Banki adatokat szákolnak az adathalászok

Az adathalászok minden korábbinál nagyobb intenzitással vetették bele magukat a banki adatok kipecázásába.
 

Az adathalász támadások nagy része ártalmatlan weboldalak meghamisított változataira mutató hivatkozások révén következik be. E károkozások célja, hogy minél több banki hitelesítő adat kerüljön a csalók kezébe. A tolvajok vagy értékesítik a megkaparintott adatokat vagy azokat közvetlenül használják fel például online tranzakciók indításához.
 
A Kaspersky Lab tanulmánya szerint tavaly a pénzügyi adathalász támadások aránya 47,5 százalékról 53 százalékra nőtt. A blokkolt kísérletek több mint 40 százaléka kifejezetten banki adatok ellen irányult. A megelőző évhez képest az online fizetési rendszerek és a webshopok elleni adathalász támadások száma is emelkedett.
 
A biztonsági cég felmérése azt mutatja, hogy a Mac felhasználóknak is résen kell lenniük. A közhiedelemmel ellentétben ugyanis az adathalászok a Mac felhasználókat sem kímélik. Oly annyira nem, hogy az Apple platformjain a phishing aktivitás megduplázódott 2016-hoz képes.
 
"A kiberbűnözők pénzügyi adathalász támadások iránti érdeklődése azt jelzi, hogy a felhasználóknak még éberebbnek kell lenniük. Ahhoz, hogy hozzáférjenek a pénzünkhöz, a csalók folyamatosan újabb és újabb módszereket keresnek. Hasonlóan elszántnak és tudatosnak kell lennünk, hogy ezt meg tudjuk akadályozni" - mondta Nadezhda Demidova, a Kaspersky Lab vezető elemzője. A szakember szerint mindig ellenőrizni kell a megtekintett weboldalak valódiságát és biztonságát (https kapcsolat) mielőtt azokon megadjuk az adatainkat, vagy fizetést kezdeményezünk.
 
Némi jó hír is akad
 
Csökkent a banki trójai programok által véghez vitt támadások száma. Nem is kis mértékben, hiszen a csökkenés 30 százalékos. Sajnos azonban még így is több mint 700 ezer alkalommal sikerült e kártevőknek elérni a céljukat.
 
A banki károkozókkal megtámadott felhasználók 19 százaléka vállalati felhasználó volt. E trójai programokkal legtöbbször a német, az orosz, a kínai, az indiai, a brazil és az amerikai felhasználók találkoztak.
 
A legfertőzőbb példánynak továbbra is a Zbot számít, amely az ilyen jellegű támadások 33 százalékáért volt felelőssé tehető. A képzeletbeli vírus toplista második helyezettje a Gozi lett nem sokkal lemaradva az éllovastól.
 
Némi javulás volt tapasztalható az Android kompatibilis, banki trójai programok frontján is. Az áldozataik száma 15 százalékkal csökkent. Ez azonban nem ad okot lazulásra: a naprakészen tartott vírusvédelmet nem szabad hanyagolni.
Vélemények
 
  1. 3

    Az RSA Authentication Manager több olyan hibát tartalmaz, amelyek XSS-alapú támadásokat tehetnek lehetővé.

  2. 3

    Az Apache HTTPD biztonsági hibája szolgáltatásmegtagadási támadásokat segíthet elő.

  3. 1

    A Zexlex trójainak egy célja van: szabad bejárást biztosítani a támadók számára a fertőzött számítógépekbe.

Partnerhírek
Kézzel írták a járatinformációkat - zsarolóvírus miatt

​Zsarolóvírusos támadás miatt a bristoli repülőtér utastájékoztató információs táblái nem működtek, helyette kézzel írott információs táblákon tájékoztatták az utasokat.

Egyszerűen feltörhető a gyenge jelszóval védett wifi hálózat

Relatíve egyszerűen feltörhető a wifi hálózatok jelszava, ezért a következő szabvány érkezéséig azt javasoljuk, mindenki hosszabb és bonyolultabb jelszóval védje helyi hálózatát.

hirdetés
Közösség
1