A teljes merevlemeznek odavág a Petya vírus

A zsaroló programok már eddig nagyon alattomos és roppant kártékony módszereket vetettek be a felhasználók megkárosítására. Aztán jött Petya, amely igencsak beújított.
hirdetés
Az eddig ismert zsarolóprogramok - mint például a Magyarországon is jelentős pusztítást végző Locky, a CryptoWall és a TeslaCrypt - a merevlemezeken, illetve a cserélhető és a hálózati meghajtókon található dokumentumokat, táblázatokat, képeket és az egyéb értékes állományokat egyesével titkosítják. A G DATA szakértői által felfedezett Petya azonban a merevlemezek tekintetében még tovább ment, ugyanis már nem bíbelődik a fájlok egyenkénti kódolásával. Ehelyett a teljes merevlemezt "zárolja", méghozzá rendkívül gyorsan.
 
A Petya készítőinek célkeresztjében elsősorban az üzleti felhasználók állnak, de ez nem jelenti azt, hogy az egyéni felhasználók számítógépeire ne jelentene veszélyt. Az általában e-mailben érkező kártevőt jelenleg jellemzően a HR-osztályoknak küldik, például "Jelentkezés állásra" tárggyal. A levél törzse egy Dropbox linket tartalmaz, ahonnan a HR munkatárs letöltheti a munkakereső "portfólióját", ami valójában a károkozót rejti.
 
A linkre való kattintás után egy futtatható (.exe) fájl kerül a számítógépre. A fájl elindítása után a Windows rövid időn belül (esetenként kék halállal) összeomlik, majd újraindul. Az újraindulás előtt azonban a Petya még manipulálja a merevlemezen az MBR-t (Master Boot Record).
 
A kártevő a rendszer újraindítása után egy fekete képernyőn egy ellenőrzést szimulál, és ekkor teszi elérhetetlenné a fájlokat. Azzal kapcsolatban azonban megoszlanak a vélemények, hogy a Petya ekkor a teljes merevlemezt titkosítja-e, vagy "csak" a fájlok elérését teszi lehetetlenné. A G DATA szakértői azt feltételezik, hogy fájltitkosítást a jelenlegi variáns nem végez.
 
A következő lépésként a kártevő egy halálfejet jelenít meg, majd következik a zsaroló üzenet, amely azt állítja, hogy a merevlemez titkosítása miatt egy dekódoló kulcsra van szükség a helyreállításhoz, amihez fizetség ellenében lehet hozzájutni. A váltságdíj kifizetésének mikéntjéről részletesen tájékoztatnak a csalók, és egyben azt is közlik, hogy az ár minden héten megduplázódik.

 
Mivel azonban megjelenhetnek új, jelenleg még ismeretlen változatok is, a G DATA arra figyelmeztet, hogy néhány egyszerű szabályt mindig be kell tartani. Az első ilyen, hogy folyamatosan gondoskodjunk az adatok mentéséről. Fontos emellett, hogy a felhasználók figyelmet fordítsanak arra, hogy ne töltsenek le, és ne indítsanak el nem megbízható forrásból származó fájlokat.
 
A biztonsági cég szerint a fertőzéskor az érintett számítógépeket azonnal érdemes leválasztani a hálózatról. Az ugyan jelenleg még nem világos, hogy az adatok visszanyerhetők-e, de a váltságdíj kifizetését a szakértők ezúttal sem javasolják.
   
Gyorssegély
 
Antivírus: Avast |  AVG |  Malwarebytes | 
Tűzfal: Comodo |  ZoneAlarm
Mentés: Cobian Backup
Online: ESET |  Bitdefender |  Norton |  Panda
hirdetés

Prémium hírcsatorna

 1. Az Oracle Database számos sérülékenység miatt kapott frissítést.

 2. A Java ismét egy jelentősebb frissítést kapott.

 3. Az Oracle VM VirtualBox négy biztonsági hibától vált meg.

 4. Az Oracle az E-Business Suite-hoz fontos frissítéseket tett elérhetővé.

 5. A MySQL frissítésével 22 biztonsági rést lehet befoltozni.

 6. Amint a Pycerine trójai minden számára fontos adatot ellopott a fertőzött számítógépről, megsemmisíti önmagát.

 7. A Cryptolocker zsaroló program készítői mostantól e-mailben hajlandóak kommunikálni az áldozatukul eső felhasználókkal.

 8. A Polock.A trójai egy PowerShell script segítségével rombolja a számítógépeken található állományokat.

 9. A Fortrypt egy egyszerű, de annál kártékonyabb zsaroló program. Rengeteg fájlt képes használhatatlanná tenni.

 10. Az Asruex trójai adatszivárogtatásban és vírusterjesztésben is szerepet kaphat.

Partnerhírek

 1. 5n

  Számos fejlesztő próbálkozik a felhasználók megtévesztésével, hogy rávegyék őket a hasznosnak látszó alkalmazásaik letöltésére.

 2. 11n

  Az elmúlt év során az ESET több alkalommal detektálta és elemezte azt az SBDH névre hallgató eszközkészletet, amely célzott kiberkémkedésekben kapott szerepet.

 3. 23n

  Fogkefe? Megvan. Törölköző? Megvan. Laptop, okostelefon, táblagép? Megvan.

 4. 25n

  Felismerhetetlen adattárolók, leejtett gépek és a zsarolóvírusok is gondot okozhatnak.

 5. 1h

  A PiK-SYS Kft. évről-évre megrendezésre kerülő nyári IT biztonsági szemináriuma idén 2016.06.29-én, “Intelligencia és együttműködés az IT biztonságban” címmel kerül megtartásra.

 6. 1h

  Első helyre ugrott előre a ScriptAttachment trójai, amely fertőzött e-mailek mellékletében terjed, és javarészt zsaroló kártevőket terjeszt.

 7. 1h

  A labdarúgó Európa-bajnokságra utazó szurkolókat folyamatosan figyelmeztetik a különböző biztonsági intézkedések fontosságára és betartására, de vajon biztonságban vannak-e az itthoni szurkolók?

 8. 1h

  Június közepén kerül megrendezésre az Open Academy, amely közösségi keretek között kínál ingyenes továbbképzési lehetőséget több száz informatikus szakember számára.

 9. 1h

  A zsarolóvírusok újabb hulláma érte el Európát, a szomszédos országok most nagyobb veszélyben vannak.

 10. 2h

  Az ESET kutatói felfedeztek egy olyan kártékony kódot, amely legalább 2008 óta elkerülte az internetbiztonsági szakemberek figyelmét.

Eseménynaptár
Hacktivity 2016 10.21.
ISF’s 27th Annual World Congress 10.22.
hirdetés
Isidor Club
 
 

Biztonságportál Prémium

Isidor Biztonsági Központ