Az adatközpontokat is lassítják a CPU-hibák

Az Intel a CPU-sérülékenységek, pontosabban azok hibajavításainak adatközpontokra gyakorolt hatását is megmérte.
 

Amióta januárban kitört a Meltdown és a Spectre CPU-hibák körüli botrány, azóta folyamatosan jelennek meg a hibajavítások. Ezekkel kapcsolatban az egyik hátrány, hogy bizonyos esetekben lassítják a rendszereket, azaz a teljesítményre negatív hatást gyakorolnak. Ennek mértékéről korábban az Intel, a Microsoft és a Red Had is beszámolt már. Mindegyik cég megállapította, hogy a sebességcsökkenés nagysága attól függ, hogy milyen típusú processzorokról, és még inkább milyen alkalmazási területekről van szó. A mérések azt mutatták, hogy az otthoni és irodai felhasználók által használt szoftverek esetében nincsenek drasztikus problémák, ellenben néhány szerveres alkalmazásról ez már nem jelenthető ki egyértelműen. Ezért az Intel azt is megvizsgálta, hogy adatközponti környezetekben mennyivel romlik a rendszerek teljesítménye.
 
Az Intel a legutóbbi tesztjeit Xeon Scalable (Skylake) alapú rendszereken végezte, és azt vizsgálta, hogy a patch-ek milyen hatást gyakorolnak a számítási teljesítményre, a szerveroldali Java alkalmazásokra, és nem utolsó sorban az energiahatékonyságra. Ez utóbbi szempont ugyanis szintén fontos az adatközpontok üzemeltetői számára.


Forrás: Intel
 
A mérési eredmények szerint a teljesítményvesztés átlagosan 0-2 százalék között mozog. Aminél igazán kezd megmutatkozni a patch-ek kedvezőtlen hatása az az OLTP és az adatbázisműveletek. Itt már 4 százalék körül is lehet a visszaesés, ami ilyen környezetekben már komoly fejtörést okozhat. A párhuzamos I/O műveletek esetében pedig még tovább romlik a helyzet, mivel nagy CPU-terhelés mellett a teljesítmény akár 18 százalékkal is eshet. Az Intel mérnökei a legproblémásabb helyzettel a Storage Performance Development Kit (SPDK) esetében találkoztak, ugyanis ennek kapcsán esetenként 25 százalékos sebességcsökkenést mértek. 
Vélemények
 
  1. 3

    A VMware 3D-gyorsítás funkciója kapcsán egy biztonsági hibát kell megszüntetni.

  2. 3

    A Wireshark legújabb biztonsági frissítésével három sebezhetőséget lehet megszüntetni.

  3. 1

    A CoinMiner trójai kriptopénz bányászatba vonja be a linuxos számítógépeket.

 
Partnerhírek
Adat szivároghat a jelkóddal lezárt iPhone-okból

Az Apple új verziójú mobil operációs rendszerében akkor is hozzá lehet férni egyes adatokhoz, ha egyébként a telefont jelkóddal lezárták.

​Az ESET új nagyvállalati portfóliója

Az ESET idén is támogatóként jelent meg Magyarország egyik legnagyobb szabású IT biztonsági rendezvényén, az ITBN 2018. konferencián.

hirdetés
Közösség
1