Megelőzéssel lehet kihúzni a romboló vírusok méregfogát

Magyarországon is tömegesen terjednek a felhasználók adatait titkosítással hozzáférhetetlenné tevő zsaroló programok. Néhány jó tanács következik a károk megelőzéséhez.
hirdetés
Zsaroló programok által okozott fertőzésekkel kapcsolatban a KÜRT Zrt.-hez az elmúlt hónapokban több száz megkeresés érkezett. A váltságdíjat követelő programok (ransomware) ellen a mai napig nincs tökéletes védelem. Ezért a megelőzésnek ebben az esetben is óriási a szerepe.

Egy zsaroló program fertőzése után az értékes állományok mind használhatatlanná, megnyithatatlanná válnak. Gyakran furcsa neveket és kiterjesztéseket kapnak. Ezt követően megjelenik egy üzenet, miszerint adatainkat titkosították, de megfelelő összeg ellenében visszakaphatjuk őket. A váltságdíjak eltérőek, de akár százezres nagyságrendűek is lehetnek. A legelkeserítőbb, hogy a fizetés sem garancia arra, hogy valóban viszontlátjuk a hozzáférhetetlenné tett adatainkat.

"Tapasztalataink szerint nagyon komoly károkat okoznak a CTB-Locker és a hasonló zsaroló vírusok. Sajnos még a legfejlettebb adatmentő megoldásokkal sem lehet minden esetben visszaállítani az elérhetetlenné vált fájlokat. Szakembereink folyamatosan dolgoznak azon, hogy megoldást találjunk a helyreállításra, és csökkenteni tudjuk a teljes adatvesztés kockázatát. Nem lehet eléggé hangsúlyozni viszont a jelenleg egyetlen hatásos ellenszer, a megelőzés fontosságát" - mondta Kertész Zoltán, a KÜRT Adatmentés üzletág vezetője.

Megelőzési tanácsok

1. Mentsünk offline, amit csak tudunk DVD-re, külső meghajtóra, stb.

2. Legyen feltelepítve a számítógépekre, okostelefonokra, tabletekre legalább egy biztonsági szoftver. Ennek vírusleíró adatbázisát rendszeresen frissítsük, hiszen a vírusok folyamatosan változnak, így csak naprakész védelmi rendszernek van esélye a hatékony védekezésre.

3. Győződjünk meg róla, hogy a biztonsági szoftverünk többrétegű védelemmel rendelkezik: hálózati, illetve fájlszintű védelemmel is.

4. Használjunk tűzfalat! Ha ugyanis a ransomware programnak sikerül kicseleznie az antivírus programot, akkor a tűzfalunk még figyelmeztethet, és megakadályozhatja a kártékony szoftvert abban, hogy egy úgynevezett Command and Control (C&C) vezérlőszerverhez kapcsolódjon, majd utasításokat fogadjon a támadóktól.

5. Állítsuk be a számítógépen a "Visszaállítási pont létrehozása" funkciót. Ez ugyan nem ad teljes körű védelmet a vírusok ellen, de a KÜRT adatmentő mérnökeinek tapasztalata szerint javítja az esélyeinket. A segítségével és speciális megoldásokkal esetenként helyre lehet állítani egyes fájltípusokat a kártevő által végzett titkosítás után.

6. Fedjük fel a rejtett fájlkiterjesztéseket, mert a titkosító vírus gyakran érkezik e-mailben küldött ".PDF.EXE" kiterjesztésű fájlban. A Windows alapbeállítása szerint az ismert fájlkiterjesztéseket elrejti. Ha engedélyezzük ezek megjelenítését, akkor szabad szemmel is egyszerűbben felismerhetők lesznek a gyanús fájlok.

7. A kártékony programok sokszor az operációs rendszer, a böngésző, illetve a különböző böngésző bővítmények sérülékenységeit használják ki, ezért ezeket is rendszeresen frissíteni kell.

8. A Cryptolocker szoftverek nem egyszer RDP-kapcsolatokon keresztül is fertőznek. Ha nincs szükségünk erre a funkcióra, akkor tiltsuk le.

A hálózatok védelme

A hálózatos rendszerek védelme érdekében a legfontosabb teendők: vírusvédelem, tűzfal, szalagos mentés és a felhasználók oktatása. A biztonsági cég szerint szalagos mentési rendszer esetén a lementett adatokat a technológiából fakadóan a károkozó nem képes titkosítani. Természetesen ehhez szigorú szabályozást kell kialakítani, amit be is kell tartani. Mindenki csak és kizárólag központi tárterületre dolgozhat (ezeket a tárterületeket menteni szükséges). Amennyiben kliensgépen tárolnak a felhasználók adatokat, azok elveszhetnek, ezért a kliensekről még "egészséges" állapotukban image mentést kell készíteni, ami egy esetleges támadás esetén megkönnyíti és felgyorsítja a visszaállítást.

Amint észlelhető valamelyik gépen a fertőzés, azt azonnal el kell távolítani a hálózatból a további fertőzések megelőzése érdekében. Megfelelő mentési eljárást kell használni. Például: hétfőtől-péntekig inkrementális mentés, hétvégén teljes heti mentés, négyhetente havi mentés. A mentéseket elkülönítetten célszerű tárolni, mert gyakran előfordul, hogy a zsaroló programok azokban is kárt tesznek. 
   
Címlapról

Operások, gyerünk jelszót változtatni!

Az Opera arra kérte a felhasználókat, hogy egy biztonsági incidens miatt mielőbb változtassák meg a jelszavaikat. A múlt heti támadásnak 1,7 millió potenciális áldozata volt.
Gyorssegély
 
Antivírus: Avast |  AVG |  Malwarebytes | 
Tűzfal: Comodo |  ZoneAlarm
Mentés: Cobian Backup
Online: ESET |  Bitdefender |  Norton |  Panda
hirdetés

Prémium hírcsatorna

 1. A Cisco AnyConnect Secure Mobility Client egy biztonsági frissítést kapott.

 2. Az OpenVPN egy olyan sebezhetőséget tartalmaz, amely adatok jogosulatlan dekódolását segítheti elő.

 3. Az Apple iOS esetében ismét frissítésre vn szükség.

 4. Az OpenSSL három sérülékenység miatt válhat megbéníthatóvá.

 5. A VMware vRealize Automation két sebezhetőség miatt szorul frissítésre.

 6. A Zombrari trójai a fertőzött számítógépeken a beállított DNS-kiszolgáló címével ügyeskedik.

 7. A Prifou trójai a webböngészők manipulálásával éri el, hogy a felhasználó elé tudjon tárni bosszantó reklámokat.

 8. A Ransomcrypt zsaroló program készítői igyekeztek a lehető legjobban leegyszerűsíteni a váltságdíj kifizetését.

 9. A Remvio trójai még csak arra sem veszi a fáradtságot, hogy a saját fájlját felmásolja a rendszerre. Ehelyett inkább adatlopásra koncentrál.

 10. A Cartcapa trójai az egyszerűsége ellenére meglehetősen nagy hatalmat tud adni a támadók kezébe.

Partnerhírek

 1. 4n

  A kiberbűnözők a jövőben a Facebook és a LinkedIn oldalait is felhasználhatják majd hasonló kártevők irányítására.

 2. 6n

  Az ESET júliusi listájának új szereplője a Defo, amely az általános észlelési gyűjtőneve az MS-DOS platformon futó kártékony programkódoknak.

 3. 25n

  Az ESET szakértőjének tanácsai arról, mi mindent kell tudnunk, mielőtt belevágunk a jegyvadászatba.

 4. 1h

  Az ESET szakértőinek tanácsa, hogyan védjük meg magunkat és gyermekeinket a hamis közösségi profilok jelentette veszélyektől.

 5. 1h

  Az ESET júniusi listájára egy olyan kártékony szerzemény is felkerült, amely webböngészők manipulálásával és a felhasználók ártalmas weboldalakra történő vezetésével segíti a vírusterjesztőket.

 6. 1h

  Számos fejlesztő próbálkozik a felhasználók megtévesztésével, hogy rávegyék őket a hasznosnak látszó alkalmazásaik letöltésére.

 7. 1h

  Az elmúlt év során az ESET több alkalommal detektálta és elemezte azt az SBDH névre hallgató eszközkészletet, amely célzott kiberkémkedésekben kapott szerepet.

 8. 2h

  Fogkefe? Megvan. Törölköző? Megvan. Laptop, okostelefon, táblagép? Megvan.

 9. 2h

  Felismerhetetlen adattárolók, leejtett gépek és a zsarolóvírusok is gondot okozhatnak.

 10. 2h

  A PiK-SYS Kft. évről-évre megrendezésre kerülő nyári IT biztonsági szemináriuma idén 2016.06.29-én, “Intelligencia és együttműködés az IT biztonságban” címmel kerül megtartásra.

hirdetés
Isidor Club
 
 

Biztonságportál Prémium

Isidor Biztonsági Központ