Vonalkódokkal is terjedhetnek a vírusok

Manapság vonalkódokkal úton-útfélen találkozunk. De vajon mi történik akkor, ha egy hacker elkezd gondolkodni a vonalkódtechnikában rejlő lehetőségeken?
hirdetés
Nagyon sok informatikai rendszerben jutnak kisebb-nagyobb szerephez a vonalkódok. Különösen fontosak a logisztika és a kereskedelem számára, hiszen jelentősen egyszerűbbé tesznek egyes folyamatokat. Egy kínai biztonsági kutató úgy gondolta, hogy érdemes alaposabban is szemügyre venni a vonalkódtechnikában rejlő lehetőségeket, és megvizsgálni, hogy az milyen kockázatokat vet fel a mindennapokban. Ugyan már korábban is voltak hasonló vizsgálatok, de a mostani elemzés elég részletes képet fest a potenciális veszélyekről.

Minden rendelkezésre áll

Megannyi szabvány gondoskodik arról, hogy a vonalkódok generálása és beolvasása a lehetőségekhez mérten gördülékenyen, egységes módon történhessen meg. Vannak olyan formátumok, amelyek csak számok "kódolását" teszik lehetővé, de például a gyakorta használt Code128 típusú vonalkódok minden olyan karaktert támogatnak, amire egy hackernek szüksége lehet. A kínai kutató ezen az úton indult el, és megpróbált olyan vonalkódokat összeállítani, amelyek mögött valójában végrehajtható parancsok voltak. (Nem használt 2D-s, pl. QR-kódokat.)

A Code128 szesztémája publikusan elérhető, de megannyi szoftver is létezik, amik ilyen típusú vonalkódok összeállítására alkalmasak. A biztonsági szakember elsősorban azt használta ki, hogy a vonalkódokba vezérlőkarakterek is beépíthetők. Első lépésként elérte, hogy egy vonalkód segítségével a CTRL+O billentyűkombinációhoz köthető megnyitás művelet elvégezhető legyen. Mint kiderült, ha a vonalkódot olyan alkalmazásba szkenneli be, amely támogatja a CTRL+O (vagy bármely más) kombinációt, akkor a módszer működik, és feltárul a fájlmegnyitáshoz szükséges dialógusablak. Persze ettől ez még nem jelent túlságosan nagy kockázatot, ezért a szakember tovább vizsgálódott.

Ennek csak a vírusterjesztők örülnek

Második lépésként a Motorola által kialakított ADF-et (Advanced Data Formatting) vette górcső alá, amivel már komplexebb utasításokat volt képes lefuttatni. Először elérte, hogy a WIN+R billentyűkombináció működjön, azaz a futtatás ablak megjelenjen. Majd a vonalkódba beillesztette a "c", "m", "d", karaktereket és máris egy parancssoros ablakhoz jutott. Egyetlen kis bükkenő akadt: a vonalkód szkennelése gyorsabb volt, mint a felhasználói adatbevitel, ezért a "cmd" még azelőtt élesedett, mielőtt a futtatásra szolgáló ablak megjelent volna. Ugyanakkor ez sem okozott gondot, mivel az ADF tartalmaz egy késleltető (sleep) parancsot, amivel a probléma áthidalhatóvá vált. 

A kísérlet további részében a kutató azt vizsgálta, hogy vonalkódokkal miként lehet elősegíteni tetszőleges programok terjesztését. Kiderült, hogy ez sem vészes mutatvány, ugyanis az alábbi karaktersorozat révén automatikusan letölthető bármilyen fájl, ami aztán el is indítható.


A vonalkódos hackelések során kezdetben meglehetősen sok szkennelésre (vonalkódra) volt szükség ahhoz, hogy érdemleges műveletvégrehajtás legyen elérhető. Azonban az ADF lehetőséget ad szabályok kombinálására, amivel a fenti FTP-s vírusterjesztés mindössze négy vonalkóddal megvalósíthatóvá vált. 

Mit jelent mindez a gyakorlatban?

Arra ugyan nem kell számítani, hogy az áruházakban tömegesen jelennek meg a hackerek a vonalkódjaikkal, de a vizsgálat rávilágított arra, hogy egy potenciális támadási vektorról van szó. A fejlesztőknek a vonalkódolvasókra úgy kell tekinteniük, mintha azok billentyűzetek volnának (sokszor így is jelennek meg a rendszereszközök között), és ennek megfelelő védelemmel kell ellátniuk a vonalkódos beolvasásokból származó bemeneti adatokat. Különösen azon szkenpontokra kell figyelni, amelyek bárki számára elérhetők. Ilyenek például az áruházak árellenőrző olvasói. A kutató szerint a lehetőségekhez mérten célszerű letiltani az ADF-támogatását, és a billentyűkombinációk szűrésére fokozott figyelmet kell szentelni.
   
Gyorssegély
 
Antivírus: Avast |  AVG |  Malwarebytes | 
Tűzfal: Comodo |  ZoneAlarm
Mentés: Cobian Backup
Online: ESET |  Bitdefender |  Norton |  Panda
hirdetés

Prémium hírcsatorna

 1. Az Apple iOS esetében ismét frissítésre vn szükség.

 2. Az OpenSSL három sérülékenység miatt válhat megbéníthatóvá.

 3. A VMware vRealize Automation két sebezhetőség miatt szorul frissítésre.

 4. A MantisBT egy olyan hibát rejt, amely XSS-alapú támadásokra adhat módot.

 5. A Zombrari trójai a fertőzött számítógépeken a beállított DNS-kiszolgáló címével ügyeskedik.

 6. A WordPress kapcsán két sebezhetőséget szüntettek meg a fejlesztők.

 7. A Prifou trójai a webböngészők manipulálásával éri el, hogy a felhasználó elé tudjon tárni bosszantó reklámokat.

 8. A Ransomcrypt zsaroló program készítői igyekeztek a lehető legjobban leegyszerűsíteni a váltságdíj kifizetését.

 9. A Remvio trójai még csak arra sem veszi a fáradtságot, hogy a saját fájlját felmásolja a rendszerre. Ehelyett inkább adatlopásra koncentrál.

 10. A Cartcapa trójai az egyszerűsége ellenére meglehetősen nagy hatalmat tud adni a támadók kezébe.

Partnerhírek

 1. 1n

  A kiberbűnözők a jövőben a Facebook és a LinkedIn oldalait is felhasználhatják majd hasonló kártevők irányítására.

 2. 2n

  Az ESET júliusi listájának új szereplője a Defo, amely az általános észlelési gyűjtőneve az MS-DOS platformon futó kártékony programkódoknak.

 3. 22n

  Az ESET szakértőjének tanácsai arról, mi mindent kell tudnunk, mielőtt belevágunk a jegyvadászatba.

 4. 29n

  Az ESET szakértőinek tanácsa, hogyan védjük meg magunkat és gyermekeinket a hamis közösségi profilok jelentette veszélyektől.

 5. 1h

  Az ESET júniusi listájára egy olyan kártékony szerzemény is felkerült, amely webböngészők manipulálásával és a felhasználók ártalmas weboldalakra történő vezetésével segíti a vírusterjesztőket.

 6. 1h

  Számos fejlesztő próbálkozik a felhasználók megtévesztésével, hogy rávegyék őket a hasznosnak látszó alkalmazásaik letöltésére.

 7. 1h

  Az elmúlt év során az ESET több alkalommal detektálta és elemezte azt az SBDH névre hallgató eszközkészletet, amely célzott kiberkémkedésekben kapott szerepet.

 8. 1h

  Fogkefe? Megvan. Törölköző? Megvan. Laptop, okostelefon, táblagép? Megvan.

 9. 1h

  Felismerhetetlen adattárolók, leejtett gépek és a zsarolóvírusok is gondot okozhatnak.

 10. 2h

  A PiK-SYS Kft. évről-évre megrendezésre kerülő nyári IT biztonsági szemináriuma idén 2016.06.29-én, “Intelligencia és együttműködés az IT biztonságban” címmel kerül megtartásra.

hirdetés
Isidor Club
 
 

Biztonságportál Prémium

Isidor Biztonsági Központ