Bérelhető zsarolóvírusok

Egy újabb, netes alvilági szolgáltatást kezdtek bevezetni a kiberbűnözők. Ezúttal is zsaroló programot adnak bérbe azok számára, akik nem tudnak vagy akarnak vírusírással foglalkozni.
 

A zsaroló programok évek óta az egyik legkomolyabb fenyegetést jelentik a számítógépekre. Míg kezdetben leginkább arról volt szó, hogy a kiberbűnözők a felhasználóktól (általában készülékek zárolását vagy fájlok titkosítását követően) váltságdíjat követeltek, ma már ez az "üzleti modell" kiegészült egy szolgáltatás alapú megközelítéssel. Sajnos ez tovább nehezíti a kártékony programok ellen folytatott küzdelmet.
 
A szóban forgó alvilági szolgáltatások lényege, hogy a vírusírásban kevésbé jártas csalók is lehetőséget kapnak károkozásokra. Nem kell mást tenniük, mint előfizetniük a sokszor RaaS (Ransomware-as-a-Service) néven emlegetett szolgáltatásokra, és mindent kulcsrakészen megkapnak a támadásokhoz. E szolgáltatások legújabb képviselője a Jokeroo nevet viseli.
 
David Montenegro biztonsági kutató szerint a Jokeroo-t kezdetben úgy hirdették ismeretlen személyek az interneten, mintha az egy GandCrab megoldás lenne. Vagyis a hírhedt GandCrab zsaroló program nevével próbáltak visszaélni, de ettől hamar elálltak. Sőt kijelentették, hogy semmi közük sincs a GandCrab készítőihez.
 
Az árak
 
A biztonsági szakember a Jokeroo ártáblázatát is megszerezte, amit azért érdemes áttekinteni, mert jól rávilágít arra, hogy mi is folyik az internet sötét oldalán. A kutató szerint a szolgáltatásra többféle díjcsomag alapján lehet előfizetni. A legolcsóbb 90 dollárba kerül, de ez esetben a váltságdíjakból befolyó pénzek (leginkább Bitcoin) 85 százaléka a Jokeroo csoporté lesz, és "csak" 15 százalék marad az előfizető zsebében. A többi, 300-600 dolláros előfizetés már minden befolyt pénzt meghagy az előfizetőnél.
 
Montenegro szerint az alap, 90 dolláros díjcsomag egyebek mellett az alábbiakat foglalja magában:
 • váltságdíj összegének beállítása
 • logók, grafikai elemek testre szabása
 • egy zsaroló program legenerálása
 • bitcoinos fizetés támogatása
 • zsaroló szöveg testre szabása
 • fájlkiterjesztések megválasztása a titkosításhoz
 • korlátlan számú fertőzés
 • fertőzött számítógépek rendszerinformációinak lekérdezése
 • webes felület a fertőzések és a bevételek nyomon követéséhez.


A webes felület - Forrás: David Montenegro
 
Látható, hogy az RaaS egy egyre jobban kimunkált szolgáltatási formává növi ki magát, ami a védekezés szükségességére is felhívja a figyelmet. Az ilyen jellegű károkozások ugyanis folyamatosan fejlődnek, és semmi jel nem utal arra, hogy alábbhagyna a bűnözők lelkesedése. Ezért nagyon fontos a korszerű, többrétegű védelem kialakítása, illetve a biztonsági mentések rendszeres készítése. 
Vélemények
 
 1. 4

  A Firefox 67-es kiadása számos biztonsági frissítéssel is szolgál.

 2. 4

  Az WebSphere Application Server egy fontos biztonsági hibajavítást kapott.

 3. 2

  A Ryuk zsaroló program is fájlok titkosítására, illetve váltságdíj követelésére hangolódott.

 
Partnerhírek
Az ingyenes videostreamek veszélyei

Javában tart az IIHF Jégkorong Világbajnokság Szlovákiában, és az NHL Stanley Cup rájátszásai is zajlanak.

​Adatainkkal fizetünk az ingyenes szolgáltatásokért

Az interneten burjánzó ingyenes alkalmazásokról, szolgáltatásokról sorra kiderül, hogy mégsem teljesen ingyenesek, ehelyett végső soron adatainkkal fizetünk értük.

hirdetés
Közösség
1