Biztonsági tanácsok közösségi oldalakhoz

A közösségi oldalak folyamatosan változó fenyegetettségekkel tarkítottak. A kockázatok csökkentése érdekében célszerű néhány alapvető óvintézkedést tenni, amikkel sok bajt előzhetünk meg.
 
hirdetés

Az internetes jelenlétünk rengeteget változott az elmúlt években. Korábban a netezés elsősorban a keresőmotorok használatát, konkrét tartalmak keresését vagy a kedvenc weboldalaink olvasását jelentette. Ma már a közösségi média, az online videók és az azonnali üzenetküldés képezik az internetes felhasználói élmény alapjait. Azonban ezzel párhuzamosan új kockázatok jelentek meg. 

Az ESET szakembereinek összeállításából kiderül, hogy miként védhetjük meg személyes adatainkat és profiljainkat a közösségi felületeken.

Frissítsünk rendszeresen!

Soha ne hanyagoljuk el az operációs rendszerek és a különféle szoftverek frissítését. Ebből a szempontból nem jelentenek kivételt az okostelefonokon, táblagépeken és a különféle okos eszközökön lévő alkalmazások sem. Természetesen a támadások elkerülésének érdekében rendkívül fontos a megbízható és naprakész biztonsági szoftver használata mind a PC-ken, mind a mobil eszközökön.

Használjunk erős jelszavakat!

Ezt az alapvető szabályt nem pusztán a közösségi média, hanem minden online felület esetében érdemes betartani. Alkossunk hosszú jelszavakat, amelyek kis- és nagybetűket, speciális karaktereket, számokat is tartalmaznak. Ezeket ne használjuk több helyen. Amennyiben van rá lehetőség, akkor mindig éljünk a többfaktoros hitelesítések adta lehetőségekkel.

Ellenőrizzük az adatvédelmi beállításainkat!

Egy új profil létrehozása során az a legfontosabb, hogy elvégezzük a személyes adatainkkal kapcsolatos beállításokat. Ellenőrizzük, hogy posztjainkat tényleg csak a barátaink láthatják-e, illetve csak azok a csoportok férhetnek hozzá, akik esetében ezt jónak látjuk. Ha részletes adatokat adunk meg a profilunkban, akkor ne engedjük, hogy idegenek láthassák ezeket. Ellenőrizzük rendszeresen a beállításokat, mivel a szolgáltatók hajlamosak időnként változtatásokat eszközölni.

Gondoljuk át kétszer is, hogy mit posztolunk!

Annak ellenére is kikerülhet az internetre egy képernyőfelvétel a profilunkról, hozzászólásunkról vagy valamelyik üzenetváltásunkról, ha adatainkat bizalmasan kezeljük, és figyelünk a helyes beállításokra. Ezért mindig kétszer gondoljuk át, hogy mit, kinek és hogyan posztolunk a közösségi felületeken, legyen szó egy véleményről, üzenetről, képről vagy videóról. Abból induljunk ki, hogy ami egyszer kikerül az internetre, azt már nem tudjuk később visszavonni.

Legyünk kétkedők!

Általános szabály, hogy ami túl jó ahhoz, hogy igaz legyen, az általában átverés. Ezért, ha valaki új autót, számítógépet vagy okostelefont ajánl valamilyen személyes információért cserébe (születési hely, idő, személyi igazolvány száma stb.), az szinte biztosan csapda. Ezeket az adatokat ne adjuk ki, illetve mielőtt rábízzuk személyes információinkat valakire, győződjünk meg az ajánlat vagy a személy hitelességéről.

Kerüljük az idegeneket!

Egy csinos hölgy vagy úr üzenetet küldött nekünk valamelyik közösségi felületen? Ha nem ismerjük az illetőt, nem találkoztunk vele még személyesen, akkor legyünk nagyon óvatosak. A kibertérben sok a rejtőzködő, illetve a hamis személyazonossággal rendelkező egyén, akik az álcákat az áldozatok manipulálására használják fel, és olyan dolgokra veszik rá a felhasználókat, amelyeket alapesetben nem tennének meg. Ha biztonságban szeretnénk lenni, akkor csak olyan embereknek engedélyezzük, hogy kapcsolatba léphessenek velünk, akiket személyesen is ismerünk.
Vélemények
 
  1. 3

    A Linux Kernel esetében egy közepes veszélysességű sebzhetőséget kell kezelni.

  2. 3

    Az IBM Notes 9 és a Domino 9 is kapott egy-egy hibajavítást.

  3. 1

    A Whisperer trójai titkosítottan kommunikál a támadókkal, miközben teljesen kiszolgáltatottá teszi az általa megfertőzött PC-ket.

 
Partnerhírek
Meghackelték a Radioheadet

​A rockzenekar énekesének számítógépére betörő hacker 150 ezer fontot követelt

​Rúgjuk ki az adathalász teszten elbukó alkalmazottat?

Az amerikai pénzügyi vállalatoknál egyre gyakoribb, hogy az adathalász teszteken megbukó alkalmazottakat kirúgják a cégtől. Szerintünk ehelyett valamivel több türelemre és oktatásra lenne szükség.

hirdetés
Közösség
1