Adatbázisokat is leigáz a GandCrab zsaroló program

A GandCrab egy olyan zsaroló program, amely dokumentumok mellett teljes adatbázisokat is képes tönkretenni.
 
hirdetés
A GandCrab zsaroló program a csalók számára jól bevált technikákat alkalmaz. Fájlokat titkosít, majd megzsarolja a felhasználót. Ez a módszer önmagában sajnos már nem szokatlan, viszont e károkozó kapcsán el kell mondani, hogy akár szervereken is komoly problémákat képes okozni. Ennek oka, hogy nem rest teljes adatbázisokat térdre kényszeríteni. Ráadásul mindezt olyan módon teszi, hogy előtte leállítja például az Oracle, a Microsoft SQL Server stb. folyamatait, hogy az adatbázisfájlokhoz hozzáférhessen, és azokat felül tudja írni.
 
A zsaroló program ezt a fajta "leállítós" trükköt számos más alkalmazással is eljátssza. Így például a dokumentumok, táblázatok titkosítása előtt leállítja a Word és az Excel folyamatait. Amikor pedig minden lényeges állományt tönkretett, akkor tájékoztatja a felhasználót a történtekről, és váltságdíjat követel. Ugyanakkor arra vigyáz, hogy a Windows életképes maradjon, azaz lehetőség legyen a fizetésre.
 
A váltságdíj kifizetése ez esetben sem javasolt.
 
Vélemények
 
  1. 3

    A NetBSD fejlesztői két sebezhetőségről számoltak be.

  2. 3

    A SharePoint fejlesztői két biztonsági rést foltoztak be.

  3. 4

    Az Adobe több tucat biztonsági frissítést adott ki az Acrobat, illetve a Reader alkalmazásaihoz.

 
Partnerhírek
G DATA vs. Tamás zsarolóvírusa

Kaptunk egy új zsarolóvírus mintát Tamástól, aki azt írta nekünk, hogy a VirusTotal szerint ezt az új kártevőt egy neves vírusirtó sem tudja megállítani.

Jól fizet a hibavadászat

A legjobban kereső etikus hackerek 2,7-szer jobban keresnek, mint a hazájukban dolgozó szoftverfejlesztő mérnökök – derült ki egy friss felmérésből.

hirdetés
Közösség
1