Nem lehet megszabadulni ettől a banki károkozótól

A világszerte nagy számban terjedő Dridex trójai egy új variáns formájában kezdte ostromolni a számítógépeket. A célja viszont mit sem változott: a banki adatlopás maradt fókuszban.
hirdetés
Az IBM X-Force csapatától származó legfrissebb adatok szerint 2015-ben a banki adatlopásra specializálódott, legaktívabban terjedő trójai programok toplistájának dobogós helyein a Dyre, a Neverquest és a Dridex károkozók álltak. Vagyis ezek voltak azon kártékony programok, amelyek a leggyakrabban veszélyeztették a felhasználók bankszámláit. Így aztán amikor ezen kártevőkből jelentősebb verziók jelennek meg, akkor arra a biztonsági szakma hamar felfigyel. Pontosan ez történt a napokban is, amikor az IBM szakemberei arra lettek figyelmesek, hogy a Dyre egy új variáns formájában akadt fent a hálójukon.

Az eddigi elemzések kimutatták, hogy a Dridex legújabb kiadása egyrészt különféle hibajavításokat tartalmaz, másrészt egy-két új technikát támogató komponenssel bővült. Ennek következtében a korábbinál megtévesztőbb módon képes banki adatokat kiszivárogtatni a fertőzött rendszerekről. A mostani trükkje nagymértékben hasonlít a Dyre-nél már régebb óta jelenlévő, felhasználók megtévesztésére és weboldalak manipulálására alkalmas technikákra.

A trükk

A Dridex trójai az esetek többségében kéretlen elektronikus levelekben terjed. A fertőzött küldeményekhez általában egy Office fájl tartozik. A csalók azt állítják, hogy ez a fájl számlát (vagy más pénzügyi dokumentumot) tartalmaz. Amennyiben a címzett bedől a levélben szereplő alaptalan állításoknak, akkor a dokumentum megnyílik a Word alkalmazásban, és megjelenik egy figyelmeztetés, miszerint makrókat kell futtatni. A csalók megpróbálják elérni, hogy a felhasználó engedélyezze a makrófuttatást, ugyanis ezáltal tudják a gépre feljuttatni a Dridex kódját. Ha ez megtörténik, akkor onnantól kezdve szabaddá válik az út a károkozások előtt.

A Dridex készítői elsősorban a banki weboldalakkal kapcsolatos technikáikat fejlesztették tovább. Ennek következtében, amikor a felhasználó egy olyan banki oldalt tölt le valamely böngészőben, amellyel a trójai "kompatibilis", akkor a károkozó rögtön aktivizálódik. Ellentétben a Dyre trójaival, amely proxy-kon keresztül végzi a manipulációkat, az új Dridex a DNS beállításokat módosítgatja, és ilyen módon vezeti a felhasználót egy hamis - az eredetihez megszólalásig hasonlító - banki oldalra. Ezt követően várakozik, hogy az áldozat mit sem sejtve megadja a bejelentkezéshez szükséges adatait. A kártevő szükség esetén még a tokenek által generált, egyszer használatos kódokat is bekéri. Amint ez megtörténik, akkor az adatok az adattolvajok kezébe kerülnek, akiknek a háttérrendszere azonnal megkísérli a bejelentkezést a felhasználó fiókjába. Eközben a banki ügyfél a hamis weboldallal bíbelődik, és nem is sejti, hogy a csalók már kotorásznak a bankszámlája körül.

Mozgalmas élet

A Dridex tavaly erősödött meg igazán különféle trójai programok leszármazottjaként. Oly annyira aktívvá vált, hogy októberben nemzetközi összefogásra volt szükség ahhoz, hogy az általa kialakított botnet hálózatot térdre lehessen kényszeríteni. Sajnos hamar kiderült, hogy ez az akció nem igazán volt sikeres, mivel a kártevő továbbra is aktív maradt. Limor Kessem, az IBM kutatója szerint a Dridex és a Dyre trójai programok mögött két kiberbűnözői csoport áll. Viszont úgy tűnik, hogy ezek megosztják egymással az információikat, illetve a különféle megoldásaikat, ami mindkét károkozót egyre erősebbé és kifinomultabbá teszi.

A Dridex és társai ellen elsősorban naprakészen tartott víruskeresőkkel lehet védekezni, de legalább ilyen fontos a biztonságtudatos internetezés és levelezés is.
   
Címlapról

Tovább erősödött a Google védelmi fegyvere

​A Google bejelentette, hogy hadra fogható a Safe Browsing technológia legújabb kiadása, amely a netes csalások és károkozás megelőzésében nyújt segítséget.
Biztonságportál Prémium belépés
Gyorssegély
 
Antivírus: Avast |  AVG |  Malwarebytes | 
Tűzfal: Comodo |  ZoneAlarm
Mentés: Cobian Backup
Online: ESET |  Bitdefender |  Norton |  Panda
hirdetés

Prémium hírcsatorna

 1. Az OpenBSD-hez egy biztonsági hibajavítás vált letölthetővé.

 2. A Wireshark több közepes veszélyességű sebezhetőség miatt szorul frissítésre.

 3. A cURL kapcsán egy olyan hibát kell megszüntetni, amely biztonsági megkötések megkerülését teheti lehetővé.

 4. A Trend Micro OfficeScan egy adatlopásra lehetőséget adó sérülékenységet tartalmaz.

 5. A Tronariv trójai elektronikus levelek mellékletében terjed, és a fertőzés után számos nemkívánatos művelet végrehajtására válik alkalmassá.

 6. A Moodle legújabb frissítésével adatlopásra, adatszivárgásra és adatmanipulációkra lehetőséget adó hibákat lehet megszüntetni.

 7. A Wortrik trójai FTP- és levelezőszervereket is ostromol a fertőzött számítógépekről.

 8. A Duuzer trójai adatlopásból és hátsó kapu kiépítéséből is kiveszi a részét, ezért többféle kockázatot is felvet.

 9. A Ransomcrypt trójai az Enigma ismertségét is felhasználja a rombolása során.

 10. A Raywa trójai egy hátsó kapu létesítésével veszélyezteti a számítógépeket.

Partnerhírek

 1. 19ó

  Az ESET kutatói felfedeztek egy olyan kártékony kódot, amely legalább 2008 óta elkerülte az internetbiztonsági szakemberek figyelmét.

 2. 11n

  Az ESET kiadta a legfrissebb vírustoplistáját, amelyen érdekes változások történtek.

 3. 20n

  Az ESET szakértői a zsarolóvírusok működési mechanizmusa és a megelőzési folyamatok lehetőségei mellett megvizsgálták az újfajta kiberbűnözési trend több aspektusát is.

 4. 26n

  A KÜRT fejlesztői műhelyében született technológiák és termékek lehetővé tették, hogy a hazai piac egyik legsikeresebb információbiztonsági cége olyan nemzetközi piacokra is kiléphessen, mint például az USA vagy Kína

 5. 1h

  2016 márciusában nemcsak visszatért, de át is vette a vezetést a Nemucod trójai, a zsarolóvírusok legfőbb terjesztője.

 6. 1h

  A folyamatosan növekvő és egyre kifinomultabb támadások miatt, valamint a biztonságtudatos gondolkodás erősítése érdekében az ESET és a KÜRT biztonságtechnológiai cég közös szakmai útmutatással nyújt segítséget.

 7. 1h

  Megjelent a Balabit tevékenység felügyeleti megoldásának legfrissebb verziója, mely mostantól a Microsoft nyilvános felhő környezetében is képes a felhasználói aktivitások valós idejű monitorozására.

 8. 1h

  Az ESET biztonságtechnológiai cég kutatói a Linuxos rendszereket támadó Kaiten nevű kártevő új, továbbfejlesztett változatát fedezték fel.

 9. 1h

  2016 februárjában is a Bundpil féreg okozta a legtöbb fertőzést, és immár több mint fél éve vezeti a vírusok toplistáját.

 10. 2h

  Általános vélekedés és jótanács volt a biztonsági szakemberektől, hogy az igazán fontos adatainkat tartalmazó számítógépeket, vagy azok hálózatát ne csatlakoztassuk az internethez, így megvédhetjük őket a rosszindulatú adatlopó kártevőktől.

hirdetés
Isidor Club
 
 

Biztonságportál Prémium

Isidor Biztonsági Központ