Biztonsági hiba veszélyezteti az ASUS routereit

Egyes ASUS routerekben egy aggasztó sérülékenység található, amivel távolról átvehetővé válhat az irányítás az érintett hálózati eszközök felett.
hirdetés
Az otthoni és a kisebb cégek számára fejlesztett routerek is mind gyakrabban keltik fel a kiberbűnözők figyelmét, akik már nem egyszer bizonyították be, hogy automatizált módszerekkel, akár tömegesen is képesek térdre kényszeríteni azon hálózati eszközöket, amelyek vagy sebezhetők, vagy nem megfelelően konfiguráltak. Az ASUS egyes routereiben nemrégen egy olyan sebezhetőségre derült fény, amely szintén távoli károkozásokat tehet lehetővé. Szerencsére ezúttal némi odafigyeléssel könnyedén lehet védekezni a veszélyek ellen.
 
Problémás tűzfal
 
A sérülékenységre David Longenecker biztonsági kutató figyelt fel az ASUSWRT firmware-t használó (RT-típusjelzésű) routerek vizsgálatakor. A szakember azt vette észre, hogy bizonyos körülmények között az érintett eszközökön engedélyezetté válik a távoli menedzselhetőség, ami mindenképpen kockázatot jelent. Miután górcső alá vette a routereket, arra jött rá, hogy akkor nyílik ki a kiskapu, amikor a felhasználó letiltja a beépített tűzfalat. Ettől még persze nem szabadna rögtön engedélyezetté válnia a távoli hozzáféréseknek, de egy hiba miatt mégis ez történik. A kutató szerint alapvetően az érintett routerekben szolgálatot teljesítő iptables (illetve az ahhoz kapcsolódó tűzszabályok) nem megfelelő kezelése miatt merül fel a hiba.

 
Longenecker felfedezése a mindennapokban azt jelenti, hogy ha valaki kikapcsolja a sebezhető routerében a tűzfalat, akkor jogosulatlan hozzáférést biztosíthat a kíváncsiskodó támadók számára. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy ettől még nem lesz azonnal teljesen kiszolgáltatott a router, hiszen az elkövetőnek előbb még ki kell puhatolnia a beállított felhasználónevet és jelszót. Mivel azonban ennek megadására sokan nem fordítanak kellő figyelmet, így gyakran előfordul, hogy a kisebb útválasztók jelszó nélkül, vagy gyárilag beállított, alapértelmezett jelszóval működnek.
 
A biztonsági kutató arra is kíváncsi volt, hogy az interneten milyen nagyságrendben lehet találni olyan ASUS routereket, amelyeken engedélyezett a távoli menedzsment felület. A vizsgálatai során 12 ezer olyan útválasztóra akadt, amelyek HTTP-n keresztül megszólíthatók. Emellett 15 ezer olyan router is feltárható volt, amik HTTPS-en keresztül menedzselhetők.
 
"Azt várná az ember, hogy azok az üzemeltetők, akik időt fordítanak a HTTPS beállítására, arról is gondoskodnak, hogy a router csak helyi hálózatból legyen konfigurálható. Vagyis 15 ezren foglalkoztak a routerek védelmével, mégis nyitva hagyták a kaput az internetes támadók előtt" - adott hangot aggályainak Longenecker.
 
Mit lehet tenni?
 
A biztonsági kutató január 20-án értesítette az ASUS-t a felfedezéséről. A gyártó 24 órán belül reagált a bejelentésére, és 25-én megküldte a szakembernek azt a béta verziót, amely már tartalmazta a hibajavítást. Azt azonban nem lehet tudni, hogy a végleges firmware verzió mikor válhat elérhetővé minden érintett routerhez. Addig is célszerű ellenőrizni, hogy aktív-e a tűzfal, és gondoskodni a megfelelően erős hitelesítési adatok meglétéről.
   
Gyorssegély
 
Antivírus: Avast |  AVG |  Malwarebytes | 
Tűzfal: Comodo |  ZoneAlarm
Mentés: Cobian Backup
Online: ESET |  Bitdefender |  Norton |  Panda
hirdetés

Prémium hírcsatorna

 1. A WordPress kapcsán két sebezhetőséget szüntettek meg a fejlesztők.

 2. Az IBM WebSphere Application Server kapcsán az IBM két sérülékenységről számolt be.

 3. A Prifou trójai a webböngészők manipulálásával éri el, hogy a felhasználó elé tudjon tárni bosszantó reklámokat.

 4. A PHP fontos biztonsági frissítésekkel gyarapodott.

 5. A Cisco PIX Firewall egy biztonsági hibát tartalmaz.

 6. A Ransomcrypt zsaroló program készítői igyekeztek a lehető legjobban leegyszerűsíteni a váltságdíj kifizetését.

 7. A GnuPG legutóbb feltárt sérülékenysége adatokhoz való jogosulatlan hozzáférést tehet lehetővé.

 8. A Remvio trójai még csak arra sem veszi a fáradtságot, hogy a saját fájlját felmásolja a rendszerre. Ehelyett inkább adatlopásra koncentrál.

 9. A Cartcapa trójai az egyszerűsége ellenére meglehetősen nagy hatalmat tud adni a támadók kezébe.

 10. A Tobfy makróvírus meglehetősen régimódi technikát választott a zsaroló vírusok terjesztéséhez. Ettől függetlenül igencsak veszélyes

Partnerhírek

 1. 19n

  Az ESET szakértőjének tanácsai arról, mi mindent kell tudnunk, mielőtt belevágunk a jegyvadászatba.

 2. 26n

  Az ESET szakértőinek tanácsa, hogyan védjük meg magunkat és gyermekeinket a hamis közösségi profilok jelentette veszélyektől.

 3. 29n

  Az ESET júniusi listájára egy olyan kártékony szerzemény is felkerült, amely webböngészők manipulálásával és a felhasználók ártalmas weboldalakra történő vezetésével segíti a vírusterjesztőket.

 4. 1h

  Számos fejlesztő próbálkozik a felhasználók megtévesztésével, hogy rávegyék őket a hasznosnak látszó alkalmazásaik letöltésére.

 5. 1h

  Az elmúlt év során az ESET több alkalommal detektálta és elemezte azt az SBDH névre hallgató eszközkészletet, amely célzott kiberkémkedésekben kapott szerepet.

 6. 1h

  Fogkefe? Megvan. Törölköző? Megvan. Laptop, okostelefon, táblagép? Megvan.

 7. 1h

  Felismerhetetlen adattárolók, leejtett gépek és a zsarolóvírusok is gondot okozhatnak.

 8. 2h

  A PiK-SYS Kft. évről-évre megrendezésre kerülő nyári IT biztonsági szemináriuma idén 2016.06.29-én, “Intelligencia és együttműködés az IT biztonságban” címmel kerül megtartásra.

 9. 2h

  Első helyre ugrott előre a ScriptAttachment trójai, amely fertőzött e-mailek mellékletében terjed, és javarészt zsaroló kártevőket terjeszt.

 10. 2h

  A labdarúgó Európa-bajnokságra utazó szurkolókat folyamatosan figyelmeztetik a különböző biztonsági intézkedések fontosságára és betartására, de vajon biztonságban vannak-e az itthoni szurkolók?

hirdetés
Isidor Club
 
 

Biztonságportál Prémium

Isidor Biztonsági Központ