Alkalmazásbiztonság: az első lépések

A vállalatokon belüli alkalmazásbiztonsági projekteket átfogóan kell végezni, mégis érdemes lehet kicsiben kezdeni.
 

A Micro Focus elemzése szerint az alkalmazások közel négyötöde tartalmaz legalább egy kritikus vagy súlyos sebezhetőséget. Érdemes tehát minden vállalatnál kiemelt figyelmet fordítani arra, hogy rendszeresen megvizsgálják a használatban lévő szoftverek biztonságát, legyen szó akár saját fejlesztésű programokról, akár más gyártók termékeiről. Ahol még nem foglalkoznak külön ezzel a területtel, ott nehézséget okozhat a döntéshozók és a szakemberek számára, hogy miként kezdjenek bele egy átfogó alkalmazásbiztonsági program kialakításába. Ehhez adtak néhány tippet a Micro Focus szakértői.
Térképezzük fel az aktuális állapotot!
 
Ahhoz, hogy megfelelően tudjunk gondoskodni a szoftverek biztonságáról, először egy általános képet kell alkotnunk az aktuális helyzetről. Át kell tekintenünk, hogy kiket érint a terület, és mely kollégákat kell bevonni a kapcsolódó döntések meghozatalába. Ha a szervezet rendelkezik saját fejlesztői csapattal, akkor meg kell vizsgálni, hogy ők milyen szinten foglalkoznak a szoftverek biztonságával: milyen lépéseket tesznek a sérülékenységek feltárásáért, és hogyan illeszkedik a fejlesztési ciklusba a biztonság. Természetesen azt is nyilván kell tartani, hogy pontosan milyen programokat használ a vállalat, beleértve a webes és mobilos applikációkat. Ezután tanácsos rangsorolni a programokat, hogy a kritikus fontosságú megoldásokkal kezdhessük a vizsgálatot.
 
Érdemes azt is számba venni, hogy milyen szabályozások vonatkoznak a vállalatra, és ezek meghatároznak-e bizonyos feltételeket az alkalmazások biztonságával kapcsolatban, legyen szó belső házirendekről vagy olyan kötelező előírásokról, mint például a GDPR vagy a PCI DSS.
 
Kezdjük kicsiben!
 
Számos vállalatnál egyszerűen azért nem kezdenek bele a szoftverek biztonságának tesztelésébe, mert nem tudják, hogy milyen módszert használjanak, és hogyan induljanak el. Nekik az a legegyszerűbb, ha valamilyen dedikált alkalmazásbiztonsági teszteszközt vesznek igénybe erre a célra. Már számos olyan megoldás van a piacon, amelyek különféle tesztelési metódusok segítségével képesek automatikusan átvizsgálni az alkalmazásokat és a szolgáltatásokat.
 
A vizsgálat lefuttatása után az alkalmazásbiztonsági teszteszköz azonnal megjeleníti az esetleges hibákat és sérülékenységeket, valamint jó esetben osztályozza is azokat fontosság szerint. A szervezetek így rögtön nekiláthatnak azok javításának.
Vélemények
 
  1. 4

    Az Adobe egy biztonsági hibajavítást is belecsempészett az Animate CC legújabb verziójába.

  2. 3

    Az Adobe három biztonsági rést foltozott be az Illustrator alkalmazásán.

  3. 2

    A Buran zsaroló program nem használ igazán új technikákat, mégis komoly károkat képes okozni a számítógépeken.

 
Partnerhírek
Frissítsük a Chrome böngészőt!

Ha Windows, Mac vagy Linux operációs rendszeren használjuk a Chrome böngészőt, akkor azonnal frissítsük a böngészőt a legfrissebb verzióra, mivel a régi változat két sebből is vérzik.

Visszatér az ingyenes Open Academy

November 22-én a megszokott értékekkel és koncepcióval tér vissza az Open Academy.

hirdetés
Közösség
1