Biztonsági hiba veszélyezteti az ASUS routereit

Egyes ASUS routerekben egy aggasztó sérülékenység található, amivel távolról átvehetővé válhat az irányítás az érintett hálózati eszközök felett.
hirdetés
Az otthoni és a kisebb cégek számára fejlesztett routerek is mind gyakrabban keltik fel a kiberbűnözők figyelmét, akik már nem egyszer bizonyították be, hogy automatizált módszerekkel, akár tömegesen is képesek térdre kényszeríteni azon hálózati eszközöket, amelyek vagy sebezhetők, vagy nem megfelelően konfiguráltak. Az ASUS egyes routereiben nemrégen egy olyan sebezhetőségre derült fény, amely szintén távoli károkozásokat tehet lehetővé. Szerencsére ezúttal némi odafigyeléssel könnyedén lehet védekezni a veszélyek ellen.
 
Problémás tűzfal
 
A sérülékenységre David Longenecker biztonsági kutató figyelt fel az ASUSWRT firmware-t használó (RT-típusjelzésű) routerek vizsgálatakor. A szakember azt vette észre, hogy bizonyos körülmények között az érintett eszközökön engedélyezetté válik a távoli menedzselhetőség, ami mindenképpen kockázatot jelent. Miután górcső alá vette a routereket, arra jött rá, hogy akkor nyílik ki a kiskapu, amikor a felhasználó letiltja a beépített tűzfalat. Ettől még persze nem szabadna rögtön engedélyezetté válnia a távoli hozzáféréseknek, de egy hiba miatt mégis ez történik. A kutató szerint alapvetően az érintett routerekben szolgálatot teljesítő iptables (illetve az ahhoz kapcsolódó tűzszabályok) nem megfelelő kezelése miatt merül fel a hiba.

 
Longenecker felfedezése a mindennapokban azt jelenti, hogy ha valaki kikapcsolja a sebezhető routerében a tűzfalat, akkor jogosulatlan hozzáférést biztosíthat a kíváncsiskodó támadók számára. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy ettől még nem lesz azonnal teljesen kiszolgáltatott a router, hiszen az elkövetőnek előbb még ki kell puhatolnia a beállított felhasználónevet és jelszót. Mivel azonban ennek megadására sokan nem fordítanak kellő figyelmet, így gyakran előfordul, hogy a kisebb útválasztók jelszó nélkül, vagy gyárilag beállított, alapértelmezett jelszóval működnek.
 
A biztonsági kutató arra is kíváncsi volt, hogy az interneten milyen nagyságrendben lehet találni olyan ASUS routereket, amelyeken engedélyezett a távoli menedzsment felület. A vizsgálatai során 12 ezer olyan útválasztóra akadt, amelyek HTTP-n keresztül megszólíthatók. Emellett 15 ezer olyan router is feltárható volt, amik HTTPS-en keresztül menedzselhetők.
 
"Azt várná az ember, hogy azok az üzemeltetők, akik időt fordítanak a HTTPS beállítására, arról is gondoskodnak, hogy a router csak helyi hálózatból legyen konfigurálható. Vagyis 15 ezren foglalkoztak a routerek védelmével, mégis nyitva hagyták a kaput az internetes támadók előtt" - adott hangot aggályainak Longenecker.
 
Mit lehet tenni?
 
A biztonsági kutató január 20-án értesítette az ASUS-t a felfedezéséről. A gyártó 24 órán belül reagált a bejelentésére, és 25-én megküldte a szakembernek azt a béta verziót, amely már tartalmazta a hibajavítást. Azt azonban nem lehet tudni, hogy a végleges firmware verzió mikor válhat elérhetővé minden érintett routerhez. Addig is célszerű ellenőrizni, hogy aktív-e a tűzfal, és gondoskodni a megfelelően erős hitelesítési adatok meglétéről.
   
Gyorssegély
 
Antivírus: Avast |  AVG |  Malwarebytes | 
Tűzfal: Comodo |  ZoneAlarm
Mentés: Cobian Backup
Online: ESET |  Bitdefender |  Norton |  Panda
hirdetés

Prémium hírcsatorna

 1. A Libarchive egy súlyos memóriakezelési sérülékenységet tartalmaz.

 2. A Linux kernel kapcsán több sérülékenységre is fény derült.

 3. A phpMyAdmin frissítésével számos veszélyes sebezhetőségnek lehet búcsút inteni.

 4. Az IBM WebSphere Portal adatmanipulációkra és jogosulatlan hozzáférésre lehetőséget adó hibát tartalmaz.

 5. A Munidub trójai egy meglehetősen óvatos kártékony program, amely előkészíti a terepet egyéb, jóval károsabb szerzemények számára.

 6. A WordPress legújabb kiadása számos biztonsági hibát javít.

 7. A Shimrat trójai hátsó kapu kiépítésével segíti a támadókat a rendszerek jogosulatlan elérésében.

 8. A Racryptor trójai egy vérbeli orosz zsaroló program, amely helyreállíthatatlan károkat képes előidézni.

 9. A Cryptolocker zsaroló program legújabb variánsa akár 750 dollárt is követelhet az általa tönkretett állományok helyreállításáért.

 10. A Bayads reklámprogram a webböngészőben és azon kívül is képes bosszantó hirdetéseket megjeleníteni.

Partnerhírek

 1. 5n

  A PiK-SYS Kft. évről-évre megrendezésre kerülő nyári IT biztonsági szemináriuma idén 2016.06.29-én, “Intelligencia és együttműködés az IT biztonságban” címmel kerül megtartásra.

 2. 10n

  Első helyre ugrott előre a ScriptAttachment trójai, amely fertőzött e-mailek mellékletében terjed, és javarészt zsaroló kártevőket terjeszt.

 3. 19n

  A labdarúgó Európa-bajnokságra utazó szurkolókat folyamatosan figyelmeztetik a különböző biztonsági intézkedések fontosságára és betartására, de vajon biztonságban vannak-e az itthoni szurkolók?

 4. 24n

  Június közepén kerül megrendezésre az Open Academy, amely közösségi keretek között kínál ingyenes továbbképzési lehetőséget több száz informatikus szakember számára.

 5. 26n

  A zsarolóvírusok újabb hulláma érte el Európát, a szomszédos országok most nagyobb veszélyben vannak.

 6. 1h

  Az ESET kutatói felfedeztek egy olyan kártékony kódot, amely legalább 2008 óta elkerülte az internetbiztonsági szakemberek figyelmét.

 7. 1h

  Az ESET kiadta a legfrissebb vírustoplistáját, amelyen érdekes változások történtek.

 8. 1h

  Az ESET szakértői a zsarolóvírusok működési mechanizmusa és a megelőzési folyamatok lehetőségei mellett megvizsgálták az újfajta kiberbűnözési trend több aspektusát is.

 9. 2h

  A KÜRT fejlesztői műhelyében született technológiák és termékek lehetővé tették, hogy a hazai piac egyik legsikeresebb információbiztonsági cége olyan nemzetközi piacokra is kiléphessen, mint például az USA vagy Kína

 10. 2h

  2016 márciusában nemcsak visszatért, de át is vette a vezetést a Nemucod trójai, a zsarolóvírusok legfőbb terjesztője.

hirdetés
Isidor Club
 
 

Biztonságportál Prémium

Isidor Biztonsági Központ