Nem lehet megszabadulni ettől a banki károkozótól

A világszerte nagy számban terjedő Dridex trójai egy új variáns formájában kezdte ostromolni a számítógépeket. A célja viszont mit sem változott: a banki adatlopás maradt fókuszban.
hirdetés
Az IBM X-Force csapatától származó legfrissebb adatok szerint 2015-ben a banki adatlopásra specializálódott, legaktívabban terjedő trójai programok toplistájának dobogós helyein a Dyre, a Neverquest és a Dridex károkozók álltak. Vagyis ezek voltak azon kártékony programok, amelyek a leggyakrabban veszélyeztették a felhasználók bankszámláit. Így aztán amikor ezen kártevőkből jelentősebb verziók jelennek meg, akkor arra a biztonsági szakma hamar felfigyel. Pontosan ez történt a napokban is, amikor az IBM szakemberei arra lettek figyelmesek, hogy a Dyre egy új variáns formájában akadt fent a hálójukon.

Az eddigi elemzések kimutatták, hogy a Dridex legújabb kiadása egyrészt különféle hibajavításokat tartalmaz, másrészt egy-két új technikát támogató komponenssel bővült. Ennek következtében a korábbinál megtévesztőbb módon képes banki adatokat kiszivárogtatni a fertőzött rendszerekről. A mostani trükkje nagymértékben hasonlít a Dyre-nél már régebb óta jelenlévő, felhasználók megtévesztésére és weboldalak manipulálására alkalmas technikákra.

A trükk

A Dridex trójai az esetek többségében kéretlen elektronikus levelekben terjed. A fertőzött küldeményekhez általában egy Office fájl tartozik. A csalók azt állítják, hogy ez a fájl számlát (vagy más pénzügyi dokumentumot) tartalmaz. Amennyiben a címzett bedől a levélben szereplő alaptalan állításoknak, akkor a dokumentum megnyílik a Word alkalmazásban, és megjelenik egy figyelmeztetés, miszerint makrókat kell futtatni. A csalók megpróbálják elérni, hogy a felhasználó engedélyezze a makrófuttatást, ugyanis ezáltal tudják a gépre feljuttatni a Dridex kódját. Ha ez megtörténik, akkor onnantól kezdve szabaddá válik az út a károkozások előtt.

A Dridex készítői elsősorban a banki weboldalakkal kapcsolatos technikáikat fejlesztették tovább. Ennek következtében, amikor a felhasználó egy olyan banki oldalt tölt le valamely böngészőben, amellyel a trójai "kompatibilis", akkor a károkozó rögtön aktivizálódik. Ellentétben a Dyre trójaival, amely proxy-kon keresztül végzi a manipulációkat, az új Dridex a DNS beállításokat módosítgatja, és ilyen módon vezeti a felhasználót egy hamis - az eredetihez megszólalásig hasonlító - banki oldalra. Ezt követően várakozik, hogy az áldozat mit sem sejtve megadja a bejelentkezéshez szükséges adatait. A kártevő szükség esetén még a tokenek által generált, egyszer használatos kódokat is bekéri. Amint ez megtörténik, akkor az adatok az adattolvajok kezébe kerülnek, akiknek a háttérrendszere azonnal megkísérli a bejelentkezést a felhasználó fiókjába. Eközben a banki ügyfél a hamis weboldallal bíbelődik, és nem is sejti, hogy a csalók már kotorásznak a bankszámlája körül.

Mozgalmas élet

A Dridex tavaly erősödött meg igazán különféle trójai programok leszármazottjaként. Oly annyira aktívvá vált, hogy októberben nemzetközi összefogásra volt szükség ahhoz, hogy az általa kialakított botnet hálózatot térdre lehessen kényszeríteni. Sajnos hamar kiderült, hogy ez az akció nem igazán volt sikeres, mivel a kártevő továbbra is aktív maradt. Limor Kessem, az IBM kutatója szerint a Dridex és a Dyre trójai programok mögött két kiberbűnözői csoport áll. Viszont úgy tűnik, hogy ezek megosztják egymással az információikat, illetve a különféle megoldásaikat, ami mindkét károkozót egyre erősebbé és kifinomultabbá teszi.

A Dridex és társai ellen elsősorban naprakészen tartott víruskeresőkkel lehet védekezni, de legalább ilyen fontos a biztonságtudatos internetezés és levelezés is.
   
Gyorssegély
 
Antivírus: Avast |  AVG |  Malwarebytes | 
Tűzfal: Comodo |  ZoneAlarm
Mentés: Cobian Backup
Online: ESET |  Bitdefender |  Norton |  Panda
hirdetés

Prémium hírcsatorna

 1. A phpMyAdmin frissítésével számos veszélyes sebezhetőségnek lehet búcsút inteni.

 2. Az IBM WebSphere Portal adatmanipulációkra és jogosulatlan hozzáférésre lehetőséget adó hibát tartalmaz.

 3. A Munidub trójai egy meglehetősen óvatos kártékony program, amely előkészíti a terepet egyéb, jóval károsabb szerzemények számára.

 4. A WordPress legújabb kiadása számos biztonsági hibát javít.

 5. A Pidgin fontos hibajavításokkal gyarapodott.

 6. A Cisco 8800 Series IP Phones készülékek kapcsán két sebezhetőségre derült fény.

 7. A Shimrat trójai hátsó kapu kiépítésével segíti a támadókat a rendszerek jogosulatlan elérésében.

 8. A Racryptor trójai egy vérbeli orosz zsaroló program, amely helyreállíthatatlan károkat képes előidézni.

 9. A Cryptolocker zsaroló program legújabb variánsa akár 750 dollárt is követelhet az általa tönkretett állományok helyreállításáért.

 10. A Bayads reklámprogram a webböngészőben és azon kívül is képes bosszantó hirdetéseket megjeleníteni.

Partnerhírek

 1. 4n

  A PiK-SYS Kft. évről-évre megrendezésre kerülő nyári IT biztonsági szemináriuma idén 2016.06.29-én, “Intelligencia és együttműködés az IT biztonságban” címmel kerül megtartásra.

 2. 8n

  Első helyre ugrott előre a ScriptAttachment trójai, amely fertőzött e-mailek mellékletében terjed, és javarészt zsaroló kártevőket terjeszt.

 3. 18n

  A labdarúgó Európa-bajnokságra utazó szurkolókat folyamatosan figyelmeztetik a különböző biztonsági intézkedések fontosságára és betartására, de vajon biztonságban vannak-e az itthoni szurkolók?

 4. 23n

  Június közepén kerül megrendezésre az Open Academy, amely közösségi keretek között kínál ingyenes továbbképzési lehetőséget több száz informatikus szakember számára.

 5. 25n

  A zsarolóvírusok újabb hulláma érte el Európát, a szomszédos országok most nagyobb veszélyben vannak.

 6. 1h

  Az ESET kutatói felfedeztek egy olyan kártékony kódot, amely legalább 2008 óta elkerülte az internetbiztonsági szakemberek figyelmét.

 7. 1h

  Az ESET kiadta a legfrissebb vírustoplistáját, amelyen érdekes változások történtek.

 8. 1h

  Az ESET szakértői a zsarolóvírusok működési mechanizmusa és a megelőzési folyamatok lehetőségei mellett megvizsgálták az újfajta kiberbűnözési trend több aspektusát is.

 9. 1h

  A KÜRT fejlesztői műhelyében született technológiák és termékek lehetővé tették, hogy a hazai piac egyik legsikeresebb információbiztonsági cége olyan nemzetközi piacokra is kiléphessen, mint például az USA vagy Kína

 10. 2h

  2016 márciusában nemcsak visszatért, de át is vette a vezetést a Nemucod trójai, a zsarolóvírusok legfőbb terjesztője.

hirdetés
Isidor Club
 
 

Biztonságportál Prémium

Isidor Biztonsági Központ