Adatbázisokat is leigáz a GandCrab zsaroló program

A GandCrab egy olyan zsaroló program, amely dokumentumok mellett teljes adatbázisokat is képes tönkretenni.
 
hirdetés
A GandCrab zsaroló program a csalók számára jól bevált technikákat alkalmaz. Fájlokat titkosít, majd megzsarolja a felhasználót. Ez a módszer önmagában sajnos már nem szokatlan, viszont e károkozó kapcsán el kell mondani, hogy akár szervereken is komoly problémákat képes okozni. Ennek oka, hogy nem rest teljes adatbázisokat térdre kényszeríteni. Ráadásul mindezt olyan módon teszi, hogy előtte leállítja például az Oracle, a Microsoft SQL Server stb. folyamatait, hogy az adatbázisfájlokhoz hozzáférhessen, és azokat felül tudja írni.
 
A zsaroló program ezt a fajta "leállítós" trükköt számos más alkalmazással is eljátssza. Így például a dokumentumok, táblázatok titkosítása előtt leállítja a Word és az Excel folyamatait. Amikor pedig minden lényeges állományt tönkretett, akkor tájékoztatja a felhasználót a történtekről, és váltságdíjat követel. Ugyanakkor arra vigyáz, hogy a Windows életképes maradjon, azaz lehetőség legyen a fizetésre.
 
A váltságdíj kifizetése ez esetben sem javasolt.
 
Vélemények
 
  1. 3

    Az IBM DB2 kapcsán több biztonsági hibajavítás is letölthetővé vált.

  2. 3

    Az Apache ZooKeeper sebezhetősége adatmanipulációra adhat lehetőséget.

  3. 3

    A Joomla! fejlesztői két biztonsági rést foltoztak be.

 
Partnerhírek
Kvantumszámítógép forgatja fel a titkosítás és a kriptovaluták világát

Földi halandónak egyelőre túl bonyolult dolog kvantumszámítógépet építenie, ám szakértők szerint öt éven belül annyira elterjednek ezek az eszközök, hogy gyökerestül felforgatják az életünket.

Turla Mosquito – dominálnak az általános eszközök

A Turla egy hírhedt kémcsoport, amely már legalább tíz éve tevékenykedik. A csoport először még 2008-ban tűnt fel, amikor betört az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumának rendszerébe.

hirdetés
Közösség
1