Tucatnyi app fertőzte az androidos mobilokat

Több mint egy tucat kártékony mobil alkalmazás jutott át a Google Play áruházának védelmén, és fertőzte ezerszámra a készülékeket.
hirdetés
A Brain Test nevű károkozócsalád tavaly jelent meg, és kifejezetten Android alapú okostelefonokat, illetve táblagépeket kezdett fertőzni. Szeptemberben elsőként a Check Point kutatóinak tűnt fel a szerzemény néhány olyan alkalmazásban, amelyek a Google hivatalos alkalmazásáruházából is letölthetők voltak. Miután a biztonsági cég értesítette a Google-t az ártalmas programokról, az azonnal eltávolította a problémás app-okat. Aztán októberben a Lookout kutatói fedeztek fel olyan alkalmazásokat a Play áruházban, amelyek szintén a Brain Testhez kapcsolódtak. Vagyis a Google-nek nem sikerült olyan technikákat bevezetnie, amelyek képesek lettek volna felismerni az ilyen típusú, nemkívánatos alkalmazásokat. Még rosszabb hír, hogy még most sem áll rendelkezésre ilyen védelem, legalábbis ezt támasztja alá az, hogy a Lookout szakemberei további 13 kártékony programra akadtak a vizsgálataik során.
 
A Lookout szerint a csalók meglehetősen kifinomult módszereket alkalmaztak, hogy rejtve tudjanak maradni. Vélhetőleg már 2-3 hónappal ezelőtt közzétettek néhány alkalmazást, köztük játékokat is, amelyek teljesen ártalmatlanok voltak. Csakhogy karácsony előtt néhány nappal ezek a szoftverek egy olyan frissítést kaptak, amitől mindjárt más színben tűntek fel. Elkezdtek önálló életre kelni, és különféle alkalmazásokat töltöttek le a Play áruházból, majd értékelték is azokat. Ezzel a csalók elérték, hogy több más program is mind nagyobb letöltésszámmal rendelkezett, miközben az értékelések soha nem estek 4 csillag alá. Volt olyan alkalmazás, amelyhez már több tízezer telepítés tartozott.


Két fertőzött alkalmazás - Forrás: Lookout
 
A Brain Test által fertőzött alkalmazások rootolt készülékeken különösen nagy zűrt tudtak okozni azáltal, hogy a System partícióra is beköltöztek, ami még gyári reset alkalmával sem íródik felül. A fertőzés során egy PNG fájl letöltésére került sor, amely nem egy képet tartalmazott, hanem egy titkosított APK-csomagot. A problémás alkalmazás ezt dekódolta, majd a rootolt készüléken, root jogosultságok birtokában bemásolta azt a /system/priv-app nevű mappába. Emellett a data/data/[...]/ könyvtárba is dolgozott.

A fertőzött alkalmazások:
Cake Blast
Jump Planet
Honeycomb
Crazy Block
Crazy Jelly
Tiny Puzzle
Ninja Hook
Piggy Jump
Just Fire
Eat Bubble
Hit Planet
Cake Tower
Drag Box
 
A szóban forgó károkozók eddig elsősorban alkalmazásterjesztést végeztek, de a szakemberek szerint tulajdonképpen bármire hadra foghatók voltak. A legmagasabb szintű jogosultság birtokában teljesen uralták a készülékeket, és minden bizonnyal még most is több ezer mobilon lehetnek rajt. A Lookout a fertőzött készülékek tulajdonosainak azt javasolta, hogy ha rendelkezésre áll, akkor próbáljanak gyárilag kiadott ROM-frissítéssel operálni. Szerencsés esetben ez megtehető egy PC-ről is.
 
A Google az elmúlt időszakban nagyon sokat fejlesztett a Play védelmén. A legtöbb biztonsági szakember is azt javasolja, hogy ebből az áruházból szerezzük be a szoftvereket, mert ez a legbiztonságosabb. Ugyanakkor a mostani eset is arra világít rá, hogy a hivatalos áruházban is résen kell lenni. 
   
Gyorssegély
 
Antivírus: Avast |  AVG |  Malwarebytes | 
Tűzfal: Comodo |  ZoneAlarm
Mentés: Cobian Backup
Online: ESET |  Bitdefender |  Norton |  Panda
hirdetés

Prémium hírcsatorna

 1. A MantisBT egy olyan hibát rejt, amely XSS-alapú támadásokra adhat módot.

 2. A Zombrari trójai a fertőzött számítógépeken a beállított DNS-kiszolgáló címével ügyeskedik.

 3. A WordPress kapcsán két sebezhetőséget szüntettek meg a fejlesztők.

 4. Az IBM WebSphere Application Server kapcsán az IBM két sérülékenységről számolt be.

 5. A Prifou trójai a webböngészők manipulálásával éri el, hogy a felhasználó elé tudjon tárni bosszantó reklámokat.

 6. A PHP fontos biztonsági frissítésekkel gyarapodott.

 7. A Cisco PIX Firewall egy biztonsági hibát tartalmaz.

 8. A Ransomcrypt zsaroló program készítői igyekeztek a lehető legjobban leegyszerűsíteni a váltságdíj kifizetését.

 9. A Remvio trójai még csak arra sem veszi a fáradtságot, hogy a saját fájlját felmásolja a rendszerre. Ehelyett inkább adatlopásra koncentrál.

 10. A Cartcapa trójai az egyszerűsége ellenére meglehetősen nagy hatalmat tud adni a támadók kezébe.

Partnerhírek

 1. Az ESET júliusi listájának új szereplője a Defo, amely az általános észlelési gyűjtőneve az MS-DOS platformon futó kártékony programkódoknak.

 2. 20n

  Az ESET szakértőjének tanácsai arról, mi mindent kell tudnunk, mielőtt belevágunk a jegyvadászatba.

 3. 27n

  Az ESET szakértőinek tanácsa, hogyan védjük meg magunkat és gyermekeinket a hamis közösségi profilok jelentette veszélyektől.

 4. 1h

  Az ESET júniusi listájára egy olyan kártékony szerzemény is felkerült, amely webböngészők manipulálásával és a felhasználók ártalmas weboldalakra történő vezetésével segíti a vírusterjesztőket.

 5. 1h

  Számos fejlesztő próbálkozik a felhasználók megtévesztésével, hogy rávegyék őket a hasznosnak látszó alkalmazásaik letöltésére.

 6. 1h

  Az elmúlt év során az ESET több alkalommal detektálta és elemezte azt az SBDH névre hallgató eszközkészletet, amely célzott kiberkémkedésekben kapott szerepet.

 7. 1h

  Fogkefe? Megvan. Törölköző? Megvan. Laptop, okostelefon, táblagép? Megvan.

 8. 1h

  Felismerhetetlen adattárolók, leejtett gépek és a zsarolóvírusok is gondot okozhatnak.

 9. 2h

  A PiK-SYS Kft. évről-évre megrendezésre kerülő nyári IT biztonsági szemináriuma idén 2016.06.29-én, “Intelligencia és együttműködés az IT biztonságban” címmel kerül megtartásra.

 10. 2h

  Első helyre ugrott előre a ScriptAttachment trójai, amely fertőzött e-mailek mellékletében terjed, és javarészt zsaroló kártevőket terjeszt.

hirdetés
Isidor Club
 
 

Biztonságportál Prémium

Isidor Biztonsági Központ