Nem lehet megszabadulni ettől a banki károkozótól

A világszerte nagy számban terjedő Dridex trójai egy új variáns formájában kezdte ostromolni a számítógépeket. A célja viszont mit sem változott: a banki adatlopás maradt fókuszban.
hirdetés
Az IBM X-Force csapatától származó legfrissebb adatok szerint 2015-ben a banki adatlopásra specializálódott, legaktívabban terjedő trójai programok toplistájának dobogós helyein a Dyre, a Neverquest és a Dridex károkozók álltak. Vagyis ezek voltak azon kártékony programok, amelyek a leggyakrabban veszélyeztették a felhasználók bankszámláit. Így aztán amikor ezen kártevőkből jelentősebb verziók jelennek meg, akkor arra a biztonsági szakma hamar felfigyel. Pontosan ez történt a napokban is, amikor az IBM szakemberei arra lettek figyelmesek, hogy a Dyre egy új variáns formájában akadt fent a hálójukon.

Az eddigi elemzések kimutatták, hogy a Dridex legújabb kiadása egyrészt különféle hibajavításokat tartalmaz, másrészt egy-két új technikát támogató komponenssel bővült. Ennek következtében a korábbinál megtévesztőbb módon képes banki adatokat kiszivárogtatni a fertőzött rendszerekről. A mostani trükkje nagymértékben hasonlít a Dyre-nél már régebb óta jelenlévő, felhasználók megtévesztésére és weboldalak manipulálására alkalmas technikákra.

A trükk

A Dridex trójai az esetek többségében kéretlen elektronikus levelekben terjed. A fertőzött küldeményekhez általában egy Office fájl tartozik. A csalók azt állítják, hogy ez a fájl számlát (vagy más pénzügyi dokumentumot) tartalmaz. Amennyiben a címzett bedől a levélben szereplő alaptalan állításoknak, akkor a dokumentum megnyílik a Word alkalmazásban, és megjelenik egy figyelmeztetés, miszerint makrókat kell futtatni. A csalók megpróbálják elérni, hogy a felhasználó engedélyezze a makrófuttatást, ugyanis ezáltal tudják a gépre feljuttatni a Dridex kódját. Ha ez megtörténik, akkor onnantól kezdve szabaddá válik az út a károkozások előtt.

A Dridex készítői elsősorban a banki weboldalakkal kapcsolatos technikáikat fejlesztették tovább. Ennek következtében, amikor a felhasználó egy olyan banki oldalt tölt le valamely böngészőben, amellyel a trójai "kompatibilis", akkor a károkozó rögtön aktivizálódik. Ellentétben a Dyre trójaival, amely proxy-kon keresztül végzi a manipulációkat, az új Dridex a DNS beállításokat módosítgatja, és ilyen módon vezeti a felhasználót egy hamis - az eredetihez megszólalásig hasonlító - banki oldalra. Ezt követően várakozik, hogy az áldozat mit sem sejtve megadja a bejelentkezéshez szükséges adatait. A kártevő szükség esetén még a tokenek által generált, egyszer használatos kódokat is bekéri. Amint ez megtörténik, akkor az adatok az adattolvajok kezébe kerülnek, akiknek a háttérrendszere azonnal megkísérli a bejelentkezést a felhasználó fiókjába. Eközben a banki ügyfél a hamis weboldallal bíbelődik, és nem is sejti, hogy a csalók már kotorásznak a bankszámlája körül.

Mozgalmas élet

A Dridex tavaly erősödött meg igazán különféle trójai programok leszármazottjaként. Oly annyira aktívvá vált, hogy októberben nemzetközi összefogásra volt szükség ahhoz, hogy az általa kialakított botnet hálózatot térdre lehessen kényszeríteni. Sajnos hamar kiderült, hogy ez az akció nem igazán volt sikeres, mivel a kártevő továbbra is aktív maradt. Limor Kessem, az IBM kutatója szerint a Dridex és a Dyre trójai programok mögött két kiberbűnözői csoport áll. Viszont úgy tűnik, hogy ezek megosztják egymással az információikat, illetve a különféle megoldásaikat, ami mindkét károkozót egyre erősebbé és kifinomultabbá teszi.

A Dridex és társai ellen elsősorban naprakészen tartott víruskeresőkkel lehet védekezni, de legalább ilyen fontos a biztonságtudatos internetezés és levelezés is.
   
Gyorssegély
 
Antivírus: Avast |  AVG |  Malwarebytes | 
Tűzfal: Comodo |  ZoneAlarm
Mentés: Cobian Backup
Online: ESET |  Bitdefender |  Norton |  Panda
hirdetés

Prémium hírcsatorna

 1. Az OpenVPN egy olyan sebezhetőséget tartalmaz, amely adatok jogosulatlan dekódolását segítheti elő.

 2. Az Apple iOS esetében ismét frissítésre vn szükség.

 3. Az OpenSSL három sérülékenység miatt válhat megbéníthatóvá.

 4. A VMware vRealize Automation két sebezhetőség miatt szorul frissítésre.

 5. A MantisBT egy olyan hibát rejt, amely XSS-alapú támadásokra adhat módot.

 6. A Zombrari trójai a fertőzött számítógépeken a beállított DNS-kiszolgáló címével ügyeskedik.

 7. A Prifou trójai a webböngészők manipulálásával éri el, hogy a felhasználó elé tudjon tárni bosszantó reklámokat.

 8. A Ransomcrypt zsaroló program készítői igyekeztek a lehető legjobban leegyszerűsíteni a váltságdíj kifizetését.

 9. A Remvio trójai még csak arra sem veszi a fáradtságot, hogy a saját fájlját felmásolja a rendszerre. Ehelyett inkább adatlopásra koncentrál.

 10. A Cartcapa trójai az egyszerűsége ellenére meglehetősen nagy hatalmat tud adni a támadók kezébe.

Partnerhírek

 1. 3n

  A kiberbűnözők a jövőben a Facebook és a LinkedIn oldalait is felhasználhatják majd hasonló kártevők irányítására.

 2. 5n

  Az ESET júliusi listájának új szereplője a Defo, amely az általános észlelési gyűjtőneve az MS-DOS platformon futó kártékony programkódoknak.

 3. 25n

  Az ESET szakértőjének tanácsai arról, mi mindent kell tudnunk, mielőtt belevágunk a jegyvadászatba.

 4. 1h

  Az ESET szakértőinek tanácsa, hogyan védjük meg magunkat és gyermekeinket a hamis közösségi profilok jelentette veszélyektől.

 5. 1h

  Az ESET júniusi listájára egy olyan kártékony szerzemény is felkerült, amely webböngészők manipulálásával és a felhasználók ártalmas weboldalakra történő vezetésével segíti a vírusterjesztőket.

 6. 1h

  Számos fejlesztő próbálkozik a felhasználók megtévesztésével, hogy rávegyék őket a hasznosnak látszó alkalmazásaik letöltésére.

 7. 1h

  Az elmúlt év során az ESET több alkalommal detektálta és elemezte azt az SBDH névre hallgató eszközkészletet, amely célzott kiberkémkedésekben kapott szerepet.

 8. 2h

  Fogkefe? Megvan. Törölköző? Megvan. Laptop, okostelefon, táblagép? Megvan.

 9. 2h

  Felismerhetetlen adattárolók, leejtett gépek és a zsarolóvírusok is gondot okozhatnak.

 10. 2h

  A PiK-SYS Kft. évről-évre megrendezésre kerülő nyári IT biztonsági szemináriuma idén 2016.06.29-én, “Intelligencia és együttműködés az IT biztonságban” címmel kerül megtartásra.

hirdetés
Isidor Club
 
 

Biztonságportál Prémium

Isidor Biztonsági Központ