Vonalkódokkal is terjedhetnek a vírusok

Manapság vonalkódokkal úton-útfélen találkozunk. De vajon mi történik akkor, ha egy hacker elkezd gondolkodni a vonalkódtechnikában rejlő lehetőségeken?
hirdetés
Nagyon sok informatikai rendszerben jutnak kisebb-nagyobb szerephez a vonalkódok. Különösen fontosak a logisztika és a kereskedelem számára, hiszen jelentősen egyszerűbbé tesznek egyes folyamatokat. Egy kínai biztonsági kutató úgy gondolta, hogy érdemes alaposabban is szemügyre venni a vonalkódtechnikában rejlő lehetőségeket, és megvizsgálni, hogy az milyen kockázatokat vet fel a mindennapokban. Ugyan már korábban is voltak hasonló vizsgálatok, de a mostani elemzés elég részletes képet fest a potenciális veszélyekről.

Minden rendelkezésre áll

Megannyi szabvány gondoskodik arról, hogy a vonalkódok generálása és beolvasása a lehetőségekhez mérten gördülékenyen, egységes módon történhessen meg. Vannak olyan formátumok, amelyek csak számok "kódolását" teszik lehetővé, de például a gyakorta használt Code128 típusú vonalkódok minden olyan karaktert támogatnak, amire egy hackernek szüksége lehet. A kínai kutató ezen az úton indult el, és megpróbált olyan vonalkódokat összeállítani, amelyek mögött valójában végrehajtható parancsok voltak. (Nem használt 2D-s, pl. QR-kódokat.)

A Code128 szesztémája publikusan elérhető, de megannyi szoftver is létezik, amik ilyen típusú vonalkódok összeállítására alkalmasak. A biztonsági szakember elsősorban azt használta ki, hogy a vonalkódokba vezérlőkarakterek is beépíthetők. Első lépésként elérte, hogy egy vonalkód segítségével a CTRL+O billentyűkombinációhoz köthető megnyitás művelet elvégezhető legyen. Mint kiderült, ha a vonalkódot olyan alkalmazásba szkenneli be, amely támogatja a CTRL+O (vagy bármely más) kombinációt, akkor a módszer működik, és feltárul a fájlmegnyitáshoz szükséges dialógusablak. Persze ettől ez még nem jelent túlságosan nagy kockázatot, ezért a szakember tovább vizsgálódott.

Ennek csak a vírusterjesztők örülnek

Második lépésként a Motorola által kialakított ADF-et (Advanced Data Formatting) vette górcső alá, amivel már komplexebb utasításokat volt képes lefuttatni. Először elérte, hogy a WIN+R billentyűkombináció működjön, azaz a futtatás ablak megjelenjen. Majd a vonalkódba beillesztette a "c", "m", "d", karaktereket és máris egy parancssoros ablakhoz jutott. Egyetlen kis bükkenő akadt: a vonalkód szkennelése gyorsabb volt, mint a felhasználói adatbevitel, ezért a "cmd" még azelőtt élesedett, mielőtt a futtatásra szolgáló ablak megjelent volna. Ugyanakkor ez sem okozott gondot, mivel az ADF tartalmaz egy késleltető (sleep) parancsot, amivel a probléma áthidalhatóvá vált. 

A kísérlet további részében a kutató azt vizsgálta, hogy vonalkódokkal miként lehet elősegíteni tetszőleges programok terjesztését. Kiderült, hogy ez sem vészes mutatvány, ugyanis az alábbi karaktersorozat révén automatikusan letölthető bármilyen fájl, ami aztán el is indítható.


A vonalkódos hackelések során kezdetben meglehetősen sok szkennelésre (vonalkódra) volt szükség ahhoz, hogy érdemleges műveletvégrehajtás legyen elérhető. Azonban az ADF lehetőséget ad szabályok kombinálására, amivel a fenti FTP-s vírusterjesztés mindössze négy vonalkóddal megvalósíthatóvá vált. 

Mit jelent mindez a gyakorlatban?

Arra ugyan nem kell számítani, hogy az áruházakban tömegesen jelennek meg a hackerek a vonalkódjaikkal, de a vizsgálat rávilágított arra, hogy egy potenciális támadási vektorról van szó. A fejlesztőknek a vonalkódolvasókra úgy kell tekinteniük, mintha azok billentyűzetek volnának (sokszor így is jelennek meg a rendszereszközök között), és ennek megfelelő védelemmel kell ellátniuk a vonalkódos beolvasásokból származó bemeneti adatokat. Különösen azon szkenpontokra kell figyelni, amelyek bárki számára elérhetők. Ilyenek például az áruházak árellenőrző olvasói. A kutató szerint a lehetőségekhez mérten célszerű letiltani az ADF-támogatását, és a billentyűkombinációk szűrésére fokozott figyelmet kell szentelni.
   
Címlapról

Vigyázat! Az Ön billentyűzetét is lehallgathatják

Számos vezeték nélküli billentyűzet bizonyult sebezhetőnek egy biztonsági kutatás során. Kiderült, hogy az olcsóbb billentyűzetek közül számos semmiféle titkosítást nem alkalmaz.
Gyorssegély
 
Antivírus: Avast |  AVG |  Malwarebytes | 
Tűzfal: Comodo |  ZoneAlarm
Mentés: Cobian Backup
Online: ESET |  Bitdefender |  Norton |  Panda
hirdetés

Prémium hírcsatorna

 1. A Siemens SIMATIC WinCC rendszer kapcsán két sebezhetőségről hullt le a lepel.

 2. A DB2 kapcsán két sebezhetőségre figyelmeztetett az IBM.

 3. A Kerberos KDC (Key Distribution Center) egy DoS támadásokra lehetőséget adó sebezhetőséget tartalmaz.

 4. A Perl egy közepes veszélyességű biztonsági hiba miatt szorul frissítésre.

 5. A Xen kapcsán két sebezhetőségről hullt le a lepel.

 6. A Troldesh trójai a fertőzött számítógép feltérképezését követően fájlok titkosításába kezd.

 7. A Spraxeth féreg elsősorban hálózati megosztásokon keresztül terjed, és egy hátsó kapuval veszélyezteti a számítógépeket.

 8. A Ransomcrypt zsaroló program egy szimpla szöveges fájl révén közli a követeléseit a felhasználóval.

 9. Amint a Pycerine trójai minden számára fontos adatot ellopott a fertőzött számítógépről, megsemmisíti önmagát.

 10. A Cryptolocker zsaroló program készítői mostantól e-mailben hajlandóak kommunikálni az áldozatukul eső felhasználókkal.

Partnerhírek

 1. Az ESET szakértőinek tanácsa, hogyan védjük meg magunkat és gyermekeinket a hamis közösségi profilok jelentette veszélyektől.

 2. 3n

  Az ESET júniusi listájára egy olyan kártékony szerzemény is felkerült, amely webböngészők manipulálásával és a felhasználók ártalmas weboldalakra történő vezetésével segíti a vírusterjesztőket.

 3. 9n

  Számos fejlesztő próbálkozik a felhasználók megtévesztésével, hogy rávegyék őket a hasznosnak látszó alkalmazásaik letöltésére.

 4. 15n

  Az elmúlt év során az ESET több alkalommal detektálta és elemezte azt az SBDH névre hallgató eszközkészletet, amely célzott kiberkémkedésekben kapott szerepet.

 5. 28n

  Fogkefe? Megvan. Törölköző? Megvan. Laptop, okostelefon, táblagép? Megvan.

 6. 1h

  Felismerhetetlen adattárolók, leejtett gépek és a zsarolóvírusok is gondot okozhatnak.

 7. 1h

  A PiK-SYS Kft. évről-évre megrendezésre kerülő nyári IT biztonsági szemináriuma idén 2016.06.29-én, “Intelligencia és együttműködés az IT biztonságban” címmel kerül megtartásra.

 8. 1h

  Első helyre ugrott előre a ScriptAttachment trójai, amely fertőzött e-mailek mellékletében terjed, és javarészt zsaroló kártevőket terjeszt.

 9. 1h

  A labdarúgó Európa-bajnokságra utazó szurkolókat folyamatosan figyelmeztetik a különböző biztonsági intézkedések fontosságára és betartására, de vajon biztonságban vannak-e az itthoni szurkolók?

 10. 1h

  Június közepén kerül megrendezésre az Open Academy, amely közösségi keretek között kínál ingyenes továbbképzési lehetőséget több száz informatikus szakember számára.

Eseménynaptár
Hacktivity 2016 10.21.
ISF’s 27th Annual World Congress 10.22.
hirdetés
Isidor Club
 
 

Biztonságportál Prémium

Isidor Biztonsági Központ