Adatbázisokat is leigáz a GandCrab zsaroló program

A GandCrab egy olyan zsaroló program, amely dokumentumok mellett teljes adatbázisokat is képes tönkretenni.
 
hirdetés
A GandCrab zsaroló program a csalók számára jól bevált technikákat alkalmaz. Fájlokat titkosít, majd megzsarolja a felhasználót. Ez a módszer önmagában sajnos már nem szokatlan, viszont e károkozó kapcsán el kell mondani, hogy akár szervereken is komoly problémákat képes okozni. Ennek oka, hogy nem rest teljes adatbázisokat térdre kényszeríteni. Ráadásul mindezt olyan módon teszi, hogy előtte leállítja például az Oracle, a Microsoft SQL Server stb. folyamatait, hogy az adatbázisfájlokhoz hozzáférhessen, és azokat felül tudja írni.
 
A zsaroló program ezt a fajta "leállítós" trükköt számos más alkalmazással is eljátssza. Így például a dokumentumok, táblázatok titkosítása előtt leállítja a Word és az Excel folyamatait. Amikor pedig minden lényeges állományt tönkretett, akkor tájékoztatja a felhasználót a történtekről, és váltságdíjat követel. Ugyanakkor arra vigyáz, hogy a Windows életképes maradjon, azaz lehetőség legyen a fizetésre.
 
A váltságdíj kifizetése ez esetben sem javasolt.
 
Vélemények
 
  1. 3

    Az OpenSSH-hoz egy biztonsági patch vált letölthetővé.

  2. 3

    A VMware Workstation és a Fusion kapcsán egy sérülékenységre derült fény.

  3. 3

    Az Adobe Creative Cloud egy közepes veszélyességű biztonsági hibától vált meg.

 
Partnerhírek
Beszállítótól kerülhettek volna ki a Tesla, Fiat, VW adatai

​Egy nagy szervezet adataihoz legkönnyebb partnerei kevésbé védett kapuin keresztül bejutni. Ez a tény nemrég egy sor autógyártó számára vált majdnem igazi rémálommá.

6 tipp a biztonságos nyaraláshoz

​Legyen az a Balaton vagy a horvát tengerpart, a legtöbben a nyaralásra is magukkal viszik az okostelefonjukat és akár a notebookjukat.

hirdetés
Közösség
1