100 ezer dolláros hiba

​A Google 100 ezer dollár jutalomban részesítette azt a biztonsági kutatót, aki a Chrome OS védelmét térdre kényszerítette.
 
hirdetés
A Google 2015 márciusában jelentette be, hogy 100 ezer dollárral fogja jutalmazni azokat, akik a Chrome OS kapcsán sikeres támadást mutatnak be, méghozzá olyan módon, hogy a hacker perzisztens jelenléte is biztosított lesz a kiszemelt rendszeren. (Korábban is volt hasonló kezdeményezés, de akkor még 50 ezer dollár volt a pénzdíj.)
 
A szabályok között szerepel, hogy a kutatók által feltárt sérülékenységeket etikus módon kell kezelni, és azokat csak a Google-lel lehet megosztani. A leírásban szereplő támadás kivitelezését több sérülékenység kihasználásával is meg lehet valósítani. Ezt tette az a (Gzob Qq néven tevékenykedő) szakember is, aki a Chrome OS-t alaposan megizzasztotta.
 
A biztonsági kutató összesen öt sebezhetőséget tárt fel, és azokat olyan módon láncolta össze, hogy végül minden tekintetben megfelelt a Google hibavadász programjában szereplő követelményeknek. Először a V8 JavaScript motorban mutatott ki egy hibát, aztán jogosultsági szint emelést hajtott végre a PageState révén, hogy a network_diag összetevőn keresztül kódinjektálást tudjon megvalósítani. Ezt követően a crash_reporter, valamint a cryptohomed komponensek hibáinak kiaknázásával "symlink traversal" típusú műveleteket végzett. Mindennek az lett az eredménye, hogy perzisztens módon, teljes mértékben át tudta venni az irányítást a Chrome OS felett.
 
A szakember szeptember 18-án értesítette a Google-t, amely végül október 27-én adta ki a fenti hibáktól mentes Chrome OS 62-öt. A vállalat október 11-én értesítette a kutatót az örömteli hírről, miszerint jár a 100 ezer dollár.
 
Egyébként nem ez volt az első ilyen nagyságrendű jutalom. Egy évvel ezelőtt szintén a Chrome OS-ben feltárt sérülékenységek után fizetett ki ekkora összeget a Google. 2014-ben pedig a Pwnium hackerversenyen ítélt oda 150 ezer dollárt az egyik versenyzőnek.
Vélemények
 
  1. 3

    Az IBM DB2 kapcsán több biztonsági hibajavítás is letölthetővé vált.

  2. 3

    Az Apache ZooKeeper sebezhetősége adatmanipulációra adhat lehetőséget.

  3. 3

    A Joomla! fejlesztői két biztonsági rést foltoztak be.

 
Partnerhírek
Kvantumszámítógép forgatja fel a titkosítás és a kriptovaluták világát

Földi halandónak egyelőre túl bonyolult dolog kvantumszámítógépet építenie, ám szakértők szerint öt éven belül annyira elterjednek ezek az eszközök, hogy gyökerestül felforgatják az életünket.

Turla Mosquito – dominálnak az általános eszközök

A Turla egy hírhedt kémcsoport, amely már legalább tíz éve tevékenykedik. A csoport először még 2008-ban tűnt fel, amikor betört az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumának rendszerébe.

hirdetés
Közösség
1