Durván tarol az androidos mobilokon egy új vírus

Az androidos okostelefonok és táblagépek megfertőzésére alkalmas Xbot trójai két szempontból is kockázatot jelent: adatokat lop, és használhatatlanná teszi a memóriakártyán lévő fájlokat.
hirdetés
A számítógépeket fertőző kártékony programok között szép számmal találunk olyanokat, amelyek adatlopásra, kémkedésre alkalmasak, és olyanokat is, amik fájlok titkosítását követően megzsarolják a felhasználókat. Az Xbot ezeket a tulajdonságokat ötvözi, méghozzá Android operációs rendszer alatt. Így az általa jelentett kockázatok igencsak meghatározóak. 

A Palo Alto Networks biztonsági kutatói által alaposan szemügyre vett kártevő egy meglehetősen összetett mobil alkalmazásnak tekinthető. Alapvetően adatlopásra termett, de egy kiegészítő funkciója révén helyreállíthatatlan károkozásra is képes. Nem új alapokra épül, ugyanis az elemzések azt mutatják, hogy azon összetevőkre apellál, amelyek már a 2014-ben felfedezett Aulrin mobilvírusban is megtalálhatóak voltak.

Kémkedés mobilon

Az Xbot legfontosabb feladata, hogy az általa megfertőzött mobil készülékekről értékes információkat szivárogtasson ki. Képes egyebek mellett kapcsolati adatok és SMS-üzenetek eltulajdonítására is. Ugyanakkor nem emiatt emelkedik ki a többi, hasonló célú kártevő közül. Az Xbot ugyanis többféle módon próbál további, elsősorban hitelesítő adatokhoz hozzáférni. A jelenlegi variánsa a Google Playhez, illetve néhány bank felületéhez próbál felhasználóneveket és jelszavakat szerezni. Ekkor általában egy értesítést jelenít meg, amelyre kattintva a felhasználó előtt feltárul egy Google Playre emlékeztető felület, amin fizetési adatokat, hitelkártya információkat kell megadni. Amennyiben ezt a felhasználó megteszi, akkor az értékes adatai a csalók kezébe kerülnek. 


Forrás: Palo Alto Networks

Az Xbot további trükkje, hogy a Google Play vagy az általa preferált banki alkalmazások megnyitásakor egy saját felhasználói felülettel takarja el a valódi szoftvereket, és ilyen módon próbálja megtéveszteni, illetve rászedni a felhasználót, hogy adja meg az adatait.

Mobilos zsarolás

Az Xbot további kártékony jellemzője, hogy képes a készülékek zárolására, illetve a memóriakártyán található fájlok kódolására. Az előbbi esetben egy "1811blabla" jelszót állít be a fertőzött mobilhoz. Az utóbbi esetben pedig sima, XOR-kódolást használ a titkosításhoz, majd megjelenít egy figyelmeztető üzenetet. Ebben 100 dollárt követel a helyreállításhoz szükséges információkért, és öt napot ad a fizetésre. Fontos megjegyezni, hogy ezúttal sem célszerű behódolni a csalók követeléseinek, mert nincs garancia arra, hogy teljesítik az ígéreteiket.


Forrás: Palo Alto Networks

Kockázatcsökkentés

Az Xbot jelenlegi variánsa elsősorban az orosz és ausztrál felhasználók mobiljait veszélyezteti. Ugyanakkor a felépítése, kialakítása lehetőséget ad arra, hogy újabb banki ügyfeleket állítson célkeresztbe a világ bármely táján. A biztonsági kutatók szerint rugalmas megoldást ad a csalók kezébe, akik távolról vezérelhetik a szerzeményüket. 

Jelenleg még nem lehet pontosan tudni, hogy az Xbot miként kerül fel az okostelefonokra, de feltételezhetően kártékony weboldalakról jut fel azokra. Ezért célszerű a hivatalos Google Play áruházat igénybe venni az alkalmazások telepítéséhez. Természetesen ekkor is megfontoltan kell eljárni. Emellett mobilbiztonsági szoftverek használatával is lehet mérsékelni a kockázatokat.
   
Biztonságportál Prémium belépés
Gyorssegély
 
Antivírus: Avast |  AVG |  Malwarebytes | 
Tűzfal: Comodo |  ZoneAlarm
Mentés: Cobian Backup
Online: ESET |  Bitdefender |  Norton |  Panda
hirdetés

Prémium hírcsatorna

 1. A TYPO3 esetében egy veszélyes sebezhetőséget kell megszüntetni.

 2. A VMware vCenter Server egy XSS-alapú támadásokra lehetőséget adó hibát tartalmaz.

 3. A Xen egy olyan hibát tartalmaz, amely szolgáltatásmegtagadási támadások kockázatát veti fel.

 4. Az Adobe Connect egy közepes veszélyességű sérülékenység miatt szorul frissítésre.

 5. A Bucbi nevű zsaroló program öt bitcoint követel azért, hogy a tönkretett fájlok helyreállíthatóvá váljanak.

 6. Az OpenBSD-hez egy biztonsági hibajavítás vált letölthetővé.

 7. A Cryptolocker zsaroló program anonim módon próbálja behajtani a követeléseit a felhasználóktól.

 8. A Tronariv trójai elektronikus levelek mellékletében terjed, és a fertőzés után számos nemkívánatos művelet végrehajtására válik alkalmassá.

 9. A Wortrik trójai FTP- és levelezőszervereket is ostromol a fertőzött számítógépekről.

 10. A Duuzer trójai adatlopásból és hátsó kapu kiépítéséből is kiveszi a részét, ezért többféle kockázatot is felvet.

Partnerhírek

 1. 2n

  Az ESET kutatói felfedeztek egy olyan kártékony kódot, amely legalább 2008 óta elkerülte az internetbiztonsági szakemberek figyelmét.

 2. 14n

  Az ESET kiadta a legfrissebb vírustoplistáját, amelyen érdekes változások történtek.

 3. 22n

  Az ESET szakértői a zsarolóvírusok működési mechanizmusa és a megelőzési folyamatok lehetőségei mellett megvizsgálták az újfajta kiberbűnözési trend több aspektusát is.

 4. 28n

  A KÜRT fejlesztői műhelyében született technológiák és termékek lehetővé tették, hogy a hazai piac egyik legsikeresebb információbiztonsági cége olyan nemzetközi piacokra is kiléphessen, mint például az USA vagy Kína

 5. 1h

  2016 márciusában nemcsak visszatért, de át is vette a vezetést a Nemucod trójai, a zsarolóvírusok legfőbb terjesztője.

 6. 1h

  A folyamatosan növekvő és egyre kifinomultabb támadások miatt, valamint a biztonságtudatos gondolkodás erősítése érdekében az ESET és a KÜRT biztonságtechnológiai cég közös szakmai útmutatással nyújt segítséget.

 7. 1h

  Megjelent a Balabit tevékenység felügyeleti megoldásának legfrissebb verziója, mely mostantól a Microsoft nyilvános felhő környezetében is képes a felhasználói aktivitások valós idejű monitorozására.

 8. 1h

  Az ESET biztonságtechnológiai cég kutatói a Linuxos rendszereket támadó Kaiten nevű kártevő új, továbbfejlesztett változatát fedezték fel.

 9. 1h

  2016 februárjában is a Bundpil féreg okozta a legtöbb fertőzést, és immár több mint fél éve vezeti a vírusok toplistáját.

 10. 2h

  Általános vélekedés és jótanács volt a biztonsági szakemberektől, hogy az igazán fontos adatainkat tartalmazó számítógépeket, vagy azok hálózatát ne csatlakoztassuk az internethez, így megvédhetjük őket a rosszindulatú adatlopó kártevőktől.

hirdetés
Isidor Club
 
 

Biztonságportál Prémium

Isidor Biztonsági Központ