Tucatnyi app fertőzte az androidos mobilokat

Több mint egy tucat kártékony mobil alkalmazás jutott át a Google Play áruházának védelmén, és fertőzte ezerszámra a készülékeket.
hirdetés
A Brain Test nevű károkozócsalád tavaly jelent meg, és kifejezetten Android alapú okostelefonokat, illetve táblagépeket kezdett fertőzni. Szeptemberben elsőként a Check Point kutatóinak tűnt fel a szerzemény néhány olyan alkalmazásban, amelyek a Google hivatalos alkalmazásáruházából is letölthetők voltak. Miután a biztonsági cég értesítette a Google-t az ártalmas programokról, az azonnal eltávolította a problémás app-okat. Aztán októberben a Lookout kutatói fedeztek fel olyan alkalmazásokat a Play áruházban, amelyek szintén a Brain Testhez kapcsolódtak. Vagyis a Google-nek nem sikerült olyan technikákat bevezetnie, amelyek képesek lettek volna felismerni az ilyen típusú, nemkívánatos alkalmazásokat. Még rosszabb hír, hogy még most sem áll rendelkezésre ilyen védelem, legalábbis ezt támasztja alá az, hogy a Lookout szakemberei további 13 kártékony programra akadtak a vizsgálataik során.
 
A Lookout szerint a csalók meglehetősen kifinomult módszereket alkalmaztak, hogy rejtve tudjanak maradni. Vélhetőleg már 2-3 hónappal ezelőtt közzétettek néhány alkalmazást, köztük játékokat is, amelyek teljesen ártalmatlanok voltak. Csakhogy karácsony előtt néhány nappal ezek a szoftverek egy olyan frissítést kaptak, amitől mindjárt más színben tűntek fel. Elkezdtek önálló életre kelni, és különféle alkalmazásokat töltöttek le a Play áruházból, majd értékelték is azokat. Ezzel a csalók elérték, hogy több más program is mind nagyobb letöltésszámmal rendelkezett, miközben az értékelések soha nem estek 4 csillag alá. Volt olyan alkalmazás, amelyhez már több tízezer telepítés tartozott.


Két fertőzött alkalmazás - Forrás: Lookout
 
A Brain Test által fertőzött alkalmazások rootolt készülékeken különösen nagy zűrt tudtak okozni azáltal, hogy a System partícióra is beköltöztek, ami még gyári reset alkalmával sem íródik felül. A fertőzés során egy PNG fájl letöltésére került sor, amely nem egy képet tartalmazott, hanem egy titkosított APK-csomagot. A problémás alkalmazás ezt dekódolta, majd a rootolt készüléken, root jogosultságok birtokában bemásolta azt a /system/priv-app nevű mappába. Emellett a data/data/[...]/ könyvtárba is dolgozott.

A fertőzött alkalmazások:
Cake Blast
Jump Planet
Honeycomb
Crazy Block
Crazy Jelly
Tiny Puzzle
Ninja Hook
Piggy Jump
Just Fire
Eat Bubble
Hit Planet
Cake Tower
Drag Box
 
A szóban forgó károkozók eddig elsősorban alkalmazásterjesztést végeztek, de a szakemberek szerint tulajdonképpen bármire hadra foghatók voltak. A legmagasabb szintű jogosultság birtokában teljesen uralták a készülékeket, és minden bizonnyal még most is több ezer mobilon lehetnek rajt. A Lookout a fertőzött készülékek tulajdonosainak azt javasolta, hogy ha rendelkezésre áll, akkor próbáljanak gyárilag kiadott ROM-frissítéssel operálni. Szerencsés esetben ez megtehető egy PC-ről is.
 
A Google az elmúlt időszakban nagyon sokat fejlesztett a Play védelmén. A legtöbb biztonsági szakember is azt javasolja, hogy ebből az áruházból szerezzük be a szoftvereket, mert ez a legbiztonságosabb. Ugyanakkor a mostani eset is arra világít rá, hogy a hivatalos áruházban is résen kell lenni. 
   
Címlapról

Microsoft: nem lesz többé 123456

A Microsoft változtat az eddigi jelszóbiztonsági szabályain. Ezentúl nem enged olyan jelszavakat beállítani, amelyek nagyon gyakoriak és könnyen megfejthetők.
Biztonságportál Prémium belépés
Gyorssegély
 
Antivírus: Avast |  AVG |  Malwarebytes | 
Tűzfal: Comodo |  ZoneAlarm
Mentés: Cobian Backup
Online: ESET |  Bitdefender |  Norton |  Panda
hirdetés

Prémium hírcsatorna

 1. A Cisco IOS XE/XR esetében egy szolgáltatásmegtagadásra lehetőséget adó hibára derült fény.

 2. A Google jelentős biztonsági frissítést adott ki a Chrome böngészőjéhez.

 3. A TYPO3 esetében egy veszélyes sebezhetőséget kell megszüntetni.

 4. A VMware vCenter Server egy XSS-alapú támadásokra lehetőséget adó hibát tartalmaz.

 5. A Xen egy olyan hibát tartalmaz, amely szolgáltatásmegtagadási támadások kockázatát veti fel.

 6. A Bucbi nevű zsaroló program öt bitcoint követel azért, hogy a tönkretett fájlok helyreállíthatóvá váljanak.

 7. A Cryptolocker zsaroló program anonim módon próbálja behajtani a követeléseit a felhasználóktól.

 8. A Tronariv trójai elektronikus levelek mellékletében terjed, és a fertőzés után számos nemkívánatos művelet végrehajtására válik alkalmassá.

 9. A Wortrik trójai FTP- és levelezőszervereket is ostromol a fertőzött számítógépekről.

 10. A Duuzer trójai adatlopásból és hátsó kapu kiépítéséből is kiveszi a részét, ezért többféle kockázatot is felvet.

Partnerhírek

 1. 5n

  Az ESET kutatói felfedeztek egy olyan kártékony kódot, amely legalább 2008 óta elkerülte az internetbiztonsági szakemberek figyelmét.

 2. 16n

  Az ESET kiadta a legfrissebb vírustoplistáját, amelyen érdekes változások történtek.

 3. 25n

  Az ESET szakértői a zsarolóvírusok működési mechanizmusa és a megelőzési folyamatok lehetőségei mellett megvizsgálták az újfajta kiberbűnözési trend több aspektusát is.

 4. 1h

  A KÜRT fejlesztői műhelyében született technológiák és termékek lehetővé tették, hogy a hazai piac egyik legsikeresebb információbiztonsági cége olyan nemzetközi piacokra is kiléphessen, mint például az USA vagy Kína

 5. 1h

  2016 márciusában nemcsak visszatért, de át is vette a vezetést a Nemucod trójai, a zsarolóvírusok legfőbb terjesztője.

 6. 1h

  A folyamatosan növekvő és egyre kifinomultabb támadások miatt, valamint a biztonságtudatos gondolkodás erősítése érdekében az ESET és a KÜRT biztonságtechnológiai cég közös szakmai útmutatással nyújt segítséget.

 7. 1h

  Megjelent a Balabit tevékenység felügyeleti megoldásának legfrissebb verziója, mely mostantól a Microsoft nyilvános felhő környezetében is képes a felhasználói aktivitások valós idejű monitorozására.

 8. 1h

  Az ESET biztonságtechnológiai cég kutatói a Linuxos rendszereket támadó Kaiten nevű kártevő új, továbbfejlesztett változatát fedezték fel.

 9. 2h

  2016 februárjában is a Bundpil féreg okozta a legtöbb fertőzést, és immár több mint fél éve vezeti a vírusok toplistáját.

 10. 2h

  Általános vélekedés és jótanács volt a biztonsági szakemberektől, hogy az igazán fontos adatainkat tartalmazó számítógépeket, vagy azok hálózatát ne csatlakoztassuk az internethez, így megvédhetjük őket a rosszindulatú adatlopó kártevőktől.

hirdetés
Isidor Club
 
 

Biztonságportál Prémium

Isidor Biztonsági Központ