A teljes merevlemeznek odavág a Petya vírus

A zsaroló programok már eddig nagyon alattomos és roppant kártékony módszereket vetettek be a felhasználók megkárosítására. Aztán jött Petya, amely igencsak beújított.
hirdetés
Az eddig ismert zsarolóprogramok - mint például a Magyarországon is jelentős pusztítást végző Locky, a CryptoWall és a TeslaCrypt - a merevlemezeken, illetve a cserélhető és a hálózati meghajtókon található dokumentumokat, táblázatokat, képeket és az egyéb értékes állományokat egyesével titkosítják. A G DATA szakértői által felfedezett Petya azonban a merevlemezek tekintetében még tovább ment, ugyanis már nem bíbelődik a fájlok egyenkénti kódolásával. Ehelyett a teljes merevlemezt "zárolja", méghozzá rendkívül gyorsan.
 
A Petya készítőinek célkeresztjében elsősorban az üzleti felhasználók állnak, de ez nem jelenti azt, hogy az egyéni felhasználók számítógépeire ne jelentene veszélyt. Az általában e-mailben érkező kártevőt jelenleg jellemzően a HR-osztályoknak küldik, például "Jelentkezés állásra" tárggyal. A levél törzse egy Dropbox linket tartalmaz, ahonnan a HR munkatárs letöltheti a munkakereső "portfólióját", ami valójában a károkozót rejti.
 
A linkre való kattintás után egy futtatható (.exe) fájl kerül a számítógépre. A fájl elindítása után a Windows rövid időn belül (esetenként kék halállal) összeomlik, majd újraindul. Az újraindulás előtt azonban a Petya még manipulálja a merevlemezen az MBR-t (Master Boot Record).
 
A kártevő a rendszer újraindítása után egy fekete képernyőn egy ellenőrzést szimulál, és ekkor teszi elérhetetlenné a fájlokat. Azzal kapcsolatban azonban megoszlanak a vélemények, hogy a Petya ekkor a teljes merevlemezt titkosítja-e, vagy "csak" a fájlok elérését teszi lehetetlenné. A G DATA szakértői azt feltételezik, hogy fájltitkosítást a jelenlegi variáns nem végez.
 
A következő lépésként a kártevő egy halálfejet jelenít meg, majd következik a zsaroló üzenet, amely azt állítja, hogy a merevlemez titkosítása miatt egy dekódoló kulcsra van szükség a helyreállításhoz, amihez fizetség ellenében lehet hozzájutni. A váltságdíj kifizetésének mikéntjéről részletesen tájékoztatnak a csalók, és egyben azt is közlik, hogy az ár minden héten megduplázódik.

 
Mivel azonban megjelenhetnek új, jelenleg még ismeretlen változatok is, a G DATA arra figyelmeztet, hogy néhány egyszerű szabályt mindig be kell tartani. Az első ilyen, hogy folyamatosan gondoskodjunk az adatok mentéséről. Fontos emellett, hogy a felhasználók figyelmet fordítsanak arra, hogy ne töltsenek le, és ne indítsanak el nem megbízható forrásból származó fájlokat.
 
A biztonsági cég szerint a fertőzéskor az érintett számítógépeket azonnal érdemes leválasztani a hálózatról. Az ugyan jelenleg még nem világos, hogy az adatok visszanyerhetők-e, de a váltságdíj kifizetését a szakértők ezúttal sem javasolják.
   
Gyorssegély
 
Antivírus: Avast |  AVG |  Malwarebytes | 
Tűzfal: Comodo |  ZoneAlarm
Mentés: Cobian Backup
Online: ESET |  Bitdefender |  Norton |  Panda
hirdetés

Prémium hírcsatorna

 1. A Dexbia trójai szános funkció segítéségével képes támogatni a kiberbűnözőket a céljaik elérésében.

 2. A Cisco Web Security Appliance egy biztonsági hiba miatt megbéníthatóvá válhat.

 3. A Norton szoftverek súlyos sebezhetőségektől váltak meg.

 4. Az IBM WebSphere Application Serverben lévő sebezhetőség HTTP-alapú támadásokra adhat lehetőséget.

 5. A Panda egyes szoftverei egy biztonsági hiba miatt szorulnak frissítésre.

 6. A JBoss egy authentiációs hiba miatt vet fel kockázatokat.

 7. A Jokozy.A zsaroló program erős titkosítási megoldásokkal kódolja le az állományokat, majd váltságdíjat követel egy kép megjelenítésével.

 8. A Munidub trójai egy meglehetősen óvatos kártékony program, amely előkészíti a terepet egyéb, jóval károsabb szerzemények számára.

 9. A Shimrat trójai hátsó kapu kiépítésével segíti a támadókat a rendszerek jogosulatlan elérésében.

 10. A Racryptor trójai egy vérbeli orosz zsaroló program, amely helyreállíthatatlan károkat képes előidézni.

Partnerhírek

 1. 1n

  Fogkefe? Megvan. Törölköző? Megvan. Laptop, okostelefon, táblagép? Megvan.

 2. 3n

  Felismerhetetlen adattárolók, leejtett gépek és a zsarolóvírusok is gondot okozhatnak.

 3. 10n

  A PiK-SYS Kft. évről-évre megrendezésre kerülő nyári IT biztonsági szemináriuma idén 2016.06.29-én, “Intelligencia és együttműködés az IT biztonságban” címmel kerül megtartásra.

 4. 14n

  Első helyre ugrott előre a ScriptAttachment trójai, amely fertőzött e-mailek mellékletében terjed, és javarészt zsaroló kártevőket terjeszt.

 5. 24n

  A labdarúgó Európa-bajnokságra utazó szurkolókat folyamatosan figyelmeztetik a különböző biztonsági intézkedések fontosságára és betartására, de vajon biztonságban vannak-e az itthoni szurkolók?

 6. 29n

  Június közepén kerül megrendezésre az Open Academy, amely közösségi keretek között kínál ingyenes továbbképzési lehetőséget több száz informatikus szakember számára.

 7. 1h

  A zsarolóvírusok újabb hulláma érte el Európát, a szomszédos országok most nagyobb veszélyben vannak.

 8. 1h

  Az ESET kutatói felfedeztek egy olyan kártékony kódot, amely legalább 2008 óta elkerülte az internetbiztonsági szakemberek figyelmét.

 9. 1h

  Az ESET kiadta a legfrissebb vírustoplistáját, amelyen érdekes változások történtek.

 10. 1h

  Az ESET szakértői a zsarolóvírusok működési mechanizmusa és a megelőzési folyamatok lehetőségei mellett megvizsgálták az újfajta kiberbűnözési trend több aspektusát is.

hirdetés
Isidor Club
 
 

Biztonságportál Prémium

Isidor Biztonsági Központ