Az ELTE is küzd a terroristák ellen

​Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Biológiai Fizika Tanszék kutatói és a Maven7 is csatlakozott az Európai Unió legújabb Horizon 2020 kutatásához, a RED-Alert programhoz.
 
hirdetés
Szélsőséges- és terrorista csoportok rendszeresen használják az internetet pszichológiai hadviselés, propaganda és megtévesztés céljából. Beszervező akciójuk célpontjait leginkább a social media és egyéb online kommunikációs csatornákon keresztül szólítják fel terrorcselekmények végrehajtására.
 
Az Európa Tanács 2017. június 22-i ülésén megfogalmazott indítványa alapján, az EU Internet Fórum munkájára alapozva jött létre az a Fórum, amelynek célja olyan innovatív technológiák létrehozása, amik képesek arra, hogy automatikusan detektálják és eltávolítsák a terrorcselekményre ösztönző online tartalmakat. A közösségi médiaszolgáltatók már régóta eltökéltek a terrorizmus elleni küzdelemben, de elismerik, hogy nincs külön eszközük az interneten található terrorcselekményre buzdító tartalmak hatékony kiszűrésére. 
 
Dr. Monica Florea, a SIVECO Romania vállalat európai projektekért felelős vezetője elmondta, hogy a RED-Alert program az európai szervezetek első közös összefogása egy olyan rendszer felállítására, amely az állampolgárok személyiségi jogainak megsértése nélkül képes beazonosítani és eltávolítani az online terrorista propagandát. A kezdeményezés célja az online felületeken szerveződő terrorista akciókra buzdító tartalmak felkutatása és törlése. A 2017 júniusában indult, 3 évig futó programban 8 ország 16 nemzetközi szervezete vesz részt.
 
A RED-Alert program innovatív technológiák egyedülálló kombinációja, amely kihasználja a mesterséges intelligencia erejét, és ötvözi azt a szemantikus médiaelemzés, a közösségi hálózatelemzés és a komplex eseményfeldolgozás eszközeivel.
 
"Hisszük, hogy a hálózatkutatás módszertana jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy előre tudjuk jelezni a kapcsolatok alakulását. Ez hozzásegítheti a bűnüldöző szerveket ahhoz, hogy időben megállítsák az interneten szerveződő terrorcselekményeket, illetve a terrorista csoportok toborzási tevékenységét" - mondta Vicsek András, a Maven7 társalapítója és ügyvezető igazgatója.
 
A Maven7 és az Eötvös Loránd Tudományegyetem Biológiai Fizika tanszék kutatói, a projekt egyedüli magyar résztvevői, biztosítják a hálózatkutatási szakértelmet. "Egyik feladatunk egy olyan algoritmus kifejlesztése, amely az online közösségekben képes előre jelezni. hogy mely felhasználók között várható kapcsolódás a jövőben" - mondta Ábel Dániel, a Maven7 vezető programozója. 
Vélemények
 
  1. 3

    A Microsoft a Visual Studiohoz egy biztonsági hibajavítást tett letölthetővé.

  2. 4

    Az Apache Storm legújabb frissítése egy veszélyes sérülékenységet orvosol.

  3. 4

    Az Adobe az Acrobat és a Reader alkalmazásaihoz több tucat biztonsági hibajavítást tett elérhetővé.

 
Partnerhírek
A nyár toplistás kártevői

A Top10 listát ezúttal is a CoinMiner trójai vezeti. Ez egy olyan szkript, amely a felhasználó tudta és jóváhagyása nélkül képes a kriptovaluták bányászatára.

​Fertőzött androidos Fortnite terjed

A Fortnite fejlesztői a nyárra ígérték az androidos verziót, de a hamis változatok már elkezdtek terjedni.

hirdetés
Közösség
1