Vonalkódokkal is terjedhetnek a vírusok

Manapság vonalkódokkal úton-útfélen találkozunk. De vajon mi történik akkor, ha egy hacker elkezd gondolkodni a vonalkódtechnikában rejlő lehetőségeken?
hirdetés
Nagyon sok informatikai rendszerben jutnak kisebb-nagyobb szerephez a vonalkódok. Különösen fontosak a logisztika és a kereskedelem számára, hiszen jelentősen egyszerűbbé tesznek egyes folyamatokat. Egy kínai biztonsági kutató úgy gondolta, hogy érdemes alaposabban is szemügyre venni a vonalkódtechnikában rejlő lehetőségeket, és megvizsgálni, hogy az milyen kockázatokat vet fel a mindennapokban. Ugyan már korábban is voltak hasonló vizsgálatok, de a mostani elemzés elég részletes képet fest a potenciális veszélyekről.

Minden rendelkezésre áll

Megannyi szabvány gondoskodik arról, hogy a vonalkódok generálása és beolvasása a lehetőségekhez mérten gördülékenyen, egységes módon történhessen meg. Vannak olyan formátumok, amelyek csak számok "kódolását" teszik lehetővé, de például a gyakorta használt Code128 típusú vonalkódok minden olyan karaktert támogatnak, amire egy hackernek szüksége lehet. A kínai kutató ezen az úton indult el, és megpróbált olyan vonalkódokat összeállítani, amelyek mögött valójában végrehajtható parancsok voltak. (Nem használt 2D-s, pl. QR-kódokat.)

A Code128 szesztémája publikusan elérhető, de megannyi szoftver is létezik, amik ilyen típusú vonalkódok összeállítására alkalmasak. A biztonsági szakember elsősorban azt használta ki, hogy a vonalkódokba vezérlőkarakterek is beépíthetők. Első lépésként elérte, hogy egy vonalkód segítségével a CTRL+O billentyűkombinációhoz köthető megnyitás művelet elvégezhető legyen. Mint kiderült, ha a vonalkódot olyan alkalmazásba szkenneli be, amely támogatja a CTRL+O (vagy bármely más) kombinációt, akkor a módszer működik, és feltárul a fájlmegnyitáshoz szükséges dialógusablak. Persze ettől ez még nem jelent túlságosan nagy kockázatot, ezért a szakember tovább vizsgálódott.

Ennek csak a vírusterjesztők örülnek

Második lépésként a Motorola által kialakított ADF-et (Advanced Data Formatting) vette górcső alá, amivel már komplexebb utasításokat volt képes lefuttatni. Először elérte, hogy a WIN+R billentyűkombináció működjön, azaz a futtatás ablak megjelenjen. Majd a vonalkódba beillesztette a "c", "m", "d", karaktereket és máris egy parancssoros ablakhoz jutott. Egyetlen kis bükkenő akadt: a vonalkód szkennelése gyorsabb volt, mint a felhasználói adatbevitel, ezért a "cmd" még azelőtt élesedett, mielőtt a futtatásra szolgáló ablak megjelent volna. Ugyanakkor ez sem okozott gondot, mivel az ADF tartalmaz egy késleltető (sleep) parancsot, amivel a probléma áthidalhatóvá vált. 

A kísérlet további részében a kutató azt vizsgálta, hogy vonalkódokkal miként lehet elősegíteni tetszőleges programok terjesztését. Kiderült, hogy ez sem vészes mutatvány, ugyanis az alábbi karaktersorozat révén automatikusan letölthető bármilyen fájl, ami aztán el is indítható.


A vonalkódos hackelések során kezdetben meglehetősen sok szkennelésre (vonalkódra) volt szükség ahhoz, hogy érdemleges műveletvégrehajtás legyen elérhető. Azonban az ADF lehetőséget ad szabályok kombinálására, amivel a fenti FTP-s vírusterjesztés mindössze négy vonalkóddal megvalósíthatóvá vált. 

Mit jelent mindez a gyakorlatban?

Arra ugyan nem kell számítani, hogy az áruházakban tömegesen jelennek meg a hackerek a vonalkódjaikkal, de a vizsgálat rávilágított arra, hogy egy potenciális támadási vektorról van szó. A fejlesztőknek a vonalkódolvasókra úgy kell tekinteniük, mintha azok billentyűzetek volnának (sokszor így is jelennek meg a rendszereszközök között), és ennek megfelelő védelemmel kell ellátniuk a vonalkódos beolvasásokból származó bemeneti adatokat. Különösen azon szkenpontokra kell figyelni, amelyek bárki számára elérhetők. Ilyenek például az áruházak árellenőrző olvasói. A kutató szerint a lehetőségekhez mérten célszerű letiltani az ADF-támogatását, és a billentyűkombinációk szűrésére fokozott figyelmet kell szentelni.
   
Biztonságportál Prémium belépés
Gyorssegély
 
Antivírus: Avast |  AVG |  Malwarebytes | 
Tűzfal: Comodo |  ZoneAlarm
Mentés: Cobian Backup
Online: ESET |  Bitdefender |  Norton |  Panda
hirdetés

Prémium hírcsatorna

 1. A Xen egy olyan hibát tartalmaz, amely szolgáltatásmegtagadási támadások kockázatát veti fel.

 2. Az Adobe Connect egy közepes veszélyességű sérülékenység miatt szorul frissítésre.

 3. A Bucbi nevű zsaroló program öt bitcoint követel azért, hogy a tönkretett fájlok helyreállíthatóvá váljanak.

 4. Az OpenBSD-hez egy biztonsági hibajavítás vált letölthetővé.

 5. A Wireshark több közepes veszélyességű sebezhetőség miatt szorul frissítésre.

 6. A Cryptolocker zsaroló program anonim módon próbálja behajtani a követeléseit a felhasználóktól.

 7. A cURL kapcsán egy olyan hibát kell megszüntetni, amely biztonsági megkötések megkerülését teheti lehetővé.

 8. A Tronariv trójai elektronikus levelek mellékletében terjed, és a fertőzés után számos nemkívánatos művelet végrehajtására válik alkalmassá.

 9. A Wortrik trójai FTP- és levelezőszervereket is ostromol a fertőzött számítógépekről.

 10. A Duuzer trójai adatlopásból és hátsó kapu kiépítéséből is kiveszi a részét, ezért többféle kockázatot is felvet.

Partnerhírek

 1. 1n

  Az ESET kutatói felfedeztek egy olyan kártékony kódot, amely legalább 2008 óta elkerülte az internetbiztonsági szakemberek figyelmét.

 2. 13n

  Az ESET kiadta a legfrissebb vírustoplistáját, amelyen érdekes változások történtek.

 3. 21n

  Az ESET szakértői a zsarolóvírusok működési mechanizmusa és a megelőzési folyamatok lehetőségei mellett megvizsgálták az újfajta kiberbűnözési trend több aspektusát is.

 4. 27n

  A KÜRT fejlesztői műhelyében született technológiák és termékek lehetővé tették, hogy a hazai piac egyik legsikeresebb információbiztonsági cége olyan nemzetközi piacokra is kiléphessen, mint például az USA vagy Kína

 5. 1h

  2016 márciusában nemcsak visszatért, de át is vette a vezetést a Nemucod trójai, a zsarolóvírusok legfőbb terjesztője.

 6. 1h

  A folyamatosan növekvő és egyre kifinomultabb támadások miatt, valamint a biztonságtudatos gondolkodás erősítése érdekében az ESET és a KÜRT biztonságtechnológiai cég közös szakmai útmutatással nyújt segítséget.

 7. 1h

  Megjelent a Balabit tevékenység felügyeleti megoldásának legfrissebb verziója, mely mostantól a Microsoft nyilvános felhő környezetében is képes a felhasználói aktivitások valós idejű monitorozására.

 8. 1h

  Az ESET biztonságtechnológiai cég kutatói a Linuxos rendszereket támadó Kaiten nevű kártevő új, továbbfejlesztett változatát fedezték fel.

 9. 1h

  2016 februárjában is a Bundpil féreg okozta a legtöbb fertőzést, és immár több mint fél éve vezeti a vírusok toplistáját.

 10. 2h

  Általános vélekedés és jótanács volt a biztonsági szakemberektől, hogy az igazán fontos adatainkat tartalmazó számítógépeket, vagy azok hálózatát ne csatlakoztassuk az internethez, így megvédhetjük őket a rosszindulatú adatlopó kártevőktől.

hirdetés
Isidor Club
 
 

Biztonságportál Prémium

Isidor Biztonsági Központ