Adatbázisokat is leigáz a GandCrab zsaroló program

A GandCrab egy olyan zsaroló program, amely dokumentumok mellett teljes adatbázisokat is képes tönkretenni.
 

A GandCrab zsaroló program a csalók számára jól bevált technikákat alkalmaz. Fájlokat titkosít, majd megzsarolja a felhasználót. Ez a módszer önmagában sajnos már nem szokatlan, viszont e károkozó kapcsán el kell mondani, hogy akár szervereken is komoly problémákat képes okozni. Ennek oka, hogy nem rest teljes adatbázisokat térdre kényszeríteni. Ráadásul mindezt olyan módon teszi, hogy előtte leállítja például az Oracle, a Microsoft SQL Server stb. folyamatait, hogy az adatbázisfájlokhoz hozzáférhessen, és azokat felül tudja írni.
 
A zsaroló program ezt a fajta "leállítós" trükköt számos más alkalmazással is eljátssza. Így például a dokumentumok, táblázatok titkosítása előtt leállítja a Word és az Excel folyamatait. Amikor pedig minden lényeges állományt tönkretett, akkor tájékoztatja a felhasználót a történtekről, és váltságdíjat követel. Ugyanakkor arra vigyáz, hogy a Windows életképes maradjon, azaz lehetőség legyen a fizetésre.
 
A váltságdíj kifizetése ez esetben sem javasolt.
 
Vélemények
 
  1. 4

    A Drupal fejlesztői két veszélyes biztonsági rést foltoztak be.

  2. 3

    A WinSCP-hez egy biztonsági frissítés vált letölthetővé.

  3. 1

    A Windtail trójai a Mac-gépekre jelent veszélyt, mivel azokon egy hátsó kaput létesít, ami további károkozásokhoz járulhat hozzá.

 
Partnerhírek
Office 365 pár száz forintért?

Ugyan jól hangzik, hogy egy életre szóló előfizetést kaphatunk a Microsoft népszerű irodai programcsomagjához csupán háromszáz forintért, de átverésről van szó, amelynek végén akár személyes adataink is veszélybe kerülhetnek.

​Amikor a rendőrséget támadja a zsarolóvírus

Amikor bűnözők áldozatává válunk, olyankor a rendőrséghez fordulunk segítségért. De kihez fordul a rendőrség, amikor mondjuk egy zsarolóvírus bénítja meg a rendszereit?

hirdetés
Közösség
1