Alakul a legnagyobb kiberbiztonsági összefogás

Meghatározó szereplőkkel bővül a tavaly novemberben Párizsban elindított kiberbiztonsági kezdeményezés: a Paris Call.
 

A tavaly novemberben született Paris Call nevű kezdeményezés világméretű összefogásra próbálja sarkallni az állami, az üzleti és a civilszereplőket annak érdekében, hogy közös és összehangolt lépéseket tegyenek a kibertér védelme érdekében.
 
A globális összefogás jelentőségének felismerése persze nem újkeletű. Hasonló megfontolás vezérelte az alapító 34 vezető digitális vállalatot - köztük a Microsoftot, a Dell-t, a HP-t, az Oracle-t és az SAP-t -, amikor megalapították a globális és regionális technológiai vállalatok kibervédelmi erőfeszítéseit közös mederbe terelő CyberSecurity Tech Accordot. A párizsi felhívás viszont ennél is átfogóbb, és az eddigi legnagyobb támogatottságú kezdeményezés: az induláskor 57 ország kormánya írta alá a Paris Call-t, köztük Magyarországé is, továbbá 284 iparági szereplő és 115 civil szervezet.
 
Ez a kör bővült ki jelentősen a 2019-es Forum de la Cybersécurité (FIC) konferencián. A franciaországi Lille-ben megrendezett fórumon a legfontosabb nemzetgazdasági ágazatok meghatározó szereplői csatlakoztak a felhíváshoz: pénzügyi intézmények, közüzemi szolgáltatásokat nyújtó vállalatok, energetikai és gyógyszercégek stb.
 
Az újonnan csatlakozók arra vállalkoznak, hogy egymással és az alapítókkal együttműködve tesznek meg mindent a digitális folyamataik biztonságának erősítése érdekében, útjába állnak a rosszindulatú informatikai eszközök és gyakorlatok elterjedésének, elejét veszik az üzleti célú kémkedésnek és a szellemi tulajdon informatikai eszközökkel történő eltulajdonításának. A Paris Call kiterjed továbbá a politikai választási folyamatok tisztaságának aláásását célzó számítógépes támadások és rosszindulatú aktivitások felderítésére, valamint megakadályozására is.
 
"Ahogy a Tech Accord esetében motorszerepet töltött be a Microsoft, ugyanez a helyzet a Paris Call kezdeményezéssel is. Ráadásul utóbbiban kormányzati és nem kormányzati szereplők vállalnak közös felelősséget" - fogalmazott Bábel Gabriella, a Microsoft Magyarország megbízott ügyvezető igazgatója.
Vélemények
 
  1. 4

    A Microsoft a SharePoint Serverhez két újabb hibajavítást tett elérhetővé.

  2. 4

    A Microsoft rengeteg biztonsági rést foltozott be a webböngészői, különösen az Edge esetében.

  3. 2

    ​A Pots zsaroló program a rendszerfájlokon kívül minden állomány tönkretételére alkalmas, miközben még egy hamis Windows frissítést is kap a nyakába a felhasználó.

 
Partnerhírek
Lehallgathat az iPhone?

Noha az Apple nagy hangsúlyt fektet a biztonságra, még vele is megeshet, hogy hibázik. Most egy programozói hiba varázsolt lehallgató készüléket a iPhone-okból.

Az e-mailek védelme nem ér véget egy erős jelszónál

Az e-mailek fontos részei mindennapi életünknek, mégis kevesen gondolunk bele, miként biztosíthatjuk fiókjainkat a jelszavak beírásán túl.

hirdetés
Közösség
1