Megelőzéssel lehet kihúzni a romboló vírusok méregfogát

Magyarországon is tömegesen terjednek a felhasználók adatait titkosítással hozzáférhetetlenné tevő zsaroló programok. Néhány jó tanács következik a károk megelőzéséhez.
hirdetés
Zsaroló programok által okozott fertőzésekkel kapcsolatban a KÜRT Zrt.-hez az elmúlt hónapokban több száz megkeresés érkezett. A váltságdíjat követelő programok (ransomware) ellen a mai napig nincs tökéletes védelem. Ezért a megelőzésnek ebben az esetben is óriási a szerepe.

Egy zsaroló program fertőzése után az értékes állományok mind használhatatlanná, megnyithatatlanná válnak. Gyakran furcsa neveket és kiterjesztéseket kapnak. Ezt követően megjelenik egy üzenet, miszerint adatainkat titkosították, de megfelelő összeg ellenében visszakaphatjuk őket. A váltságdíjak eltérőek, de akár százezres nagyságrendűek is lehetnek. A legelkeserítőbb, hogy a fizetés sem garancia arra, hogy valóban viszontlátjuk a hozzáférhetetlenné tett adatainkat.

"Tapasztalataink szerint nagyon komoly károkat okoznak a CTB-Locker és a hasonló zsaroló vírusok. Sajnos még a legfejlettebb adatmentő megoldásokkal sem lehet minden esetben visszaállítani az elérhetetlenné vált fájlokat. Szakembereink folyamatosan dolgoznak azon, hogy megoldást találjunk a helyreállításra, és csökkenteni tudjuk a teljes adatvesztés kockázatát. Nem lehet eléggé hangsúlyozni viszont a jelenleg egyetlen hatásos ellenszer, a megelőzés fontosságát" - mondta Kertész Zoltán, a KÜRT Adatmentés üzletág vezetője.

Megelőzési tanácsok

1. Mentsünk offline, amit csak tudunk DVD-re, külső meghajtóra, stb.

2. Legyen feltelepítve a számítógépekre, okostelefonokra, tabletekre legalább egy biztonsági szoftver. Ennek vírusleíró adatbázisát rendszeresen frissítsük, hiszen a vírusok folyamatosan változnak, így csak naprakész védelmi rendszernek van esélye a hatékony védekezésre.

3. Győződjünk meg róla, hogy a biztonsági szoftverünk többrétegű védelemmel rendelkezik: hálózati, illetve fájlszintű védelemmel is.

4. Használjunk tűzfalat! Ha ugyanis a ransomware programnak sikerül kicseleznie az antivírus programot, akkor a tűzfalunk még figyelmeztethet, és megakadályozhatja a kártékony szoftvert abban, hogy egy úgynevezett Command and Control (C&C) vezérlőszerverhez kapcsolódjon, majd utasításokat fogadjon a támadóktól.

5. Állítsuk be a számítógépen a "Visszaállítási pont létrehozása" funkciót. Ez ugyan nem ad teljes körű védelmet a vírusok ellen, de a KÜRT adatmentő mérnökeinek tapasztalata szerint javítja az esélyeinket. A segítségével és speciális megoldásokkal esetenként helyre lehet állítani egyes fájltípusokat a kártevő által végzett titkosítás után.

6. Fedjük fel a rejtett fájlkiterjesztéseket, mert a titkosító vírus gyakran érkezik e-mailben küldött ".PDF.EXE" kiterjesztésű fájlban. A Windows alapbeállítása szerint az ismert fájlkiterjesztéseket elrejti. Ha engedélyezzük ezek megjelenítését, akkor szabad szemmel is egyszerűbben felismerhetők lesznek a gyanús fájlok.

7. A kártékony programok sokszor az operációs rendszer, a böngésző, illetve a különböző böngésző bővítmények sérülékenységeit használják ki, ezért ezeket is rendszeresen frissíteni kell.

8. A Cryptolocker szoftverek nem egyszer RDP-kapcsolatokon keresztül is fertőznek. Ha nincs szükségünk erre a funkcióra, akkor tiltsuk le.

A hálózatok védelme

A hálózatos rendszerek védelme érdekében a legfontosabb teendők: vírusvédelem, tűzfal, szalagos mentés és a felhasználók oktatása. A biztonsági cég szerint szalagos mentési rendszer esetén a lementett adatokat a technológiából fakadóan a károkozó nem képes titkosítani. Természetesen ehhez szigorú szabályozást kell kialakítani, amit be is kell tartani. Mindenki csak és kizárólag központi tárterületre dolgozhat (ezeket a tárterületeket menteni szükséges). Amennyiben kliensgépen tárolnak a felhasználók adatokat, azok elveszhetnek, ezért a kliensekről még "egészséges" állapotukban image mentést kell készíteni, ami egy esetleges támadás esetén megkönnyíti és felgyorsítja a visszaállítást.

Amint észlelhető valamelyik gépen a fertőzés, azt azonnal el kell távolítani a hálózatból a további fertőzések megelőzése érdekében. Megfelelő mentési eljárást kell használni. Például: hétfőtől-péntekig inkrementális mentés, hétvégén teljes heti mentés, négyhetente havi mentés. A mentéseket elkülönítetten célszerű tárolni, mert gyakran előfordul, hogy a zsaroló programok azokban is kárt tesznek. 
   
Biztonságportál Prémium belépés
Gyorssegély
 
Antivírus: Avast |  AVG |  Malwarebytes | 
Tűzfal: Comodo |  ZoneAlarm
Mentés: Cobian Backup
Online: ESET |  Bitdefender |  Norton |  Panda
hirdetés

Prémium hírcsatorna

 1. A Xen egy olyan hibát tartalmaz, amely szolgáltatásmegtagadási támadások kockázatát veti fel.

 2. Az Adobe Connect egy közepes veszélyességű sérülékenység miatt szorul frissítésre.

 3. A Bucbi nevű zsaroló program öt bitcoint követel azért, hogy a tönkretett fájlok helyreállíthatóvá váljanak.

 4. Az OpenBSD-hez egy biztonsági hibajavítás vált letölthetővé.

 5. A Wireshark több közepes veszélyességű sebezhetőség miatt szorul frissítésre.

 6. A Cryptolocker zsaroló program anonim módon próbálja behajtani a követeléseit a felhasználóktól.

 7. A cURL kapcsán egy olyan hibát kell megszüntetni, amely biztonsági megkötések megkerülését teheti lehetővé.

 8. A Tronariv trójai elektronikus levelek mellékletében terjed, és a fertőzés után számos nemkívánatos művelet végrehajtására válik alkalmassá.

 9. A Wortrik trójai FTP- és levelezőszervereket is ostromol a fertőzött számítógépekről.

 10. A Duuzer trójai adatlopásból és hátsó kapu kiépítéséből is kiveszi a részét, ezért többféle kockázatot is felvet.

Partnerhírek

 1. 2n

  Az ESET kutatói felfedeztek egy olyan kártékony kódot, amely legalább 2008 óta elkerülte az internetbiztonsági szakemberek figyelmét.

 2. 13n

  Az ESET kiadta a legfrissebb vírustoplistáját, amelyen érdekes változások történtek.

 3. 22n

  Az ESET szakértői a zsarolóvírusok működési mechanizmusa és a megelőzési folyamatok lehetőségei mellett megvizsgálták az újfajta kiberbűnözési trend több aspektusát is.

 4. 28n

  A KÜRT fejlesztői műhelyében született technológiák és termékek lehetővé tették, hogy a hazai piac egyik legsikeresebb információbiztonsági cége olyan nemzetközi piacokra is kiléphessen, mint például az USA vagy Kína

 5. 1h

  2016 márciusában nemcsak visszatért, de át is vette a vezetést a Nemucod trójai, a zsarolóvírusok legfőbb terjesztője.

 6. 1h

  A folyamatosan növekvő és egyre kifinomultabb támadások miatt, valamint a biztonságtudatos gondolkodás erősítése érdekében az ESET és a KÜRT biztonságtechnológiai cég közös szakmai útmutatással nyújt segítséget.

 7. 1h

  Megjelent a Balabit tevékenység felügyeleti megoldásának legfrissebb verziója, mely mostantól a Microsoft nyilvános felhő környezetében is képes a felhasználói aktivitások valós idejű monitorozására.

 8. 1h

  Az ESET biztonságtechnológiai cég kutatói a Linuxos rendszereket támadó Kaiten nevű kártevő új, továbbfejlesztett változatát fedezték fel.

 9. 1h

  2016 februárjában is a Bundpil féreg okozta a legtöbb fertőzést, és immár több mint fél éve vezeti a vírusok toplistáját.

 10. 2h

  Általános vélekedés és jótanács volt a biztonsági szakemberektől, hogy az igazán fontos adatainkat tartalmazó számítógépeket, vagy azok hálózatát ne csatlakoztassuk az internethez, így megvédhetjük őket a rosszindulatú adatlopó kártevőktől.

hirdetés
Isidor Club
 
 

Biztonságportál Prémium

Isidor Biztonsági Központ