Az ipari cégeket sem kímélik a zsarolók

​A gyártó és termelő cégek minden más szektornál jobban aggódnak amiatt, hogy a jövőben zsarolóvírusokra épülő támadás éri őket. Az aggodalmak nem teljesen alaptalanok.
 

A Sophos kiadta a gyártócégek körében végzett biztonsági felmérésének összefoglalóját, amely szerint az ipari vállalatok esetében a legkisebb a valószínűsége annak, hogy egy zsarolóvírusra épülő támadás után kifizetik a követelt váltságdíjat. A válaszadók mindössze 19 százaléka nyilatkozta, hogy teljesítette a zsarolók követeléseit. Ugyanakkor a megkérdezettek 68 százaléka képes volt teljes mértékben helyreállítani a kompromittált rendszereit biztonsági mentésekből.
 
Az adatok biztonsági mentésének gyakorlata és a váltságdíj kifizetésének nagyfokú elutasítása lehet az oka, amiért ezt a szektort érintették a legnagyobb mértékben a másodlagos zsarolásra alapozó támadások.
 
Ennél a nyomásgyakorlási technikánál nem feltétlenül titkosítják a fájlokat, hanem azzal fenyegetőznek a csalók, hogy online kiszivárogtatják az ellopott információkat, ha a váltságdíjat nem fizetik ki számukra.
 
A Sophos szerint az iparban is meglehetősen gyakoriak a zsarolóvírusra épülő támadások. Az elmúlt évben a megkérdezett cégek 36 százalékát érte ilyen incidens. Közülük 9 százaléknyian voltak azok, amelyeket duplán zsaroltak, azaz ellopott adatok nyilvánosságra hozatalával is fenyegetőztek a zsarolók.
 
"Az ágazati szereplők azon képessége, hogy sok esetben vissza tudják állítani az adatokat a biztonsági mentésekből, lehetővé teszi számos cég számára, hogy visszautasítsák a támadók váltságdíj követeléseit a tradicionális, titkosításra alapozó zsarolóvírus támadások esetében. Azonban ez azt is jelent, hogy a támadók más módszerek keresésére kényszerülnek, amellyel pénzt szerezhetnek az áldozataiktól. Ilyen például az adatok ellopása és a céges információk kiszivárogtatásával való fenyegetőzés. A biztonsági mentések létfontosságúak, de nem óvnak ezzel a kockázattal szemben, ezért a gyártó és termelő vállalkozások nem hagyatkozhatnak csak ezekre a zsarolások elleni védekezés során" - mondta Chester Wisniewski, a Sophos vezető kutatója. A szakember szerint a többrétegű, mélységi védelem kiépítése nélkülözhetetlen e támadások kockázatainak csökkentése érdekében.
Vélemények
 
  1. 3

    A NETGEAR egy közepes veszélyességű sérülékenységről számolt be.

  2. 3

    Az IBM QRadar SIEM-hez egy jelentős biztonsági frissítőcsomag vált elérhetővé.

  3. 3

    ​A Lockbit.YEB zsarolóvírus a szerverek és a szerveralkalmazások esetében is komoly pusztításra képes.

 
Partnerhírek
Így kezelhetjük az árnyékinformatika biztonsági kockázatait

A táv- és hibrid munka korszakában egyre égetőbb problémává válik, ha az alkalmazottak nem engedélyezett hardvereket és szoftvereket használnak.

A távozó munkavállalók közel fele magával visz vállalati adatokat

A kilépő vagy elbocsátott munkavállalók közel fele titokban letölt, elment, továbbküld vagy kiszivárogtat munkával kapcsolatos dokumentumokat, mielőtt elhagyja régi munkahelyét.

hirdetés
Közösség