A mobilokat is kifekteti a pornó

Tavaly a mobil eszközöket ért támadások negyede felnőtt tartalmakkal kecsegtető weboldalakon keresztül következett be.
 

A felnőtteknek szóló tartalmak a legtöbbször könnyen eladják magukat. Ezt a kiberbűnözés is pontosan tudja, és ki is használja. A Kaspersky Lab szakértői a legutóbbi tanulmányuk elkészítésekor azt vizsgálták meg, hogy miként használják a kiberbűnözők a "tizennyolc karikás" tartalmakat a céljaik eléréséhez.
 
Kiderült, hogy a pornó igencsak aktív téma a mobilfenyegetések világában is. A kutatás során a szakemberek 23 olyan malware családot azonosítottak, amelyek felnőtteknek szóló tartalmakkal leplezték a valódi funkcióikat.
 
A felmérések azt mutatják, hogy amikor a felhasználók ismeretlen pornó alkalmazást töltenek le, akkor a legnagyobb kockázata az ún. clicker fertőzéseknek van. Ez azt jelenti, hogy a kártékony program a fertőzés után átirányításokat végez nemkívánatos weblapokra, előfizet emelt díjas szolgáltatásokra stb.


Forrás: Kaspersky Lab
 
A pornóvideók mögé rejtett trójai programok napjaink legelterjedtebb mobil károkozói. Ezeket követik a rootolásra is alkalmas kártevők, valamint a zsarolóvírusok. Az utóbbiak gyakran jelennek meg ismert pornó oldalak applikációinak meghamisított verzióiban. Sok esetben zárolják a készülék képernyőjét mondván illegális tartalmat észleltek az eszközön. Ezt követően pénzt követelnek, gyakorta pénzbírság címén. A módszer nem új keletű, hiszen korábban a PC-k világában is hódítottak ilyen típusú kártevők.


Forrás: Kaspersky Lab
 
"Habár nem mondhatjuk, hogy a pornó tematikájú mobil alkalmazások technikailag nagyon különböznének más applikációktól, de azért van néhány sajátosságuk. Az áldozatok pedig kétszer is meggondolják, hogy jelezzék a támadást a hatóságok felé. Ez az egyik oka annak, hogy ilyen sok pornó alapú támadást tapasztalhatunk. A másik ok sokkal egyszerűbb: az emberek egyre több tartalmat fogyasztanak mobil készülékeken keresztül. Többek között felnőtt tartalmat is" - mondta Roman Unuchek, a Kaspersky Lab biztonsági szakértője.
 
Végül következzen néhány alapvető jó tanács a károk megelőzése érdekében:
 • Használjon megbízható tartalomszolgáltatót.
 • Ne telepítsen ismeretlen forrásból származó alkalmazást, még akkor sem, ha remek ajánlatnak tűnik.
 • Ne használjon lopott fiókot pornó oldalakhoz.
 • Használjon megbízható védelmi alkalmazást.
Vélemények
 
 1. 3

  A VMware 3D-gyorsítás funkciója kapcsán egy biztonsági hibát kell megszüntetni.

 2. 3

  A Wireshark legújabb biztonsági frissítésével három sebezhetőséget lehet megszüntetni.

 3. 1

  A CoinMiner trójai kriptopénz bányászatba vonja be a linuxos számítógépeket.

 
Partnerhírek
Adat szivároghat a jelkóddal lezárt iPhone-okból

Az Apple új verziójú mobil operációs rendszerében akkor is hozzá lehet férni egyes adatokhoz, ha egyébként a telefont jelkóddal lezárták.

​Az ESET új nagyvállalati portfóliója

Az ESET idén is támogatóként jelent meg Magyarország egyik legnagyobb szabású IT biztonsági rendezvényén, az ITBN 2018. konferencián.

hirdetés
Közösség
1