Banki adatokat lovasít meg ez az androidos játék

A Google Play áruházban egy olyan játék vált letölthetővé, amelynek valódi célja nem más, mint a felhasználó bankkártya adatainak meglovasítása.
 

A BankBot nevű trójai folyamatosan fejlődik az év eleje óta. Az ESET által felfedezett legújabb, Google Playre is kikerült változata minden funkciót, képességet megörökölt az elődjeitől: javított kódrejtés, kifinomult kódbejuttatási funkció és az Android beépített szolgáltatásait kihasználó fertőző mechanizmusok.
 
A BankBot a legutóbbi terjedési hulláma során egy Jewels Star Classic elnevezésű játék révén került ki az áruházba. Vagyis a támadók ezúttal a népszerű Jewels Star játék nevével éltek vissza, amely az ITREEGAMER fejlesztése - az eredeti app semmilyen formában nem kötődik a támadáshoz. Sajnos évek óta gyakori forgatókönyv, hogy a csalók népszerű mobiljátékok nevével visszaélve, azok hasonmásaiba, klónjaiba rejtenek el kártékony kódokat.


Forrás: ESET
 
Noha az ESET az újabb vírustámadás felfedezését követően azonnal jelezte a problémás appot a Google biztonsági csoportjának, a kártékony alkalmazást az eltávolítása előtt már közel ötezer felhasználó töltötte le és telepítette.
 
Hogyan működik a trójai?
 
Miután a gyanútlan felhasználó letölti, és telepíti a GameDevTony által fejlesztett Jewels Star Classic programot, akkor egy működő androidos játékot kap. Ugyanakkor a szoftver ártalmas funkciókkal is rendelkezik. A kártékony műveleteket végrehajtó összetevői nem rögtön indulnak el (egyebek mellett a biztonsági technológiák megtévesztése érdekében), hanem egy bizonyos késleltetést követően - általában 20 perc elteltével - aktiválódnak.
 
A fertőzött eszköz képernyőjén egy figyelmeztetés jelenik meg, ami arra kéri a felhasználót, hogy engedélyezzen egy "Google szolgáltatást". Miután a felhasználó rányom az "OK" gombra, ami egyébként a figyelmeztetés eltüntetésének egyetlen módja, a program az Android Kisegítő lehetőségek menüjét jeleníti meg. Itt a hivatalos szolgáltatások között feltűnik egy új menüpont, amelyet a kártevő hoz létre.

      
Ha a felhasználó aktiválja a szolgáltatást, akkor megjelenik egy engedélykérés. Ennek jóhiszemű jóváhagyása sok jogosultsággal ruházza fel a károkozót, amin felbuzdulva a trójai az alábbi műveleteket hajtja végre:
 • Engedélyezi az ismeretlen forrásból származó alkalmazások letöltését,
 • Telepíti és elindítja a BankBot kártevőt
 • Eszközadminisztrátort farag a BankBot programból
 • Alapértelmezett SMS küldő alkalmazásnak állítja be a BankBot vírust
 • Engedélyt ad más alkalmazásoknak.
 
Amikor a felhasználó elindítja a fertőzött készülékén a Google Play alkalmazást, a BankBot közbelép, és eltakarja a hivatalos programot egy hamis űrlappal, amelyen bankkártya adatok megadását kéri. Ha ezeket a felhasználó beírja, akkor az értékes adatait rögtön illetéktelen kezekbe juttatja. Mindezek mellett a trójai az SMS kommunikációt is figyeli, hogy az esetleges kétfaktoros azonosításhoz szükséges, SMS-ekben érkező kódokat kikémlelje.
 
A biztonsági cég szerint a készülék manuális megtisztításához le kell tiltani a "System Update" adminisztrátori jogosultságát, majd törölni kell a kamu "Google Update"-et és a fertőzött alkalmazást.
 
Tippek a megelőzéshez
 
 • Telepítsünk megbízható mobilbiztonsági megoldást mobilon és táblagépen egyaránt.
 • Használjuk a hivatalos áruházat, amikor csak lehetséges. Bár időnként itt is előfordulnak incidensek, de még így is erőteljesebb a biztonság az alternatív áruházakhoz képest.
 • Miután bármit is elindítunk a mobileszközünkön, nézzük meg, hogy milyen engedélyeket kér az alkalmazás. Ha a program a funkcióihoz nem társuló jogosultságokat kér, akkor csak abban az esetben adjuk meg az engedélyeket, ha teljesen biztosak vagyunk a program megbízhatóságában.
Vélemények
 
 1. 3

  A MediaWiki négy biztonsági rés miatt kapott frissítést.

 2. 4

  A Microsoft JET Database Engine egy nulladik napi hiba miatt válhat kiszolgáltatottá.

 3. 1

  A Zexlex trójainak egy célja van: szabad bejárást biztosítani a támadók számára a fertőzött számítógépekbe.

Partnerhírek
Kézzel írták a járatinformációkat - zsarolóvírus miatt

​Zsarolóvírusos támadás miatt a bristoli repülőtér utastájékoztató információs táblái nem működtek, helyette kézzel írott információs táblákon tájékoztatták az utasokat.

Egyszerűen feltörhető a gyenge jelszóval védett wifi hálózat

Relatíve egyszerűen feltörhető a wifi hálózatok jelszava, ezért a következő szabvány érkezéséig azt javasoljuk, mindenki hosszabb és bonyolultabb jelszóval védje helyi hálózatát.

hirdetés
Közösség
1