Bosszúszomjas lett a Karmen zsaroló program

A Karmen zsaroló program nem tűri, ha vizsgálják, megfigyelik. Bosszúból örökre használhatatlanná teszi a fájlokat.
 
hirdetés
A Karmen zsaroló programra először a tavalyi év végén figyeltek fel a biztonsági kutatók. Akkor elsősorban Németországban és Nagy-Britanniában okozott károkat. A működése alapjaiban nem tér el a szokványos ransomware programokétól, mégis rendelkezik néhány olyan tulajdonsággal, amik kiemelik az átlagos károkozók sorából.
 
A kártevő célja, hogy a fertőzött számítógépeken fájlokat tegyen használhatatlanná. Ehhez erős, AES-256 alapú titkosítási eljárást használ. Minden adattárolón és mappán végig „söpör”, és a számára kijelölt állományokat lekódolja. Amint ezzel végez, akkor megjeleníti a követeléseit, amit Bitcoinban lehet kiegyenlíteni. Természetesen ez esetben is hangsúlyozni kell, hogy a fizetés után semmi garancia nincs arra, hogy a csalók valóban megküldik a helyreállításhoz szükséges információkat. Többek között emiatt sem javasolt a fizetés. 


A károkozó üzenete - Forrás: Recorded Future
 
Ellenséges hangulat
 
A számítógépes vírusok világában nem szokatlan, hogy a károkozók figyelik a rájuk leselkedő programokat, illetve környezeteket. Ha virtuális gépre vagy sandbox környezetbe kerülnek, akkor esetenként leállnak, vagy teljesen ártalmatlannak tüntetik fel magukat, hogy ezzel nehezítsék meg a detektálásukat. Hasonló tulajdonságokkal rendelkezik a Karmen is, amely figyeli a virtualizációra, illetve a sandbox környezetekre utaló jeleket. Amennyiben gyanúsnak ítéli meg a helyzetet, akkor eltávolítja azt a dekódoló eszközét, amivel némi esély nyílhatna a tönkretett állományok helyreállítására.
 
Károkozó szolgáltatás formájában
 
A Karmen további fontos jellemzője, hogy a készítői úgynevezett RaaS (Ransomware-as-a-Service) szolgáltatás formájában tették elérhetővé. Ez jelen esetben annyit jelent, hogy 175 dolláros indulóárért megvásárolható a zsaroló program, amihez még frissítések is járnak. Sőt a vásárló hozzájut egy olyan webes alkalmazáshoz is, amin mindenféle szakételem nélkül testre szabhatja a kártevő működését, láthatja a megfertőzött számítógépek számát, illetve a váltságdíjakból keletkező bevételt is.


Webes vezérlőfelület - Forrás: Recorded Future
 
A károkozónak jelenleg két verziója érhető el különféle alvilági fórumokon. Az alap kiadást a Light változat testesíti meg, míg a teljes értékű verzió a Full nevet viseli. Ez utóbbi képes az előbbiekben említett víruselemzési tevékenységek felismerésére.
 
A Karment elemző Recorded Future biztonsági kutatói szerint a zsaroló program olyan számítógépeken működőképes, amiken megtalálható a .Net keretrendszer 4.0-ás vagy annál újabb kiadása. A webes felülethez pedig PHP 5.6 és MySQL szükséges.
 
A Karmen elleni védekezéshez fontos a naprakészen tartott víruskeresők megléte, és a biztonsági mentések rendszeres készítése.
Vélemények
 
  1. 3

    A Linux Kernel közepes veszélyességű hibája jogosulatlan rendszerhozzáférést tehet lehetővé.

  2. 1

    A ChaoPZ trójai elsősorban rendszerinformációkat lop, de azért a jelszavak sem kerülik el a figyelmét.

  3. 3

    A NetBSD fejlesztői két sebezhetőségről számoltak be.

 
Partnerhírek
G DATA vs. Tamás zsarolóvírusa

Kaptunk egy új zsarolóvírus mintát Tamástól, aki azt írta nekünk, hogy a VirusTotal szerint ezt az új kártevőt egy neves vírusirtó sem tudja megállítani.

Jól fizet a hibavadászat

A legjobban kereső etikus hackerek 2,7-szer jobban keresnek, mint a hazájukban dolgozó szoftverfejlesztő mérnökök – derült ki egy friss felmérésből.

hirdetés
Közösség
1