Durván tarol az androidos mobilokon egy új vírus

Az androidos okostelefonok és táblagépek megfertőzésére alkalmas Xbot trójai két szempontból is kockázatot jelent: adatokat lop, és használhatatlanná teszi a memóriakártyán lévő fájlokat.
hirdetés
A számítógépeket fertőző kártékony programok között szép számmal találunk olyanokat, amelyek adatlopásra, kémkedésre alkalmasak, és olyanokat is, amik fájlok titkosítását követően megzsarolják a felhasználókat. Az Xbot ezeket a tulajdonságokat ötvözi, méghozzá Android operációs rendszer alatt. Így az általa jelentett kockázatok igencsak meghatározóak. 

A Palo Alto Networks biztonsági kutatói által alaposan szemügyre vett kártevő egy meglehetősen összetett mobil alkalmazásnak tekinthető. Alapvetően adatlopásra termett, de egy kiegészítő funkciója révén helyreállíthatatlan károkozásra is képes. Nem új alapokra épül, ugyanis az elemzések azt mutatják, hogy azon összetevőkre apellál, amelyek már a 2014-ben felfedezett Aulrin mobilvírusban is megtalálhatóak voltak.

Kémkedés mobilon

Az Xbot legfontosabb feladata, hogy az általa megfertőzött mobil készülékekről értékes információkat szivárogtasson ki. Képes egyebek mellett kapcsolati adatok és SMS-üzenetek eltulajdonítására is. Ugyanakkor nem emiatt emelkedik ki a többi, hasonló célú kártevő közül. Az Xbot ugyanis többféle módon próbál további, elsősorban hitelesítő adatokhoz hozzáférni. A jelenlegi variánsa a Google Playhez, illetve néhány bank felületéhez próbál felhasználóneveket és jelszavakat szerezni. Ekkor általában egy értesítést jelenít meg, amelyre kattintva a felhasználó előtt feltárul egy Google Playre emlékeztető felület, amin fizetési adatokat, hitelkártya információkat kell megadni. Amennyiben ezt a felhasználó megteszi, akkor az értékes adatai a csalók kezébe kerülnek. 


Forrás: Palo Alto Networks

Az Xbot további trükkje, hogy a Google Play vagy az általa preferált banki alkalmazások megnyitásakor egy saját felhasználói felülettel takarja el a valódi szoftvereket, és ilyen módon próbálja megtéveszteni, illetve rászedni a felhasználót, hogy adja meg az adatait.

Mobilos zsarolás

Az Xbot további kártékony jellemzője, hogy képes a készülékek zárolására, illetve a memóriakártyán található fájlok kódolására. Az előbbi esetben egy "1811blabla" jelszót állít be a fertőzött mobilhoz. Az utóbbi esetben pedig sima, XOR-kódolást használ a titkosításhoz, majd megjelenít egy figyelmeztető üzenetet. Ebben 100 dollárt követel a helyreállításhoz szükséges információkért, és öt napot ad a fizetésre. Fontos megjegyezni, hogy ezúttal sem célszerű behódolni a csalók követeléseinek, mert nincs garancia arra, hogy teljesítik az ígéreteiket.


Forrás: Palo Alto Networks

Kockázatcsökkentés

Az Xbot jelenlegi variánsa elsősorban az orosz és ausztrál felhasználók mobiljait veszélyezteti. Ugyanakkor a felépítése, kialakítása lehetőséget ad arra, hogy újabb banki ügyfeleket állítson célkeresztbe a világ bármely táján. A biztonsági kutatók szerint rugalmas megoldást ad a csalók kezébe, akik távolról vezérelhetik a szerzeményüket. 

Jelenleg még nem lehet pontosan tudni, hogy az Xbot miként kerül fel az okostelefonokra, de feltételezhetően kártékony weboldalakról jut fel azokra. Ezért célszerű a hivatalos Google Play áruházat igénybe venni az alkalmazások telepítéséhez. Természetesen ekkor is megfontoltan kell eljárni. Emellett mobilbiztonsági szoftverek használatával is lehet mérsékelni a kockázatokat.
   
Címlapról

Vigyázat! Az Ön billentyűzetét is lehallgathatják

Számos vezeték nélküli billentyűzet bizonyult sebezhetőnek egy biztonsági kutatás során. Kiderült, hogy az olcsóbb billentyűzetek közül számos semmiféle titkosítást nem alkalmaz.
Gyorssegély
 
Antivírus: Avast |  AVG |  Malwarebytes | 
Tűzfal: Comodo |  ZoneAlarm
Mentés: Cobian Backup
Online: ESET |  Bitdefender |  Norton |  Panda
hirdetés

Prémium hírcsatorna

 1. A Siemens SIMATIC WinCC rendszer kapcsán két sebezhetőségről hullt le a lepel.

 2. A DB2 kapcsán két sebezhetőségre figyelmeztetett az IBM.

 3. A Xiazai trójai az Internet Explorer megbuherálása után egy hátsó kaput nyit a rendszereken.

 4. A Kerberos KDC (Key Distribution Center) egy DoS támadásokra lehetőséget adó sebezhetőséget tartalmaz.

 5. A Perl egy közepes veszélyességű biztonsági hiba miatt szorul frissítésre.

 6. A Xen kapcsán két sebezhetőségről hullt le a lepel.

 7. A Troldesh trójai a fertőzött számítógép feltérképezését követően fájlok titkosításába kezd.

 8. A Spraxeth féreg elsősorban hálózati megosztásokon keresztül terjed, és egy hátsó kapuval veszélyezteti a számítógépeket.

 9. A Ransomcrypt zsaroló program egy szimpla szöveges fájl révén közli a követeléseit a felhasználóval.

 10. Amint a Pycerine trójai minden számára fontos adatot ellopott a fertőzött számítógépről, megsemmisíti önmagát.

Partnerhírek

 1. 15ó

  Az ESET szakértőinek tanácsa, hogyan védjük meg magunkat és gyermekeinket a hamis közösségi profilok jelentette veszélyektől.

 2. 3n

  Az ESET júniusi listájára egy olyan kártékony szerzemény is felkerült, amely webböngészők manipulálásával és a felhasználók ártalmas weboldalakra történő vezetésével segíti a vírusterjesztőket.

 3. 10n

  Számos fejlesztő próbálkozik a felhasználók megtévesztésével, hogy rávegyék őket a hasznosnak látszó alkalmazásaik letöltésére.

 4. 16n

  Az elmúlt év során az ESET több alkalommal detektálta és elemezte azt az SBDH névre hallgató eszközkészletet, amely célzott kiberkémkedésekben kapott szerepet.

 5. 28n

  Fogkefe? Megvan. Törölköző? Megvan. Laptop, okostelefon, táblagép? Megvan.

 6. 1h

  Felismerhetetlen adattárolók, leejtett gépek és a zsarolóvírusok is gondot okozhatnak.

 7. 1h

  A PiK-SYS Kft. évről-évre megrendezésre kerülő nyári IT biztonsági szemináriuma idén 2016.06.29-én, “Intelligencia és együttműködés az IT biztonságban” címmel kerül megtartásra.

 8. 1h

  Első helyre ugrott előre a ScriptAttachment trójai, amely fertőzött e-mailek mellékletében terjed, és javarészt zsaroló kártevőket terjeszt.

 9. 1h

  A labdarúgó Európa-bajnokságra utazó szurkolókat folyamatosan figyelmeztetik a különböző biztonsági intézkedések fontosságára és betartására, de vajon biztonságban vannak-e az itthoni szurkolók?

 10. 1h

  Június közepén kerül megrendezésre az Open Academy, amely közösségi keretek között kínál ingyenes továbbképzési lehetőséget több száz informatikus szakember számára.

Eseménynaptár
Hacktivity 2016 10.21.
ISF’s 27th Annual World Congress 10.22.
hirdetés
Isidor Club
 
 

Biztonságportál Prémium

Isidor Biztonsági Központ