a Gooligan eddig elsősorban Ázsiában hódított, de más kontinensekre is eljutott.

"Az egymillió Google fiókhoz való hozzáférés, és a nagy adatlopás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kibertámadások egy újabb szakaszába léptünk. Elmozdulást látunk a kiberbűnözők stratégiájában, akik egyre intenzívebben támadják a mobil eszközöket annak reményében, hogy minél több érzékeny adathoz férnek hozzá"

- nyilatkozta Michael Shaulov, Check Point mobilbiztonsági termékekért felelős vezetője.


Forrás: Check Point
 
A Google a Ghost Push víruscsaládba sorolt Gooligan kapcsán úgy nyilatkozott, hogy már számos védelmi intézkedést foganatosított. Így értesítette azokat a felhasználókat, akiknek a felhasználói fiókja a trójai miatt veszélybe kerülhetett. Egyúttal az ezekhez tartozó tokeneket visszavonta. Mindezek mellett pedig számos olyan alkalmazást távolított el a Google Play áruházból, amelyek a károkozóhoz voltak köthetők.
 
A Check Point egy olyan weboldalt is létrehozott, amelyen e-mail cím alapján ellenőrizhető, hogy egy adott Google fiókot érintett-e a Gooligan ténykedése.
 

„Amennyiben egy felhasználó azt látja, hogy a fiókja érintett, akkor célszerű teljesen újratelepítenie a mobil eszközét. Ez egy komplex folyamat, mivel újra kell flash-elni az eszközt, ezért azt javasoljuk, hogy kérjék szakemberek vagy a mobil szolgáltatójuk segítségét"

- tette hozzá Shaulov.
Vélemények
 
  1. 3

    Az F5 BIG-IP egy kriptográfiai sérülékenységet tartalmaz.

  2. 3

    A VMware Horizon View Client három sérülékenységet tartalmaz.

  3. 3

    A VMware a Workstation és a Fusion esetében több biztonsági hibáról számolt be.

 
Partnerhírek
​Szaporodnak az androidos kártevők

Ebben az évben az új androidos kártevők száma eléri a 3,5 milliót. Mivel az Android a legelterjedtebb mobil operációs rendszer, a vírusok az okostelefonok háromnegyed részét veszélyeztetik.

​Miért nem elég a titkosítás?

Az adathordozók leselejtezésekor még a titkosított merevlemezeket is fertőtlenítsük felülírással, ha nem szeretnénk, hogy adataink illetlenek kezébe kerüljenek.

hirdetés
Közösség
1