Apple: nem lesz hátsó kapu az iPhone-on

Az Apple kitart amellett, hogy semmiféle hátsó kaput nem épít be az iOS operációs rendszerébe. És ettől még az FBI sem tudja eltántorítani.
hirdetés
Azt gondolhatnánk, hogy az erős titkosításnak csak pozitív hozadékai vannak, és minden esetben jó szolgálatot tesz. Ugyanakkor ez koránt sincs így. Egyrészt tagadhatatlan, hogy nélkülözhetetlen az adatbiztonsági szerepe, és nem is szabad hanyagolni a használatát. Másrészt azonban rossz kezekben minden előnye a visszájára fordulhat. Elég, ha csak a fájlokat titkosító, zsaroló programokra gondolunk. Ugyancsak problémás, amikor a bűnüldöző szerveknek, hatóságoknak kellene fontos adatokhoz jutniuk, amelyekkel adott esetben nemcsak a bűncselekmények felderítését tudnák elősegíteni, hanem a megelőzéshez is komoly mértékben hozzájárulhatnának. Különösen igaz ez a terrorizmus elleni küzdelemre, ahol releváns adatokkal sok életet lehet megmenteni. 

A titkosítás ellentmondásos szerepe egyre komolyabb feszültséget kelt a hatóságok, valamint a technológiai és a jogvédő szervezetek között. Az előbbiek nyilván minél több adathoz igyekeznek hozzájutni, míg az utóbbiak a felhasználók digitális értékének megóvása érdekében egyre erősebb védelmi intézkedésekhez ragaszkodnak. Jól példázza mindezt az Apple is, amely az iOS 8-as verziójától kezdve minden adatot titkosítottan kezel az iPhone okostelefonokon, illetve a különböző mobil készülékeken. Ráadásul mindezt olyan módon, hogy a dekódoláshoz szükséges kulcsok nem is kerülnek ki az eszközökről, vagyis azok az Apple szervereire sem jutnak el. 

Elakadt a nyomozás

Az FBI egyik legnagyobb figyelmet kapó vizsgálata a tavaly decemberi kaliforniai lövöldözés kapcsán van folyamatban. Az eset során 14 ember vesztette életét. Az egyik elkövető iPhone készüléke az FBI laborjába került. Ott azonban nem sikerült hozzáférni a készüléken tárolt adatokhoz, mivel azokat az iOS jelkódos védelme oltalmazza. Nem is akárhogy, ugyanis az FBI igazgatójának nyilatkozata szerint az elmúlt két hónapban nem sikerült előrelépni a telefon adattartalmának megismerését illetően. Ezért fordultak a bírósághoz, amely kimondta, hogy az Apple-nek segítséget kell nyújtania az FBI számára. A bíróság már azzal is megelégedne, ha az Apple kiiktatná azt a védelmet, amely 10 helytelen jelszó megadása után automatikusan törli a készülék memóriáját. Ezt követően ugyanis az FBI szakértői brute force módszerekkel kipuhatolhatnák a hozzáférési kódot, igaz belátható időn belül csak akkor, ha az elkövető korábban gyenge kódot adott meg. Az Apple-nek olyan módon kellene támogatnia a hatóság munkáját, hogy az iPhone-hoz Bluetooth vagy WiFi kapcsolaton, illetve fizikai porton keresztül hozzá lehessen férni. Ugyanakkor bármilyen módszert alkalmazhat a gyártó, sőt még pénzt is kérhet. A lényeg, hogy feltárhatók legyenek az okostelefonon lévő adatok.

Az Apple beintett

A bíróság döntése után nem sokkal nem más állt ki a sajtó elé, mint Tim Cook, az Apple vezérigazgatója, akinek abból a szempontból jól jött a mostani eset, hogy ismét ország-világ előtt jelenthette ki, hogy az Apple nem épít be hátsó kaput az iOS-be. 

"Az FBI azt akarja, hogy készítsük el az iPhone operációs rendszerének egy új verzióját, amely megkerülne néhány fontos biztonsági funkciót, és a vizsgálatok során telepíthető lenne. Azonban ez a szoftver - amely jelenleg nem létezik -, rossz kezekbe kerülve lehetőséget adna arra, hogy bárki, aki fizikailag hozzáfér egy iPhone-hoz, feltörje azt. Lehet, hogy az FBI más szavakkal illeti ezt az eszközt, de ne kövessünk el hibát.  Egy olyan iOS verzió fejlesztése, amely megkerülhetővé teszi a védelmet, tagadhatatlanul egy hátsó kaput hozna létre" - nyilatkozta Tim Cook, aki szerint, ha teljesítenék az FBI kérését, akkor az veszélyes precedenst teremtene. 

Érdekes módon a technológiai szektorban is megfigyelhető némi megosztottság a hatóságok munkájának támogatása kapcsán, hiszen például a BlackBerry nemrégen jelentette ki, hogy megfelelő bírósági felkérésre minden segítséget megad a különféle szervek munkájához.
   
Gyorssegély
 
Antivírus: Avast |  AVG |  Malwarebytes | 
Tűzfal: Comodo |  ZoneAlarm
Mentés: Cobian Backup
Online: ESET |  Bitdefender |  Norton |  Panda
hirdetés

Prémium hírcsatorna

 1. A Google Chrome újabb biztonsági frissítésekkel gyarapodott.

 2. A PHP kapcsán számos sebezhetőséget kell megszüntetni.

 3. A Ransomcrypt zsaroló program egy szimpla szöveges fájl révén közli a követeléseit a felhasználóval.

 4. Az Oracle Database számos sérülékenység miatt kapott frissítést.

 5. A Java ismét egy jelentősebb frissítést kapott.

 6. Az Oracle VM VirtualBox négy biztonsági hibától vált meg.

 7. Amint a Pycerine trójai minden számára fontos adatot ellopott a fertőzött számítógépről, megsemmisíti önmagát.

 8. A Cryptolocker zsaroló program készítői mostantól e-mailben hajlandóak kommunikálni az áldozatukul eső felhasználókkal.

 9. A Polock.A trójai egy PowerShell script segítségével rombolja a számítógépeken található állományokat.

 10. A Fortrypt egy egyszerű, de annál kártékonyabb zsaroló program. Rengeteg fájlt képes használhatatlanná tenni.

Partnerhírek

 1. 7n

  Számos fejlesztő próbálkozik a felhasználók megtévesztésével, hogy rávegyék őket a hasznosnak látszó alkalmazásaik letöltésére.

 2. 13n

  Az elmúlt év során az ESET több alkalommal detektálta és elemezte azt az SBDH névre hallgató eszközkészletet, amely célzott kiberkémkedésekben kapott szerepet.

 3. 25n

  Fogkefe? Megvan. Törölköző? Megvan. Laptop, okostelefon, táblagép? Megvan.

 4. 27n

  Felismerhetetlen adattárolók, leejtett gépek és a zsarolóvírusok is gondot okozhatnak.

 5. 1h

  A PiK-SYS Kft. évről-évre megrendezésre kerülő nyári IT biztonsági szemináriuma idén 2016.06.29-én, “Intelligencia és együttműködés az IT biztonságban” címmel kerül megtartásra.

 6. 1h

  Első helyre ugrott előre a ScriptAttachment trójai, amely fertőzött e-mailek mellékletében terjed, és javarészt zsaroló kártevőket terjeszt.

 7. 1h

  A labdarúgó Európa-bajnokságra utazó szurkolókat folyamatosan figyelmeztetik a különböző biztonsági intézkedések fontosságára és betartására, de vajon biztonságban vannak-e az itthoni szurkolók?

 8. 1h

  Június közepén kerül megrendezésre az Open Academy, amely közösségi keretek között kínál ingyenes továbbképzési lehetőséget több száz informatikus szakember számára.

 9. 1h

  A zsarolóvírusok újabb hulláma érte el Európát, a szomszédos országok most nagyobb veszélyben vannak.

 10. 2h

  Az ESET kutatói felfedeztek egy olyan kártékony kódot, amely legalább 2008 óta elkerülte az internetbiztonsági szakemberek figyelmét.

Eseménynaptár
Hacktivity 2016 10.21.
ISF’s 27th Annual World Congress 10.22.
hirdetés
Isidor Club
 
 

Biztonságportál Prémium

Isidor Biztonsági Központ