A vírusterjesztők is rákaptak a Minecraftra

​A Minecraft nemcsak a lelkes játékosok figyelmét vonja magára világszerte, hanem a csalók érdeklődését is felkelti.
 

A Kaspersky kutatói ismét különféle alkalmazásokat elemeztek biztonsági szempontból. Többek között Google Play áruházból letölthető olyan appokat is, amelyek látszólag Minecrafthoz készült modok voltak. A vizsgálat során a szakemberek több olyan kártékony alkalmazást találtak, amelyek vagy reklámprogramokat terjesztettek, vagy ellopták az érintett készülékeken megadott, közösségi média fiókokhoz használt hitelesítő adatokat.
 
A problémás appok többsége kéretlen hirdetések megjelenítésére alkalmas, amivel igencsak sok bosszúságot tudnak okozni. Ezeket az alkalmazásokat még csak meg sem kell nyitni ahhoz, hogy a reklámok megjelenjenek. Sőt, ezek az appok olyan további modulokkal is bővülhetnek, amik lehetővé teszik az alkalmazások ikonjainak elrejtését, egy webböngésző megnyitását, YouTube videók lejátszását vagy alkalmazásoldalak megjelenítését a Google Playen.
 
A Kaspersky kutatói két olyan modcsomagot is találtak, melyek ígért funkciói ugyan működtek, de közbe-közbe teljes képernyős hirdetéseket jelenítettek meg. Ezeken kívül számos más olyan alkalmazásra is ráakadtak a szakértők, amelyek a közösségi média fiókokhoz megadott hitelesítő adatokat lovasítják meg. E károkozások során leginkább a Facebook és a TikTok ismertségével igyekeznek visszaélni a csalók.
 

"Az alkalmazások hivatalos áruházakból való törlésével sajnálatos módon nem mindig sikerül győzelmet aratni. Azt tapasztaljuk, hogy a fejlesztők új, módosított verziókat töltenek fel az áruházba - más néven és másik fejlesztői fiókból. Éppen ezért erősen ajánljuk egy olyan megbízható biztonsági megoldás telepítését, amellyel megelőzhető a veszélyes programok letöltése. Ha már ebben a korai szakaszban cselekszünk, akkor elkerülhetjük a potenciális fenyegetéseket, és a játék élvezetére koncentrálhatunk"

- mondta Tóth Árpád, a Kaspersky magyarországi igazgatója.
 
A biztonsági cég szakemberei a következőket ajánlják a kártékony alkalmazások elleni védekezéshez:
 • Ne töltsön le modokat gyanús oldalakról. A támadók jól tudják, hogy az emberek vágynak az ingyenesen elérhető appokra, és ki is használják ezt.
 • Telepítsen víruskeresőt a telefonjára, amit játék közben se kapcsoljon ki.
 • Ha probléma merül fel, akkor első lépésként a felhasználónak meg kell találnia a kártékony appot. A Beállítások menüben az eszköz megjeleníti az alkalmazások teljes listáját, ahonnan jó esetben törölhető a nemkívánatos szoftver. (Egyes esetekben nehezebb lehet a kártékony appok eltávolítása.)
Vélemények
 
 1. 3

  A NETGEAR egy közepes veszélyességű sérülékenységről számolt be.

 2. 3

  Az IBM QRadar SIEM-hez egy jelentős biztonsági frissítőcsomag vált elérhetővé.

 3. 3

  ​A Lockbit.YEB zsarolóvírus a szerverek és a szerveralkalmazások esetében is komoly pusztításra képes.

 
Partnerhírek
Így kezelhetjük az árnyékinformatika biztonsági kockázatait

A táv- és hibrid munka korszakában egyre égetőbb problémává válik, ha az alkalmazottak nem engedélyezett hardvereket és szoftvereket használnak.

A távozó munkavállalók közel fele magával visz vállalati adatokat

A kilépő vagy elbocsátott munkavállalók közel fele titokban letölt, elment, továbbküld vagy kiszivárogtat munkával kapcsolatos dokumentumokat, mielőtt elhagyja régi munkahelyét.

hirdetés
Közösség