Az időseket sem kerülik a netes csalók

​Az interneten az idősebbeket sem kímélik a kiberfenyegetések. Ennek ellenére sokuk nem fordít kellő figyelmet a védekezésre.
 

Online tevékenységeink egyre nagyobb befolyással bírnak a mindennapi életünkre, és ez ugyanúgy igaz az idősebb korosztályra, mint a fiatalabbra. A Kaspersky Lab és a B2B kutatóintézet közös kutatása szerint az 55 év felettiek többsége, 84 százaléka naponta többször használja az internetet, 44 százaléka hetente legalább 20 órát online.
 
Kiderült, hogy a rokonok 60 százalékát nyugtalanítja, hogy az idősebb hozzátartozóik nem teszik meg a szükséges óvintézkedéseket, amikor neteznek. Az internetet használók 44 százaléka elismerte, hogy idősebb rokonaik találkoztak már kiberfenyegetéssel, online csalással, vírustámadással stb.
 
A veszélyek ellenére az idősebb korosztály képviselői sok esetben nem foglalkoznak kellő mértében a biztonsággal. Ezt szerencsére egyre több hozzátartozó ismeri fel. A válaszadók 34 százaléka telepített már biztonsági megoldást rokonai készülékeire, 32 százaléka rendszeresen oktatja és segíti szeretteit.
 
"Az idősebb felhasználók igencsak sebezhető és jól jövedelmező célcsoportot jelentenek a kiberbűnözők számára, akiket könnyen lehet malware, kémprogram vagy adathalász e-mailek segítségével becsapni. Az állandóan fejlődő kiberfenyegetések elleni küzdelem egyetlen módja a fokozott éberség és a hatékony biztonsági megoldások telepítése minden készülékre, beleértve a mobil eszközöket is" - mondta Dmitry Aleshin, a Kaspersky Lab alelnöke.
Vélemények
 
  1. 4

    A Python, illetve a széles körben használt NumPy modul kapcsán egy biztonsági hiba került napvilágra.

  2. 4

    A Drupal fejlesztői két veszélyes biztonsági rést foltoztak be.

  3. 1

    A Windtail trójai a Mac-gépekre jelent veszélyt, mivel azokon egy hátsó kaput létesít, ami további károkozásokhoz járulhat hozzá.

 
Partnerhírek
Office 365 pár száz forintért?

Ugyan jól hangzik, hogy egy életre szóló előfizetést kaphatunk a Microsoft népszerű irodai programcsomagjához csupán háromszáz forintért, de átverésről van szó, amelynek végén akár személyes adataink is veszélybe kerülhetnek.

​Amikor a rendőrséget támadja a zsarolóvírus

Amikor bűnözők áldozatává válunk, olyankor a rendőrséghez fordulunk segítségért. De kihez fordul a rendőrség, amikor mondjuk egy zsarolóvírus bénítja meg a rendszereit?

hirdetés
Közösség
1