Adatbázisokat is leigáz a GandCrab zsaroló program

A GandCrab egy olyan zsaroló program, amely dokumentumok mellett teljes adatbázisokat is képes tönkretenni.
 

A GandCrab zsaroló program a csalók számára jól bevált technikákat alkalmaz. Fájlokat titkosít, majd megzsarolja a felhasználót. Ez a módszer önmagában sajnos már nem szokatlan, viszont e károkozó kapcsán el kell mondani, hogy akár szervereken is komoly problémákat képes okozni. Ennek oka, hogy nem rest teljes adatbázisokat térdre kényszeríteni. Ráadásul mindezt olyan módon teszi, hogy előtte leállítja például az Oracle, a Microsoft SQL Server stb. folyamatait, hogy az adatbázisfájlokhoz hozzáférhessen, és azokat felül tudja írni.
 
A zsaroló program ezt a fajta "leállítós" trükköt számos más alkalmazással is eljátssza. Így például a dokumentumok, táblázatok titkosítása előtt leállítja a Word és az Excel folyamatait. Amikor pedig minden lényeges állományt tönkretett, akkor tájékoztatja a felhasználót a történtekről, és váltságdíjat követel. Ugyanakkor arra vigyáz, hogy a Windows életképes maradjon, azaz lehetőség legyen a fizetésre.
 
A váltságdíj kifizetése ez esetben sem javasolt.
 
Vélemények
 
  1. 3

    A VMware 3D-gyorsítás funkciója kapcsán egy biztonsági hibát kell megszüntetni.

  2. 3

    A Wireshark legújabb biztonsági frissítésével három sebezhetőséget lehet megszüntetni.

  3. 1

    A CoinMiner trójai kriptopénz bányászatba vonja be a linuxos számítógépeket.

 
Partnerhírek
Adat szivároghat a jelkóddal lezárt iPhone-okból

Az Apple új verziójú mobil operációs rendszerében akkor is hozzá lehet férni egyes adatokhoz, ha egyébként a telefont jelkóddal lezárták.

​Az ESET új nagyvállalati portfóliója

Az ESET idén is támogatóként jelent meg Magyarország egyik legnagyobb szabású IT biztonsági rendezvényén, az ITBN 2018. konferencián.

hirdetés
Közösség
1