A teljes merevlemeznek odavág a Petya vírus

A zsaroló programok már eddig nagyon alattomos és roppant kártékony módszereket vetettek be a felhasználók megkárosítására. Aztán jött Petya, amely igencsak beújított.
hirdetés
Az eddig ismert zsarolóprogramok - mint például a Magyarországon is jelentős pusztítást végző Locky, a CryptoWall és a TeslaCrypt - a merevlemezeken, illetve a cserélhető és a hálózati meghajtókon található dokumentumokat, táblázatokat, képeket és az egyéb értékes állományokat egyesével titkosítják. A G DATA szakértői által felfedezett Petya azonban a merevlemezek tekintetében még tovább ment, ugyanis már nem bíbelődik a fájlok egyenkénti kódolásával. Ehelyett a teljes merevlemezt "zárolja", méghozzá rendkívül gyorsan.
 
A Petya készítőinek célkeresztjében elsősorban az üzleti felhasználók állnak, de ez nem jelenti azt, hogy az egyéni felhasználók számítógépeire ne jelentene veszélyt. Az általában e-mailben érkező kártevőt jelenleg jellemzően a HR-osztályoknak küldik, például "Jelentkezés állásra" tárggyal. A levél törzse egy Dropbox linket tartalmaz, ahonnan a HR munkatárs letöltheti a munkakereső "portfólióját", ami valójában a károkozót rejti.
 
A linkre való kattintás után egy futtatható (.exe) fájl kerül a számítógépre. A fájl elindítása után a Windows rövid időn belül (esetenként kék halállal) összeomlik, majd újraindul. Az újraindulás előtt azonban a Petya még manipulálja a merevlemezen az MBR-t (Master Boot Record).
 
A kártevő a rendszer újraindítása után egy fekete képernyőn egy ellenőrzést szimulál, és ekkor teszi elérhetetlenné a fájlokat. Azzal kapcsolatban azonban megoszlanak a vélemények, hogy a Petya ekkor a teljes merevlemezt titkosítja-e, vagy "csak" a fájlok elérését teszi lehetetlenné. A G DATA szakértői azt feltételezik, hogy fájltitkosítást a jelenlegi variáns nem végez.
 
A következő lépésként a kártevő egy halálfejet jelenít meg, majd következik a zsaroló üzenet, amely azt állítja, hogy a merevlemez titkosítása miatt egy dekódoló kulcsra van szükség a helyreállításhoz, amihez fizetség ellenében lehet hozzájutni. A váltságdíj kifizetésének mikéntjéről részletesen tájékoztatnak a csalók, és egyben azt is közlik, hogy az ár minden héten megduplázódik.

 
Mivel azonban megjelenhetnek új, jelenleg még ismeretlen változatok is, a G DATA arra figyelmeztet, hogy néhány egyszerű szabályt mindig be kell tartani. Az első ilyen, hogy folyamatosan gondoskodjunk az adatok mentéséről. Fontos emellett, hogy a felhasználók figyelmet fordítsanak arra, hogy ne töltsenek le, és ne indítsanak el nem megbízható forrásból származó fájlokat.
 
A biztonsági cég szerint a fertőzéskor az érintett számítógépeket azonnal érdemes leválasztani a hálózatról. Az ugyan jelenleg még nem világos, hogy az adatok visszanyerhetők-e, de a váltságdíj kifizetését a szakértők ezúttal sem javasolják.
   
Biztonságportál Prémium belépés
Gyorssegély
 
Antivírus: Avast |  AVG |  Malwarebytes | 
Tűzfal: Comodo |  ZoneAlarm
Mentés: Cobian Backup
Online: ESET |  Bitdefender |  Norton |  Panda
hirdetés

Prémium hírcsatorna

 1. A TYPO3 esetében egy veszélyes sebezhetőséget kell megszüntetni.

 2. A VMware vCenter Server egy XSS-alapú támadásokra lehetőséget adó hibát tartalmaz.

 3. A Xen egy olyan hibát tartalmaz, amely szolgáltatásmegtagadási támadások kockázatát veti fel.

 4. Az Adobe Connect egy közepes veszélyességű sérülékenység miatt szorul frissítésre.

 5. A Bucbi nevű zsaroló program öt bitcoint követel azért, hogy a tönkretett fájlok helyreállíthatóvá váljanak.

 6. Az OpenBSD-hez egy biztonsági hibajavítás vált letölthetővé.

 7. A Cryptolocker zsaroló program anonim módon próbálja behajtani a követeléseit a felhasználóktól.

 8. A Tronariv trójai elektronikus levelek mellékletében terjed, és a fertőzés után számos nemkívánatos művelet végrehajtására válik alkalmassá.

 9. A Wortrik trójai FTP- és levelezőszervereket is ostromol a fertőzött számítógépekről.

 10. A Duuzer trójai adatlopásból és hátsó kapu kiépítéséből is kiveszi a részét, ezért többféle kockázatot is felvet.

Partnerhírek

 1. 3n

  Az ESET kutatói felfedeztek egy olyan kártékony kódot, amely legalább 2008 óta elkerülte az internetbiztonsági szakemberek figyelmét.

 2. 14n

  Az ESET kiadta a legfrissebb vírustoplistáját, amelyen érdekes változások történtek.

 3. 22n

  Az ESET szakértői a zsarolóvírusok működési mechanizmusa és a megelőzési folyamatok lehetőségei mellett megvizsgálták az újfajta kiberbűnözési trend több aspektusát is.

 4. 28n

  A KÜRT fejlesztői műhelyében született technológiák és termékek lehetővé tették, hogy a hazai piac egyik legsikeresebb információbiztonsági cége olyan nemzetközi piacokra is kiléphessen, mint például az USA vagy Kína

 5. 1h

  2016 márciusában nemcsak visszatért, de át is vette a vezetést a Nemucod trójai, a zsarolóvírusok legfőbb terjesztője.

 6. 1h

  A folyamatosan növekvő és egyre kifinomultabb támadások miatt, valamint a biztonságtudatos gondolkodás erősítése érdekében az ESET és a KÜRT biztonságtechnológiai cég közös szakmai útmutatással nyújt segítséget.

 7. 1h

  Megjelent a Balabit tevékenység felügyeleti megoldásának legfrissebb verziója, mely mostantól a Microsoft nyilvános felhő környezetében is képes a felhasználói aktivitások valós idejű monitorozására.

 8. 1h

  Az ESET biztonságtechnológiai cég kutatói a Linuxos rendszereket támadó Kaiten nevű kártevő új, továbbfejlesztett változatát fedezték fel.

 9. 1h

  2016 februárjában is a Bundpil féreg okozta a legtöbb fertőzést, és immár több mint fél éve vezeti a vírusok toplistáját.

 10. 2h

  Általános vélekedés és jótanács volt a biztonsági szakemberektől, hogy az igazán fontos adatainkat tartalmazó számítógépeket, vagy azok hálózatát ne csatlakoztassuk az internethez, így megvédhetjük őket a rosszindulatú adatlopó kártevőktől.

hirdetés
Isidor Club
 
 

Biztonságportál Prémium

Isidor Biztonsági Központ