Apple: nem lesz hátsó kapu az iPhone-on

Az Apple kitart amellett, hogy semmiféle hátsó kaput nem épít be az iOS operációs rendszerébe. És ettől még az FBI sem tudja eltántorítani.
hirdetés
Azt gondolhatnánk, hogy az erős titkosításnak csak pozitív hozadékai vannak, és minden esetben jó szolgálatot tesz. Ugyanakkor ez koránt sincs így. Egyrészt tagadhatatlan, hogy nélkülözhetetlen az adatbiztonsági szerepe, és nem is szabad hanyagolni a használatát. Másrészt azonban rossz kezekben minden előnye a visszájára fordulhat. Elég, ha csak a fájlokat titkosító, zsaroló programokra gondolunk. Ugyancsak problémás, amikor a bűnüldöző szerveknek, hatóságoknak kellene fontos adatokhoz jutniuk, amelyekkel adott esetben nemcsak a bűncselekmények felderítését tudnák elősegíteni, hanem a megelőzéshez is komoly mértékben hozzájárulhatnának. Különösen igaz ez a terrorizmus elleni küzdelemre, ahol releváns adatokkal sok életet lehet megmenteni. 

A titkosítás ellentmondásos szerepe egyre komolyabb feszültséget kelt a hatóságok, valamint a technológiai és a jogvédő szervezetek között. Az előbbiek nyilván minél több adathoz igyekeznek hozzájutni, míg az utóbbiak a felhasználók digitális értékének megóvása érdekében egyre erősebb védelmi intézkedésekhez ragaszkodnak. Jól példázza mindezt az Apple is, amely az iOS 8-as verziójától kezdve minden adatot titkosítottan kezel az iPhone okostelefonokon, illetve a különböző mobil készülékeken. Ráadásul mindezt olyan módon, hogy a dekódoláshoz szükséges kulcsok nem is kerülnek ki az eszközökről, vagyis azok az Apple szervereire sem jutnak el. 

Elakadt a nyomozás

Az FBI egyik legnagyobb figyelmet kapó vizsgálata a tavaly decemberi kaliforniai lövöldözés kapcsán van folyamatban. Az eset során 14 ember vesztette életét. Az egyik elkövető iPhone készüléke az FBI laborjába került. Ott azonban nem sikerült hozzáférni a készüléken tárolt adatokhoz, mivel azokat az iOS jelkódos védelme oltalmazza. Nem is akárhogy, ugyanis az FBI igazgatójának nyilatkozata szerint az elmúlt két hónapban nem sikerült előrelépni a telefon adattartalmának megismerését illetően. Ezért fordultak a bírósághoz, amely kimondta, hogy az Apple-nek segítséget kell nyújtania az FBI számára. A bíróság már azzal is megelégedne, ha az Apple kiiktatná azt a védelmet, amely 10 helytelen jelszó megadása után automatikusan törli a készülék memóriáját. Ezt követően ugyanis az FBI szakértői brute force módszerekkel kipuhatolhatnák a hozzáférési kódot, igaz belátható időn belül csak akkor, ha az elkövető korábban gyenge kódot adott meg. Az Apple-nek olyan módon kellene támogatnia a hatóság munkáját, hogy az iPhone-hoz Bluetooth vagy WiFi kapcsolaton, illetve fizikai porton keresztül hozzá lehessen férni. Ugyanakkor bármilyen módszert alkalmazhat a gyártó, sőt még pénzt is kérhet. A lényeg, hogy feltárhatók legyenek az okostelefonon lévő adatok.

Az Apple beintett

A bíróság döntése után nem sokkal nem más állt ki a sajtó elé, mint Tim Cook, az Apple vezérigazgatója, akinek abból a szempontból jól jött a mostani eset, hogy ismét ország-világ előtt jelenthette ki, hogy az Apple nem épít be hátsó kaput az iOS-be. 

"Az FBI azt akarja, hogy készítsük el az iPhone operációs rendszerének egy új verzióját, amely megkerülne néhány fontos biztonsági funkciót, és a vizsgálatok során telepíthető lenne. Azonban ez a szoftver - amely jelenleg nem létezik -, rossz kezekbe kerülve lehetőséget adna arra, hogy bárki, aki fizikailag hozzáfér egy iPhone-hoz, feltörje azt. Lehet, hogy az FBI más szavakkal illeti ezt az eszközt, de ne kövessünk el hibát.  Egy olyan iOS verzió fejlesztése, amely megkerülhetővé teszi a védelmet, tagadhatatlanul egy hátsó kaput hozna létre" - nyilatkozta Tim Cook, aki szerint, ha teljesítenék az FBI kérését, akkor az veszélyes precedenst teremtene. 

Érdekes módon a technológiai szektorban is megfigyelhető némi megosztottság a hatóságok munkájának támogatása kapcsán, hiszen például a BlackBerry nemrégen jelentette ki, hogy megfelelő bírósági felkérésre minden segítséget megad a különféle szervek munkájához.
   
Címlapról

Microsoft: nem lesz többé 123456

A Microsoft változtat az eddigi jelszóbiztonsági szabályain. Ezentúl nem enged olyan jelszavakat beállítani, amelyek nagyon gyakoriak és könnyen megfejthetők.
Biztonságportál Prémium belépés
Gyorssegély
 
Antivírus: Avast |  AVG |  Malwarebytes | 
Tűzfal: Comodo |  ZoneAlarm
Mentés: Cobian Backup
Online: ESET |  Bitdefender |  Norton |  Panda
hirdetés

Prémium hírcsatorna

 1. A Cisco IOS XE/XR esetében egy szolgáltatásmegtagadásra lehetőséget adó hibára derült fény.

 2. A Google jelentős biztonsági frissítést adott ki a Chrome böngészőjéhez.

 3. A TYPO3 esetében egy veszélyes sebezhetőséget kell megszüntetni.

 4. A VMware vCenter Server egy XSS-alapú támadásokra lehetőséget adó hibát tartalmaz.

 5. A Xen egy olyan hibát tartalmaz, amely szolgáltatásmegtagadási támadások kockázatát veti fel.

 6. A Bucbi nevű zsaroló program öt bitcoint követel azért, hogy a tönkretett fájlok helyreállíthatóvá váljanak.

 7. A Cryptolocker zsaroló program anonim módon próbálja behajtani a követeléseit a felhasználóktól.

 8. A Tronariv trójai elektronikus levelek mellékletében terjed, és a fertőzés után számos nemkívánatos művelet végrehajtására válik alkalmassá.

 9. A Wortrik trójai FTP- és levelezőszervereket is ostromol a fertőzött számítógépekről.

 10. A Duuzer trójai adatlopásból és hátsó kapu kiépítéséből is kiveszi a részét, ezért többféle kockázatot is felvet.

Partnerhírek

 1. 6n

  Az ESET kutatói felfedeztek egy olyan kártékony kódot, amely legalább 2008 óta elkerülte az internetbiztonsági szakemberek figyelmét.

 2. 17n

  Az ESET kiadta a legfrissebb vírustoplistáját, amelyen érdekes változások történtek.

 3. 26n

  Az ESET szakértői a zsarolóvírusok működési mechanizmusa és a megelőzési folyamatok lehetőségei mellett megvizsgálták az újfajta kiberbűnözési trend több aspektusát is.

 4. 1h

  A KÜRT fejlesztői műhelyében született technológiák és termékek lehetővé tették, hogy a hazai piac egyik legsikeresebb információbiztonsági cége olyan nemzetközi piacokra is kiléphessen, mint például az USA vagy Kína

 5. 1h

  2016 márciusában nemcsak visszatért, de át is vette a vezetést a Nemucod trójai, a zsarolóvírusok legfőbb terjesztője.

 6. 1h

  A folyamatosan növekvő és egyre kifinomultabb támadások miatt, valamint a biztonságtudatos gondolkodás erősítése érdekében az ESET és a KÜRT biztonságtechnológiai cég közös szakmai útmutatással nyújt segítséget.

 7. 1h

  Megjelent a Balabit tevékenység felügyeleti megoldásának legfrissebb verziója, mely mostantól a Microsoft nyilvános felhő környezetében is képes a felhasználói aktivitások valós idejű monitorozására.

 8. 1h

  Az ESET biztonságtechnológiai cég kutatói a Linuxos rendszereket támadó Kaiten nevű kártevő új, továbbfejlesztett változatát fedezték fel.

 9. 2h

  2016 februárjában is a Bundpil féreg okozta a legtöbb fertőzést, és immár több mint fél éve vezeti a vírusok toplistáját.

 10. 2h

  Általános vélekedés és jótanács volt a biztonsági szakemberektől, hogy az igazán fontos adatainkat tartalmazó számítógépeket, vagy azok hálózatát ne csatlakoztassuk az internethez, így megvédhetjük őket a rosszindulatú adatlopó kártevőktől.

hirdetés
Isidor Club
 
 

Biztonságportál Prémium

Isidor Biztonsági Központ