A vírusterjesztők is rákaptak a Minecraftra

​A Minecraft nemcsak a lelkes játékosok figyelmét vonja magára világszerte, hanem a csalók érdeklődését is felkelti.
 

A Kaspersky kutatói ismét különféle alkalmazásokat elemeztek biztonsági szempontból. Többek között Google Play áruházból letölthető olyan appokat is, amelyek látszólag Minecrafthoz készült modok voltak. A vizsgálat során a szakemberek több olyan kártékony alkalmazást találtak, amelyek vagy reklámprogramokat terjesztettek, vagy ellopták az érintett készülékeken megadott, közösségi média fiókokhoz használt hitelesítő adatokat.
 
A problémás appok többsége kéretlen hirdetések megjelenítésére alkalmas, amivel igencsak sok bosszúságot tudnak okozni. Ezeket az alkalmazásokat még csak meg sem kell nyitni ahhoz, hogy a reklámok megjelenjenek. Sőt, ezek az appok olyan további modulokkal is bővülhetnek, amik lehetővé teszik az alkalmazások ikonjainak elrejtését, egy webböngésző megnyitását, YouTube videók lejátszását vagy alkalmazásoldalak megjelenítését a Google Playen.
 
A Kaspersky kutatói két olyan modcsomagot is találtak, melyek ígért funkciói ugyan működtek, de közbe-közbe teljes képernyős hirdetéseket jelenítettek meg. Ezeken kívül számos más olyan alkalmazásra is ráakadtak a szakértők, amelyek a közösségi média fiókokhoz megadott hitelesítő adatokat lovasítják meg. E károkozások során leginkább a Facebook és a TikTok ismertségével igyekeznek visszaélni a csalók.
 

"Az alkalmazások hivatalos áruházakból való törlésével sajnálatos módon nem mindig sikerül győzelmet aratni. Azt tapasztaljuk, hogy a fejlesztők új, módosított verziókat töltenek fel az áruházba - más néven és másik fejlesztői fiókból. Éppen ezért erősen ajánljuk egy olyan megbízható biztonsági megoldás telepítését, amellyel megelőzhető a veszélyes programok letöltése. Ha már ebben a korai szakaszban cselekszünk, akkor elkerülhetjük a potenciális fenyegetéseket, és a játék élvezetére koncentrálhatunk"

- mondta Tóth Árpád, a Kaspersky magyarországi igazgatója.
 
A biztonsági cég szakemberei a következőket ajánlják a kártékony alkalmazások elleni védekezéshez:
 • Ne töltsön le modokat gyanús oldalakról. A támadók jól tudják, hogy az emberek vágynak az ingyenesen elérhető appokra, és ki is használják ezt.
 • Telepítsen víruskeresőt a telefonjára, amit játék közben se kapcsoljon ki.
 • Ha probléma merül fel, akkor első lépésként a felhasználónak meg kell találnia a kártékony appot. A Beállítások menüben az eszköz megjeleníti az alkalmazások teljes listáját, ahonnan jó esetben törölhető a nemkívánatos szoftver. (Egyes esetekben nehezebb lehet a kártékony appok eltávolítása.)
Vélemények
 
 1. 4

  Az NVIDIA fontos biztonsági frissítést tett letölthetővé grafikus driverekhez.

 2. 4

  Az OpenLDAP kapcsán egy biztonsági hibára derült fény.

 3. 1

  ​A Hermwiz féreg meglehetősen gyorsan képes terjedni a helyi hálózatokba.

 
Partnerhírek
A technológiai fejlődés jövője

Az ESET új megközelítéssel és kiemelkedő véleményvezérekkel mutatja be, hogyan látja a technológia fejlődésének jövőjét.

Biztonsági hibák a Lenovo notebookokban

Az ESET kutatói három olyan sebezhetőséget fedeztek fel és elemeztek ki, amelyek a Lenovo gyártmányú laptopokat érintik.

hirdetés
Közösség