Megelőzéssel lehet kihúzni a romboló vírusok méregfogát

Magyarországon is tömegesen terjednek a felhasználók adatait titkosítással hozzáférhetetlenné tevő zsaroló programok. Néhány jó tanács következik a károk megelőzéséhez.
hirdetés
Zsaroló programok által okozott fertőzésekkel kapcsolatban a KÜRT Zrt.-hez az elmúlt hónapokban több száz megkeresés érkezett. A váltságdíjat követelő programok (ransomware) ellen a mai napig nincs tökéletes védelem. Ezért a megelőzésnek ebben az esetben is óriási a szerepe.

Egy zsaroló program fertőzése után az értékes állományok mind használhatatlanná, megnyithatatlanná válnak. Gyakran furcsa neveket és kiterjesztéseket kapnak. Ezt követően megjelenik egy üzenet, miszerint adatainkat titkosították, de megfelelő összeg ellenében visszakaphatjuk őket. A váltságdíjak eltérőek, de akár százezres nagyságrendűek is lehetnek. A legelkeserítőbb, hogy a fizetés sem garancia arra, hogy valóban viszontlátjuk a hozzáférhetetlenné tett adatainkat.

"Tapasztalataink szerint nagyon komoly károkat okoznak a CTB-Locker és a hasonló zsaroló vírusok. Sajnos még a legfejlettebb adatmentő megoldásokkal sem lehet minden esetben visszaállítani az elérhetetlenné vált fájlokat. Szakembereink folyamatosan dolgoznak azon, hogy megoldást találjunk a helyreállításra, és csökkenteni tudjuk a teljes adatvesztés kockázatát. Nem lehet eléggé hangsúlyozni viszont a jelenleg egyetlen hatásos ellenszer, a megelőzés fontosságát" - mondta Kertész Zoltán, a KÜRT Adatmentés üzletág vezetője.

Megelőzési tanácsok

1. Mentsünk offline, amit csak tudunk DVD-re, külső meghajtóra, stb.

2. Legyen feltelepítve a számítógépekre, okostelefonokra, tabletekre legalább egy biztonsági szoftver. Ennek vírusleíró adatbázisát rendszeresen frissítsük, hiszen a vírusok folyamatosan változnak, így csak naprakész védelmi rendszernek van esélye a hatékony védekezésre.

3. Győződjünk meg róla, hogy a biztonsági szoftverünk többrétegű védelemmel rendelkezik: hálózati, illetve fájlszintű védelemmel is.

4. Használjunk tűzfalat! Ha ugyanis a ransomware programnak sikerül kicseleznie az antivírus programot, akkor a tűzfalunk még figyelmeztethet, és megakadályozhatja a kártékony szoftvert abban, hogy egy úgynevezett Command and Control (C&C) vezérlőszerverhez kapcsolódjon, majd utasításokat fogadjon a támadóktól.

5. Állítsuk be a számítógépen a "Visszaállítási pont létrehozása" funkciót. Ez ugyan nem ad teljes körű védelmet a vírusok ellen, de a KÜRT adatmentő mérnökeinek tapasztalata szerint javítja az esélyeinket. A segítségével és speciális megoldásokkal esetenként helyre lehet állítani egyes fájltípusokat a kártevő által végzett titkosítás után.

6. Fedjük fel a rejtett fájlkiterjesztéseket, mert a titkosító vírus gyakran érkezik e-mailben küldött ".PDF.EXE" kiterjesztésű fájlban. A Windows alapbeállítása szerint az ismert fájlkiterjesztéseket elrejti. Ha engedélyezzük ezek megjelenítését, akkor szabad szemmel is egyszerűbben felismerhetők lesznek a gyanús fájlok.

7. A kártékony programok sokszor az operációs rendszer, a böngésző, illetve a különböző böngésző bővítmények sérülékenységeit használják ki, ezért ezeket is rendszeresen frissíteni kell.

8. A Cryptolocker szoftverek nem egyszer RDP-kapcsolatokon keresztül is fertőznek. Ha nincs szükségünk erre a funkcióra, akkor tiltsuk le.

A hálózatok védelme

A hálózatos rendszerek védelme érdekében a legfontosabb teendők: vírusvédelem, tűzfal, szalagos mentés és a felhasználók oktatása. A biztonsági cég szerint szalagos mentési rendszer esetén a lementett adatokat a technológiából fakadóan a károkozó nem képes titkosítani. Természetesen ehhez szigorú szabályozást kell kialakítani, amit be is kell tartani. Mindenki csak és kizárólag központi tárterületre dolgozhat (ezeket a tárterületeket menteni szükséges). Amennyiben kliensgépen tárolnak a felhasználók adatokat, azok elveszhetnek, ezért a kliensekről még "egészséges" állapotukban image mentést kell készíteni, ami egy esetleges támadás esetén megkönnyíti és felgyorsítja a visszaállítást.

Amint észlelhető valamelyik gépen a fertőzés, azt azonnal el kell távolítani a hálózatból a további fertőzések megelőzése érdekében. Megfelelő mentési eljárást kell használni. Például: hétfőtől-péntekig inkrementális mentés, hétvégén teljes heti mentés, négyhetente havi mentés. A mentéseket elkülönítetten célszerű tárolni, mert gyakran előfordul, hogy a zsaroló programok azokban is kárt tesznek. 
   
Gyorssegély
 
Antivírus: Avast |  AVG |  Malwarebytes | 
Tűzfal: Comodo |  ZoneAlarm
Mentés: Cobian Backup
Online: ESET |  Bitdefender |  Norton |  Panda
hirdetés

Prémium hírcsatorna

 1. A Google Chrome újabb biztonsági frissítésekkel gyarapodott.

 2. A PHP kapcsán számos sebezhetőséget kell megszüntetni.

 3. A Ransomcrypt zsaroló program egy szimpla szöveges fájl révén közli a követeléseit a felhasználóval.

 4. Az Oracle Database számos sérülékenység miatt kapott frissítést.

 5. A Java ismét egy jelentősebb frissítést kapott.

 6. Az Oracle VM VirtualBox négy biztonsági hibától vált meg.

 7. Amint a Pycerine trójai minden számára fontos adatot ellopott a fertőzött számítógépről, megsemmisíti önmagát.

 8. A Cryptolocker zsaroló program készítői mostantól e-mailben hajlandóak kommunikálni az áldozatukul eső felhasználókkal.

 9. A Polock.A trójai egy PowerShell script segítségével rombolja a számítógépeken található állományokat.

 10. A Fortrypt egy egyszerű, de annál kártékonyabb zsaroló program. Rengeteg fájlt képes használhatatlanná tenni.

Partnerhírek

 1. 7n

  Számos fejlesztő próbálkozik a felhasználók megtévesztésével, hogy rávegyék őket a hasznosnak látszó alkalmazásaik letöltésére.

 2. 13n

  Az elmúlt év során az ESET több alkalommal detektálta és elemezte azt az SBDH névre hallgató eszközkészletet, amely célzott kiberkémkedésekben kapott szerepet.

 3. 25n

  Fogkefe? Megvan. Törölköző? Megvan. Laptop, okostelefon, táblagép? Megvan.

 4. 27n

  Felismerhetetlen adattárolók, leejtett gépek és a zsarolóvírusok is gondot okozhatnak.

 5. 1h

  A PiK-SYS Kft. évről-évre megrendezésre kerülő nyári IT biztonsági szemináriuma idén 2016.06.29-én, “Intelligencia és együttműködés az IT biztonságban” címmel kerül megtartásra.

 6. 1h

  Első helyre ugrott előre a ScriptAttachment trójai, amely fertőzött e-mailek mellékletében terjed, és javarészt zsaroló kártevőket terjeszt.

 7. 1h

  A labdarúgó Európa-bajnokságra utazó szurkolókat folyamatosan figyelmeztetik a különböző biztonsági intézkedések fontosságára és betartására, de vajon biztonságban vannak-e az itthoni szurkolók?

 8. 1h

  Június közepén kerül megrendezésre az Open Academy, amely közösségi keretek között kínál ingyenes továbbképzési lehetőséget több száz informatikus szakember számára.

 9. 1h

  A zsarolóvírusok újabb hulláma érte el Európát, a szomszédos országok most nagyobb veszélyben vannak.

 10. 2h

  Az ESET kutatói felfedeztek egy olyan kártékony kódot, amely legalább 2008 óta elkerülte az internetbiztonsági szakemberek figyelmét.

Eseménynaptár
Hacktivity 2016 10.21.
ISF’s 27th Annual World Congress 10.22.
hirdetés
Isidor Club
 
 

Biztonságportál Prémium

Isidor Biztonsági Központ